Inlägg om oberoende granskning av socialtjänsten

Från gårdagens kommunfullmäktige. I Gällivare demonstrerade moderata politiker för att en frontfigur i LVU-kampanjen ska få hem sina barn. I Älvsbyn beordrade en kristdemokratisk ordförande en utredning för att avbryta LVU och återföra barnen till ett barnporrmisstänkt par.

Två fall där det gått väldigt fel. Men exempel på där politiker öppnat socialtjänstens handläggning för påverkan.

I Umeå har en motion antagits för att granska LVU-ärenden. Jag är säker på att det görs med samma goda ambitioner som i Gällivare och Älvsbyn av politiker som vill ta ansvar. Problemet är dock att den här fjärrstyrningen öppnar upp handläggningen för risk för otillbörlig påverkan.

I en tid där socialtjänsten är utsatt för påverkan av kriminalitet, LVU-kampanj och resursstarka intressegrupper så är det viktigt att politiken står stadigt bakom sin socialnämnd, sina socialsekreterare och chefer.

I Umeå är signalen just nu något annat.

4 kommentarer

  1. Mikka

    Jag håller fullständigt med. Dessutom kräver jag att dessa politiker ska ha någon form av officiell och klarlagd utbildning inom socialt arbete. De förstår sig inte på handläggning och utredningsprocessen och kan och bör därför inte medla i socialtjänstens ärenden. De har dessutom alltid politiska agendor och den ena vill visa sig bättre än den andra av annan politisk tillhörighet. Jag är så förbannat trött på det här systemet vi nu har//En trött socialarbetare

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det är inte politikers roll i en demokrati att vara experter inom handläggning och utredningsprocess, det är professionens sak. Ska demokratin fungera så måste väljarnas beslut på valdagen få genomslag även i hur vi sköter offentlig förvaltning.

      Däremot behöver politiken förstå att man vid sidan av sitt politiska uppdrag har ett arbetsgivaransvar och ett ansvar för att upprätthålla rättssäkerhet i myndighetsutövningen. Här kan det brista i socialtjänstärenden som vi sett i flertal kommuner där förtroendevalda genom sitt agerande öppnat upp handläggningen för otillbörlig påverkan. Det görs ofta med god intention men tyvärr förstår inte alltid förtroendevalda hur mycket det påverkar socialsekreterarnas arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se