Replik på Vänsterpartiets insändare om fattiga familjer

I dagens Västerbottens kuriren replikerar jag på Vänsterpartiets insändare om fattiga familjer. Läs mer här eller nedan.

Tre vänsterpartister riktar i VK 14/10 kritik mot Socialdemokraterna för att det tillfälliga bostadsbidraget från årsskiftet inte längre undantas vid beräkning av försörjningsstödet i Umeå kommun.

Anledningen till förändringen beror på att Individ- och familjenämndens utvärdering visade att förvaltningen ansåg att nämndens reviderade riktlinjer för försörjningsstödet skulle kunna trygga barnfamiljernas behov. Att undanta det tillfälliga bostadsbidraget ur beräkning av försörjningsstödet var aldrig ett permanent beslut utan löpte ut till sommaren 2023.

Man kan förvillas tro att Umeå kommun genom detta beslut skulle satsa mindre på utsatta familjer än andra kommuner. Det är precis tvärtom. Vad de tre vänsterpartisterna inte berättar i sin insändare är att det tillfälliga bostadsbidraget enligt regeringen aldrig var tänkt att omfatta hushåll som uppbär försörjningsstöd.

Anledningen till att Umeå kommun ändå räknat bort det tillfälliga bostadsbidraget som beräkningsgrundade av försörjningsstödet, är för att Individ- och familjenämnden under hösten 2022 försökte lindra effekterna av kostnadsökningarna för de fattigaste barnfamiljerna. Umeå har alltså tagit ett större ansvar än regelverket förskriver och kommer att fortsätta göra så till slutet av 2023. Här skiljer vi oss från den större delen av landets kommuner som valt att inte göra så.

Detta är dessutom inte den enda extraordinära insatsen som nämnden gjort. Under december månad 2022 föregick nämnden höjningen av riksnormen vid årsskiftet genom att tidigarelägga höjningen med en månad. Det gjordes på (S) initiativ och innebar att barnfamiljerna under december 2022 fick en höjning av försörjningsstödet med 8,6% lagom till jul.

Nämnden har också på Socialdemokraternas initiativ gjort en översyn av försörjningsstödet ur ett barnrättsperspektiv. Vi har sett till att barnfamiljerna numera har inskrivet en rätt till resor till fritidsaktiviteter, studentkläder, ID-kort och annat som inte räknas in i riksnormen. Vidare finns sedan tidigare ett särskilt stöd utöver riksnormen med extra pengar till present vid högtid och deltagande i fritidsaktiviteter.

Utöver detta behöver också poängteras att Umeå länge prioriterat att hjälpa människor att gå från försörjningsstöd till arbete. Vi har ett av landets lägsta försörjningsstöd och allt färre barn i Umeå behöver växa upp i barnfattigdom. Det är viktigt att komma ihåg då Vänsterpartiet i braskande rubriker hävdar att Umeå kommun sviker utsatta barnfamiljer.

Andreas Lundgren (S)

ordförande individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se