Maggie Jakobsson, Bjurholm

Socialnämndens beslut 2020 03 23

Av , , Bli först att kommentera 8

Beslut tagna av en alliansstyrd socialnämnd om effektiviseringar, dvs besparingar inom äldreomsorgen i Bjurholms kommun inför året 2021.

* Flexibel helgtjänstgöring inom särskilt/ ordinärt boende, dvs tätare helgtjänstgöring
* Älvgården, utom Solrosen, och Bjuregården,  får en sänkning i personaltäthet till 0,55.
* Sjuksköterska kväll och natt via Citylans, dvs ingen ssk fysiskt på plats mellan 17 – 07 i Bjurholm.

* Digitalisering: kameror och larm

 

Konsekvenser av dessa smarta och pengastyrda beslut som alliansen tagit, vad kommer det att innebära för personal och för din mamma/ pappa?

Jo, mindre personal på plats på avdelningar. Personal som tvingas att jobba fler helger, för det är för mycke folk på veckorna och många timanställda vikarier på helgerna. En klar kvalitetssänkning för de patienter vi tar hand om. Kan bli så att patienter inte får dusch varje vecka pga mindre personal, städning prioriteras inte, kanske läggs på anhöriga likaväl som tvätt av kläder. Vem vet! Konsekvenser blir det i alla fall.Men då kan vi kanske sätta in fler larm och börja med kameror, så att om din mamma ramlar så ser vi det men hinner inte hjälpa henne. Och skulle det då behövas sjuksköterska, då har den en timme på sig att komma på plats! Tänker att det kan bli fler artiklar som den som nu finns på vk.se!
Så nu släpper alliansen ansvaret för kvaliten i våra verksamheter och jag ser en tung framtid framför oss i vår äldreomsorg!

Men alla ni som nu blir missnöjda, ta kontakt med ansvariga politiker och kräks ut ert missnöje, för vi verkar aldrig protestera enligt hen! Så gör det nu!

Bli först att kommentera

Dags igen….

Av , , Bli först att kommentera 6

för ytterligare besparingar inom äldreomsorgen! Nu ska vi sänka grundbemanningen ett snäpp till tycker alliansen. Så bra! Det gynnar verkligen våra gamla, som gjorts sig förtjänt av en bra ålderdom. Konsekvenserna blir:

1) Sämre kvalite på omsorgen, din mamma kanske inte får duscha på två veckor

2) Utarbetad personal, med höga sjukskrivningstal

3) Arbetsuppgifter som inte hinner utföras

4) Uppsägningar, det kan va värt att pendla för en arbetsgivare som månar om en.

5) Sämre arbetsmiljö, stressigare, sämre förutsättningar att göra ett bra jobb, inget inflytande på vårt arbete, ingen återhämtning

6) Din pappa kanske inte får träffa en sköterska då han har ramlat, för den är  60 min bort.

Och så vidare!
För då en del kommuner uppskattar sin personal med en påskgåva att nyttja hos lokala företagare så lär väl vi få jobba häcken av utan nåt vettigt, annat än ett påskägg med socker, så vi får en sockerkick, och orkar en stund till!

Det är inte förrän socialnämnden sitter där själva, som dom kommer att inse hur uppskattat det är att få prata med en person en stund och inte sitta där ensam dagarna i ända. Vi kommer inte att hinna det, så vem ska göra det, kan man undra?
Det går inte att tänka bara pengar, man måste tänka människovärde oxå. Men jag hoppas att den dagen kommer då nämndens ordförande och ledamöter själva behöver omsorg och då sitter ni där i eländet ni har skapat! Jag tycker synd om era mammor och pappor som ska tvingas leva med detta och framförallt tycker jag synd om folket i Bjurholms kommun som har dessa folkvalda politiker som skär ner på det som ska vara vår välfärd. Men som man bäddar får man ligga!

 

Bli först att kommentera

Gomorron!

Av , , Bli först att kommentera 9

Gomorron-Läggdags!

Som huvudskyddsombud och arbetande i den kommunala hemtjänsten i Bjurholm, ser jag hur våra arbetsvillkor ständigt försämras.

