Replik på insändare om marknadslösningar

I dagens Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad svarar jag på insändaren från Liberalerna om nämndens behov av kostnadsminskningar:

Hanna Lundin Jernberg (L) och Pranav Nair (L) angriper i VK 29/9 Socialdemokraterna för att inte ha röstat ja till deras förslag att sänka kostnader genom att lägga ut mer av socialtjänstens verksamhet i privat regi.

Anledningen till att förslaget avslogs är att förvaltningen redan har fått uppdraget att se över hur nämnden kan minska sina kostnader. Individ- och familjenämnden är för övrigt redan idag en av kommunens nämnder som upphandlar mest av sin verksamhet.

Nämndens nuvarande tuffa ekonomiska situation är verkligen inte resultatet av en dyr egen drift, tvärtom, utan beror framför allt ett beroende av externa aktörer som kraftigt höjt sina priser. Exempelvis så har volymökningar och höjda priser för externa HVB-hem inom den sociala barn- och ungdomsvården inneburit kostnadsökningar på nära 30% under 2023. Mot det faktumet hjälper föga att Liberalerna ropar på ytterligare marknadslösningar.

Till skillnad från Liberalerna, som enbart fokuserar på att driva verksamhet till lägsta pris, så ser Socialdemokraterna att det finns ett värde i att socialtjänstens verksamheter håller en god kvalitet. Upphandlingar ska inte göras med syfte att dumpa personalens löner och arbetsvillkor. Ej heller ska ideella aktörer förväntas ta över välfärdens uppgifter utan kostnadstäckning.

Socialtjänsten är nu i ett läge där vi både ska hantera kraftiga kostnadsökningar och en allt svårare personalbrist. Det kräver ett långsiktigt arbete där chefer och medarbetare som kan verksamheten bäst är delaktiga. Liberalernas lösning på nämndens ekonomiska utmaningar var vid senaste sammanträdet att anlita externa ”konsulter”.

Att använda socialtjänstens verksamheter som experimentlåda för konsulter fick varken något gehör i nämnden eller ens från övriga borgerliga partier. Det är hög tid att Lundin-Jernberg och Nair släpper sin ideologiska fixering vid marknadslösningar.

Andreas Lundgren (S)
ordförande individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. JP

    När man läser om kriminella som driver både vårdcentraler och andra välfärdstjänser så ska man vara extremt försiktig att lägga ut dessa på en extern aktör. Helst ska ingen offentlig verksamhet (skola/vård/omsorg osv) drivas av någon annan än staten enligt mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se