Maggie Jakobsson, Bjurholm

Kränkande särbehandling

Av , , Bli först att kommentera 17

En tillsvidareanställd uska önskar omplacering till hemtjänsten från sin nuvarande avdelning pga av olika saker! ! Då det finns utrymme på hemtjänsten pga sjukskrivning, person som slutat osv så föreslog jag som medarbetare i hemtjänsten att det kunde vara lämpligt med en omplacering hos oss på hemtjänsten. Fick till svara av arbetsgivaren att denne ser det som olämpligt med att personer ur samma familj jobbar på samma enhet. Detta är kränkande särbehandling! Det angavs varken skäl som har med kompetens eller utbildning att göra. Den som vill bli omplacerad är utbildad uska, har körkort och är van bilförare. Hemtjänsten (och andra enheter) tar in outbildad personal, men nekar en utbildad medarbetare omplacering, en önskan som denna haft i mer än ett år. men Det enda skälet är att hon är släkt med mig! Vad säger det om tilliten och förtroendet för oss medarbetare? Att vi inte kan utföra ett professionellt jobb när vi jobbar med någon vi är släkt med? Det finns ett flertal exempel på medarbetare i organisationen som är gifta/sambo ,som släkt och som jobbar utmärkt tillsammans. Menar arbetsgivaren  att dessa medarbetare gör ett sämre jobb än andra? Det finns heller ingen forskning från andra verksamheter som skulle kunna påvisa något sådant. Familjeföretag är det gott om i Sverige. Är dom icke fungerande?

Det här tillvägagångssättet är kränkande av Bjurholms kommun. I kommunens riktlinjer står att kommunen ska arbeta aktivt mot mobbing och kränkande särbehandling. Det här är raka motsatsen! Det finns heller ingen policy som hävdar att personalen inte får vara besläktade! Så mitt förslag på åtgärd…..Gå vidare till Diskrimineringsombudsmannen! Självklart!

Bli först att kommentera

Livat värre!.

Av , , Bli först att kommentera 12

Ja men det blir det då saker tas i egna händer. Jag har valt att inte tycka alls om det som hänt, men se nu kan jag inte hålla mig längre då det gås till personangrepp och det ska slutas hälsa på folk osv. Det som hänt har hänt och det vi kan göra är väl att se till att saker handläggs snabbare och att det inte dras ut på att genomföra beslut som det nu görs. Jag har så länge fått höra att det är korta beslutsvägar i Bjurholm, men det stämmer inte. Vissa beslut tar det åratal att genomföra, andra tar kortar tid. Så är det i en organisation som har knappa resurser och mycke arbete och som byter befattningshavare titt och tätt. Har länge funderat på det ekonomiska tänket som våra politiker har tills jag vart varse om att dom har ingen aning om ekonomin, dom får bara ta ramar..inget annat. Inte är det då underligt att vår ekonomi är svajig! Nu ska vi återigen spara och innan beslut tas på vad vi ska spara på så har det satts upp en sarg som tydligt splittrar och gör det möjligt att kasta skit på allt och alla! Sandlådenivå kan jag tycka! Dom uppför sig bättre i förskolan än i vuxenlivet! Med detta sagt ställer jag mig inte bakom dom som tagit saker i egna händer, men heller inte bakom dom som skriker emot! Så länge det är säkert för barn och vuxna att vara där och man kan passera utan att få puckar på bilar eller folk så kvittar det väl om den står där. Det finns annat att bråka om tycker jag. Ägna tid åt att föra Bjurholm framåt som kommun och attraktiv kommun och arbetsgivare i stället!

Bli först att kommentera

Ja nu ni….

Av , , Bli först att kommentera 19

börjar det hända saker i Bjurholms kommun. Politikerskaran växer, kostar mer pengar samtidigt som det på golvet föreslås bli minskad grundbemanning och färre som jobbar för att täcka det ökade behovet från våra äldre och hjälpbehövande. Ekvationen går inte ihop för mig alls, för som facklig företrädare ser jag hur mina kamrater sliter illa, blir sjukskrivna av stressen och de ökade kraven. Och en följd av det är dåligt bemötande och lite tid för var och en av dom vi tar hand om. Men vem bryr sig om det av våra folkvalda politiker? Huvudsaken är väl att dom får som dom vill och utökar kostnaden för politiken, alliansen politiker, och skiter i den andra sidan! För att locka folk att välja så gör en del fula saker och mitt politikerförakt blir inte mindre! Snart får jag väl också höra att Kommunals expedition i Bjurholm, samt Polisens lokal, ska utrymmas så alla dessa politiker har nånstans att hålla till. För dom måste ju få ett kontor dom också! Absolut, vad vore en politiker utan kontor! Kanske vore bättre att dom va ute i verksamheterna och ser vilka konsekvenser deras beslut får!!!

Men jag hörde allt var kommunalrådet sa i radion! Nu börjar vi införa heltid efter nyår……är det så? Nej inte riktigt. Vi påbörjar ett projekt inom ÄPF där folk får önska sin sysselsättningsgrad och det är absolut inte samma sak. För grunden är fortfarande inte heltid! Och arbetsmiljöarbetet rasar ihop, för vi har chefer som inte ens hinner arbeta med det och heller kanske inte är intresserade, vad vet jag! och hemtjänsten växer så det knakar, uppdragen rinner in och vad får vi då? Mer att göra för samma pengar och jag har kamrater som faktiskt blir sjukskrivna av stressen och av att arbetsgivaren, Bjurholms Kommun, väljer att inte använda sig av arbetsmiljöarbete i system, dvs SAM. Men vad gör väl det? Som den attraktiva arbetsgivare som denna kommun är så finns det säkert en uppsjö andra som kan göra vårt jobb om vi skulle bli sjukskrivna! Det skulle vara fantastiskt trevligt att ha med sig hela socialnämnden någon vecka var under några månader, för då kan ni få känna på hur det är uti verkligheten för oss varje dag, 24-7, alla dagar oavsett om det är helgdag eller vardag! Välkommen säger jag!

Bli först att kommentera

Avslut!

Av , , Bli först att kommentera 2

Så kom dagen då jag avslutade mitt uppdrag som politiker inom kyrkan. Länge har olusten gnagt i mig över hanterande av ask och minneslund. Har gånger flera påpekat att Bjurholms församlingsmedlemmar borde få komma till tals, men så har mig veterligt inte skett. det har inte vart nåt möte med olika förslag som har tagits fdram utan nu är det Vännäspolitikerna som har tyckt och bestämt. Kanske blir det så när politiker från Bjurholm stängs ute från arbetsutskottet och Vännäs som storebror får styra fullt ut. Denna känsla av vanmakt ska jag inte bära på längre utan idag har jag lämnat in dator och avskedsbrev till pastoratet. Och det känns så tråkigt för mitt mål med denna deltagande har vart att väna Bjurholms församlings bästa, men att alltid bli överkörd, det är inte roligt. Så nu blir det lugnt på mötena. Jag tror till och med att jag ska gå ur svenska kyrkan, för att spara lite pengar inför pension!

Annars så har dagen oxå bestått av arbetsmiljöarbete. Det är lite knepigt att vara HSO i en sån verksamhet som Hemtjänsten, för vi går ju verkligen in i andras hem och utför vårt arbete. Men vi har rätt att ha en bra arbetsmiljö för den delen. Det svåraste det är att få folk att förstå det. Det hotas till höger och vänster med tidningar och radio, men skulle arbetsmiljöverket komma på besök, så finns det ju riktlinjer för det mesta att förhålla sig till. Tex vem har minst 80 cm:s utrymme på båda sidor av toaletten. Det är ett av arbetsmiljöverkets mått, då den som ska ha hjälp är i behov av hjälp på toan. Jag kan då säga att hos mig är det inte det utrymmet så jag får väl passa mig från att få en stroke eller bli sjuk på annat sätt: Men det lär väl framtiden utvisa. Nu ska jag, efter en dryg vecka, vara ledig över helgen och ta nya tag på måndag! Ha en fantastisk helg i det sköna höstvädret alla!!

Bli först att kommentera

Skuggan faller…..

Av , , Bli först att kommentera 18

dagligen och över varje individ. Och det gamla talesättet att av en fjäder blir det en tjäder…det stämmer verkligen.

Jovisst, jag skrev och efterlyste lite grejjer till vår nystartade avdelning ” Smörblomman”. Jag skrev, inte politiken, inte tjänstepersoner, inte kommunen, utan jag, som jobbat där, som sett behovet, hört från de äldre, från delar av personalen. Hört om den mindre goda trivsamheten och om hur det saknats vardagliga, hemmavanda saker som ger lite trivsel och något att samtala runt. För otaliga är de tillfällen då det går att avleda lite oro med samtal runt en tavla, ett ting, ett harvelkors eller dylikt. Men se då tar drevet fart och div röster hördes, kommunansvariga, som var borta v 37, la plötsligt ut information om Smörblomman på hemsidan, det beställdes grejjer, av vem i samråd med vem? och tjattret startade både på VK.se och FB. Det hördes röster om källkritik och annat…och jovisst det är viktigt att vara källkritisk, men det är oxå viktigt att vara medveten om brister. Och på dessa medier har alla, oinvigd eller invigd gjort sin röst hörd, i sann demokratisk anda, anonymt eller offentligt. Och alla har olika värderingar, till och med de som inte är ortsanknytna har valt att lägga sig i detta, utan att ha sett avd i fråga. Rätt eller fel…ingen aning, men huvudsaken är väl att man står för sitt tyckande och det gör ju alla?

Tanken med detta lilla upprop var att göra boendemiljön på Smörblomman, trivsam för de äldre som vistas där. Inte att utpeka eller svartmåla nån som det nu har blivit. Tanken var att de äldre som bor där, tillfälligt eller permanent, ska kunna vakna på natten, gå på toaletten i ett mildare sken än takbelysningens helljus, kunna titta sig runt om och känna lite hemtrivsel. Men ”tiggeriet” fick oanade konsekvenser och javisst, Hans-Åke Donnersvärd, så som alltid faller skuggan över mig för att jag tänkt på nån annan än mig själv, nämligen våra äldre. Men då får det vara så, för jag står för vad jag säger/ skriver, eftersom jag olikt en del andra, faktiskt jobbar i verksamheten. En sista fråga: Om skuggan faller över mig, vad gör den då över våra äldre och personal och andra ”tyckare”????

Bli först att kommentera

Så ledsen jag blir….

Av , , Bli först att kommentera 15

då jag läser omsorgsnämndens protokoll från den 4/11, där det dels tas upp om rehabinsatserna för de som bor på våra särskillda boenden, och det som dom har fått vara utan under ett år. Med rehabinsatser så menas den lilla träning de boende får för att bibehålla sina färdigheter, dvs allt från minnesträning till balansträning, där två stycken utanför vårdavdelningen har kommit in och försökt göra livet lite lättare för de gamla. Men nej, sa alliansen, det ska inte tränas nåt, det kan den redan överansträngda personalen göra. Och öka bemanningen på särskilda boenden som sossarna äskat om inför budget 2017….det vart tvärnej det oxå! Varför ska vi få det bättre vi som jobbar på golvet. Vi har det ju så himla bra redan! Javisst, vi har ett fantastiskt underbart jobb, där vi får hjälpa och stötta de som behöver vår hjälp, men vi har en usel arbetsmiljö, en otrolig arbetsbelastning och vårdtyngd. Den är inte att leka med. Och tyvärr så har vi inte ett fungerande ledarskap som har förmågan att få personal att sträva åt samma håll och jag skulle oxå vilja säga att omsorgsnämndens mål….dom kan ni skjuta upp till månen, för det finns ingen som kan bryta ner det till funktionella mål för en enhet. Sen tog oxå omsorgsnämnden beslut om att införa timtaxa i hemtjänsten, vilket kommer att slå mot de gamla som behöver hemtjänst. Men allt för att förbättra kommunens ekonomi….för visst är det så, att det är de gamla som ska betala! För egen del så förstår jag inte hur det kan sitta fritidspolitiker och ta beslut, när dom dels inte är insatt i vad dom beslutar över och dels inte är insatt i verksamheten. Har erbjudit mig så många gånger och komma på politikerträffar och prata om just Kommunals frågor och de stora utmaningar vi står inför, men hitintills så är det bara sossarna som velat ha medverkan av en facklig företrädare. Nu är snart min mandatperiod slut och jag slutar som ordförande i Kommunal Bjurholm och det känns skönt att få ägna mina sista år åt att bara få jobba. För åter igen, vi har ett fantastiskt jobb och med mer resurser, som inte alliansen vill ge, så skulle vi kunna få en bättre och patientsäkrare omsorg, en bra arbetsmiljö och fungerande verksamheter utan allt för tung vårdtyngd. Men undrar om jag lever så länge att jag får uppleva det!

Bli först att kommentera

Jag är stolt!!

Av , , Bli först att kommentera 27

Det var ett medvetet VAL av mig att lägga ner tid på att studera till undersköterska. Jag kunde blivit snickare, eller journalist, men jag VALDE SJÄLV detta yrke. Att läsa medicin, hälsopedagogik, etik, psykologi, psykiatri, gerontologi och allt annat. För jag tycker om mitt arbete. Jag tycker om att arbeta med människor, jag tycker om att ha kollegor, jag tycker om vårdrelaterade uppgifter och jag tycker om att ha kunskapen med mig så jag vet att jag faktiskt gör rätt. Att jag gör saker BÄTTRE för någon.
Att välja vården ska INTE vara en ”uppoffring”.