I dagsläget ligger ett tungt ansvar på undersköterskor/sjukvårdsbiträdens axlar – vi är sista utposten som ska lösa hela pusslet, fastän flera bitar saknas. Vi orkar inte mera! Vi arbetar redan högeffektivt och lösningsfokuserat. Vi jagas av körtider, kommunen är stor geografiskt, medicin tider, kunder och anhöriga!

Det är ju dig och dina anhöriga och vänner vi finns till för. De människor som förtjänar en värdig ålderdom. Vi ska ta emot det mesta varje dag, både ris från kunder, anhöriga och andra professioner. Vi ska vara alla professioner som finns , vi ska utföra träningsprogram ibland, vi ska köra ut mat, mediciner div hjälpmedel mm. Vi ska sträcka oss ytterligare, bara lite,lite till, men då kommer vi att gå sönder, gå in i väggen och bildligt talat dö, för det är det som händer, då folk går ini väggen!

Men visst, vi tillhör klassen arbetande i en organisation som ständigt väljer att försämra våra villkor, vår arbetsmiljö och vårt arbetsliv. Och ni undrar varför det är så svårt att rekrytera till vård och omsorg!

Politiker och tjänstepersoner – välkommen ut i verksamhetens verklighet. Kom och ta del av vår arbetsmiljö och arbetsbelastning. Kom ut och låt anhöriga gnälla/skälla på er, då ni i hastigheten glömt att tömma kissflaskan. Kom och se den äldre generationen i ögonen och prata kommunbudget!

Det är inte vackert att bevittna sveket och underfinansieringen av äldreomsorgen, så därför utmanar jag er! Byt plats med oss en vecka och fundera sedan på vad ni kan göra!!!!

Och jag vill bara poängtera at vi har det mest fantastiska jobb man kan ha som får möta de äldre i deras eget hem och hjälpa dom med det som behövs för att dom ska kunna bo hemma längre och inte vara en belastning, som dom så ofta är rädda att dom blir!

Bli först att kommentera

Kränkande särbehandling

Av , , Bli först att kommentera 19

En tillsvidareanställd uska önskar omplacering till hemtjänsten från sin nuvarande avdelning pga av olika saker! ! Då det finns utrymme på hemtjänsten pga sjukskrivning, person som slutat osv så föreslog jag som medarbetare i hemtjänsten att det kunde vara lämpligt med en omplacering hos oss på hemtjänsten. Fick till svara av arbetsgivaren att denne ser det som olämpligt med att personer ur samma familj jobbar på samma enhet. Detta är kränkande särbehandling! Det angavs varken skäl som har med kompetens eller utbildning att göra. Den som vill bli omplacerad är utbildad uska, har körkort och är van bilförare. Hemtjänsten (och andra enheter) tar in outbildad personal, men nekar en utbildad medarbetare omplacering, en önskan som denna haft i mer än ett år. men Det enda skälet är att hon är släkt med mig! Vad säger det om tilliten och förtroendet för oss medarbetare? Att vi inte kan utföra ett professionellt jobb när vi jobbar med någon vi är släkt med? Det finns ett flertal exempel på medarbetare i organisationen som är gifta/sambo ,som släkt och som jobbar utmärkt tillsammans. Menar arbetsgivaren  att dessa medarbetare gör ett sämre jobb än andra? Det finns heller ingen forskning från andra verksamheter som skulle kunna påvisa något sådant. Familjeföretag är det gott om i Sverige. Är dom icke fungerande?

Det här tillvägagångssättet är kränkande av Bjurholms kommun. I kommunens riktlinjer står att kommunen ska arbeta aktivt mot mobbing och kränkande särbehandling. Det här är raka motsatsen! Det finns heller ingen policy som hävdar att personalen inte får vara besläktade! Så mitt förslag på åtgärd…..Gå vidare till Diskrimineringsombudsmannen! Självklart!

Bli först att kommentera

Livat värre!.

Av , , Bli först att kommentera 14

Ja men det blir det då saker tas i egna händer. Jag har valt att inte tycka alls om det som hänt, men se nu kan jag inte hålla mig längre då det gås till personangrepp och det ska slutas hälsa på folk osv. Det som hänt har hänt och det vi kan göra är väl att se till att saker handläggs snabbare och att det inte dras ut på att genomföra beslut som det nu görs. Jag har så länge fått höra att det är korta beslutsvägar i Bjurholm, men det stämmer inte. