Maggie Jakobsson, Bjurholm

Öppet brev till politiken i Bjurholms Kommun.

Det tas beslut i nämnder som får konsekvenser på golvet. Ett sådant, nyligen taget i On, är att det ska inte, på grund av budget, öppnas en avdelning som just nu renoveras på Bjuregården. Nu har inte detta tagits i vare sig KS eller KF och det är ju känt att det händer att beslut ändras där. Men en konsekvens av det beslut som tagits i On är att det ska också dras ner tid på ”Humlan”, vårt enda sociala nätverk för alla de som sitter ensam hemma. Det ska dras 0,75 tjänst från den verksamheten som också fungerar som rehab för våra boende på särskilt boende, SÄBO. Det är tänkt att den verksamheten, ska klaras av på 50%, vilket är i stort sett omöjligt ur arbetsmiljösynpunkt, då det förekommer en del tunga förflyttningar då det ska vara två personer med. Det som istället händer det är att det utökas på andra håll, nämligen på de administrativa funktionerna, som nu är uppe i en heltid. Försvarbart? Ja, kanske, för tydligen så är det viktigare att ha administratörer än plats åt våra gamla. Det är billigare att köpa plats av andra kommuner. En konsekvens blir också, att vi som har nåt sorts politiskt beslut på att vi ska jobba med heltider, nu ser ett schema där det i stort bara är en heltid per avd, och resten varierande deltider och då lägst 50 %. Vem vill ni ska jobba på de 50 %-en? Ingen ungdom i världen kan livnära sig på 50 % och inte bo hemma! Men enligt de lärde så är det verksamheterna som kräver scheman med 50 % tjänster. Det svider i hjärtat att tänka sig de som nu går utbildning till uskor, ska komma hem till Bjurholm och jobba 50 %. Å andra sidan finns det inget att flytta till heller, så det kanske kvittar. Men att bara höra hur illa det är ställt med tjänstgöringsprocent,och synen på det, det känns som ett slag i magen. Nån större inflytande  har heller inte personalen då det kommer till schemaläggning. Tydligen så måste en schemaperiod vara på fem veckor i Bjurholm, det är svårt att tänka annorlunda. Så resultaten blir ett dåligt schema, med delade turer på helgerna, och få heltider. Man tillgodoser en dels önskningar att jobba mer tid, vilket är positivt, medans den stora massan får jobba deltid. Och konsekvenserna för ”Humlans” del, blir väl antagligen fler ensamma hemma och en större belastning på hemtjänsten.

Så min fråga till er. politiker, är: Hur ska vi säkerställa att äldreomsorgen kan överleva och hur ska vi  ersätta oss som går i pension om några år? Hur ska personalrekrytering kunna ha en chans i en kommun, där administrationen växer och omsorgen krymper?  Hur ska vi få vikarier till kommande somrar och kunna ta semester? Hur ska vi kunna nå nämndernas mål? Och hur ska vi säkerställa att våra äldre och gamla får en bra omsorg på ålderns dar? Och hur ska vi ha det med den psykosociala arbetsmiljön i fortsättningen? Vad svarar ni?

Mitt förslag till alla som går utbildning nu är att: Då ni är färdig, sök er till kommuner och landsting som uppskattar personal mer, med bättre lön och tjänstgöringsgrader. Ni har också en gång en pension som väntar. Och det blir inte mycket på 50%!

2 kommentarer

 1. Johan

  Du skriver sök er till kommuner och Landsting som uppskattar er. V-Bottens S styrda landsting som du tydligen sympatiserar med , varför gör inte sossarna som styr något åt det inom landstinget? Eller är det fortfarande Anders Borg och Fredrik Reinfeldts fel ?
  Tycker det är mycket snack och liten verktygslåda inom S.
  Vi får se hur Lövén kommer att lösa Sveriges framtid. opinions siffrorna säger nog en del. Stefan Juholt hade bättre siffror än gårdagens mätning.
  Samarbetet och mindre gnäll är det som behövs annars tar SD fler röster och vem vill det? Inte jag.
  Kart och betart

  • Maggie Jakobsson (inläggsförfattare)

   Jag har inte nämnt Västerbottens läns landsting, sympatiserar inte med dom heller, och egentligen så tänkte jag på Norge, men vet inte om det heter landsting där, och vad det beträffar andra kommuner , så har kransen runt Bjurholm, högre löner och folk kan till och med få jobba heltid.I mitt tycke så är det Borg och Reinfeldt som raserat vår ekonomi och det tar tid att bygga upp sånt som är raserat. Och så länge ingen vågar ta debatten med SD så kommer dom att växa och det kommer antagligen att bli den verklighet som styr Sverige en vacker dag och då får vi se vart vi hamnar. Så nu får jag väl höra att jag sympatiserar med SD oxå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.