Vi arbetar med MÄNNISKOR. På sjukhus, på boende och i deras hem. Vi behövs dygnet runt. Detta är jag införstådd med och accepterar. Jag kan trivas med att få vara ledig en måndag/tisdag när alla andra jobbar. Det är lite lyxigt nästan.

Det är däremot INTE ok att ingen lyssnar på oss. När vi säger att omvårdnadsmässiga saker inte hinns med eftersom vi fått mer administrativa uppgifter.
Det är INTE ok när någon säger ”jag hinner inte ta städen idag, jag måste på en vårdplanering, göra BPSD, SA ”… För det händer.
Det är INTE ok att det bara skyfflas runt i våra scheman och tider så att våra brukare klagar i tidningen för att de känner sig osäkra eller blir missade.
Det är INTE ok att de drar in på personal och resurser. De vet ju att vi försöker fixa saker så gott det går och ställa upp. Vi jobbar ju med människor. De ser att det funkar att pressa oss. Sen undrar de varför sjuktalen stiger!.
Det är INTE ok att folk ser mig som någon som ”torkar skit och dricker kaffe”. Vi MÅSTE höja vår status, människor MÅSTE se vilket jobb vi gör. Jag har glömt mer än du hunnit lära dig. VARFÖR RÄKNAS INTE VÅR KUNSKAP? Varför är det inte värt pengar att rädda, rehabilitera och vårda liv?
Jag vill inte bli Krösus Sork. Men jag vill leva, inte existera.

När jag säger att jag förstår att vi behövs dygnet runt betyder inte det att jag tycker att det är ok att vara borta från sin familj fredag till måndag. Varför är helgerna de tyngsta passen? När alla med ”normala” jobb är lediga åker vi på monsterpass.
Delade turer? Varför det? Vad är poängen med att låsa upp någon från 7 – 22? Den där pausen mellan 1- 4 räknas faktiskt inte som vilotid. Jag vill inte ha usel lön och dåligt planerade arbetspass som en självklarhet i mitt yrke. För det ska det inte vara någonstans. Alla förtjänar en lön att leva på även som ensamstående. Alla förtjänar att vara LEDIG på sin fritid istället för att vakta telefonen. För man vet att de kommer att ringa…

Helt enkelt kan jag säga såhär. Jag är lyckligt lottad som har ett jobb och dessutom ett fast jobb. Men jag tänker inte gå på knä och vara ”tacksam”. Jag har FÖRTJÄNAT mitt arbete. Jag är stolt över mig själv och mina kollegor.
Jag har kompetensen och viljan. Mina insatser är värda något. Lyft dig själv! DU ÄR VÄRD MER!
Fight the good fight Smiley heart

GillaVisa fler reaktioner

Kommentera

Bli först att kommentera

Personalgrupper….

Av , , Bli först att kommentera 10

Läste på tyck till om Bjurholm nån som hade skrivit att förut fick personal lägga schema själva och då funkar det bra men nu har kontrollbehovet tagit över för ledningen och det ska vara som det är. Inte riktigt sant, för vi som personal har fortfarande möjlighet att genom skyddsombudet stänga scheman. Problemet jag ser är att personalen inte är överens eller inte törs stänga schemat. Folk tycker inte lika och det som uppfattas jobbigt för en del är ok för andra. Det jag tycker är sämst är att personalgrupper ställs mot varandra. Det tas utbildad kompetent personal från äldreomsorgens grupper och sätts att göra uppgifter som inte är deras utbildnings syfte. vilket då gör att personalen inom äldreomsorgen utarmas och in kommer fler och fler med ingen utbildning. Det visar på den krassa synen på vårt arbete….det är inte lika viktigt som den administrativa arbetsuppgiften….den måste prioriteras för den är så viktigt. Så kontentan blir då ett sk sommaravtal, där folk erbjuds förskjuta semestern mot en ersättning av 5000 kr per vecka före skatt.  Och under hela min tid i Bjurholms kommun, så har det aldrig vart viktigt att ersätta vakanser genom sjukdomar/skador inom administrationen…dom har fått hanka sig fram, men det märks då det byts ut folk..då prioriteras det annars. Så viktigt är det nu att lägga pengar på fler heltider chefer än att försöka locka personal, uskor/vårdbiträden och HSL-folk till Bjurholm, så våra gamla för en bra omsorg på ålderns höst. För tyvärr så är det vi inom äldreomsorgen som kommer till korta. Och med spänning ser jag fram emot den planering som görs eller inte görs inför den nya Arbetsmiljöföreskriften som träder i kraft den 31/3….där arbetet ska planeras utan att personalen far illa. I den här kommunen har det inte ens förekommit utbildning om detta än…..och den sista mars är inte långt borta. så det ska bli kul! Eller inte. Jag är inne på mitt sista år som förtroendevald för kommunals räkning, har bestämt mig nu under vintern att nu får det vara slut. Så då kan jag ägna mina sista år innan jag går i pension åt att bara njuta av det fantastiska jobb jag har och mina barnbarn. Blir en ny verklighet att leva i.

Bli först att kommentera

Bjurholms ekonomi!

Av , , 2 kommentarer 7

 

Döm om min förvåning då det vid årsbokslutet visade sig att det går inte minus, utan vi har ett årsbokslut som redovisar 5,? Miljoner i överskott. Bra är väl det om jag ska tänka som företagare, vilket jag inte är. Uselt kan jag tycka eftersom vi har fått hårda sparkrav och har fått förändra Humlan och ska hålla en avdelning stängd på Bjuregården för att spara pengar. Ganska onödigt så här i efterhand kan jag tycka. Har ingen aning om vart pengarna kommer från heller, AFA gav väl nån miljon, vi på HT har sparat nån miljon, PO tillägget genererade visst lite pengar osv….men resten? Hur kan det ha räknats så kapitalt fel för vi har ju inte blivit hundra nya innevånare heller. Så då kanske vi kan få göra något åt att vi ligger så lågt i lön, vi som jobbar inom Kommunals avtalsområde, för nåt nytt avtal verkar inte vara inom räckhåll. Så nu blir det för politiken att fundera på….vad ska pengarna användas till, nya tjänstepersonstjänster eller ökad bemanning inom äldreomsorgen eller kanske grunden till ett nytt hyreshus eller kanske en peng lagt på badhuset så det blir lite uppdaterat. Jag tror att hålen är stora och det finns säkert prioriterade saker att lägga dom på….men nog känns det surt att förändra Humlan och stänga en avdelning….vi hade pengarna under kudden nånstans. Med detta sagt ingen kritik mot våra eminenta ekonomer….för dom gör ett bra jobb, jag blir bara lika lessen varje gång vi ska dra ner och spara och det sen inte har behövts.

2 kommentarer

Fantastiskt…..

Av , , Bli först att kommentera 5

är att jag trots fyllda 60 år, fortfarande känner att det finns mycket kvar att lära. Under rätt många år så har jag påstått att vi som jobbar inom Äldreomsorgen inte har verktyg nog att möte olika situationer som våra äldre uppdragsgivare utsätter oss personal för. Och siffrorna som redovisas gång på gång i skyddskommittén, visar inte på nått sätt verkligheten, men ger en spegling om vad vi kan utsättas för  under våra arbetstillfällen. Det har vart rätt höga siffror inom området hot och våld, dvs vi som jobbar inom omsorgen blir utsatta för slag, hårdragningar, spott och nyp. Det beror inte på att vi gör ett dåligt jobb, utan att vi många gånger får jobba för boenden som har rätt stor BPSD-problematik. För er som inte vet vad det är, Googla på det. Kort sagt så finns det rätt många olika demenser och alla tar sig olika uttryck, några blir aggressiva, några blir arga för att dom inte kan läsa av osv. Och med det tempo vi har under våra arbetstillfällen, finns det ibland inte tid med många nya möten, utan man försöker lösa toalettbesök, duschar och på och avklädningar ändå trots att vi blir klösta och slagna och  nypta. Men nu har en utbildningsinsats gjorts för oss som jobbar i Äldreomsorgen och vi har faktiskt fått verktyg att bemöta dessa rätt vanligt förekommande kränkningar.Och det känns så skönt, men oxå lite bittert eftersom vi hade kunnat undvika en rätt stor del av incidenter om vi hade haft dessa verktyg under åren. Nu ligger det på oss som skolar in vikarier att lära ut detta oxå på ett bra sätt, för då och bara då kan vi säkerställa att detta lever vidare. Den erfarenhet som en som jobbat i 20-30 år har, kan vi inte förmedla men däremot så kan vi skola in och säkerställa att våra vikarier och kommande generation får det bättre. Så kära Bjurholms Kommun…nu ska ni se att det går lite framåt och vi kanske orkar jobba till vi ska gå i den fattigpension som väntar oss, lågavlönade utslitna kvinnor och män som jobbar med det fantastiska att få hjälpa en annan människa. Så trots ont i röven efter denna dag så är jag tacksam för att det finns saker kvar att lära.

Bli först att kommentera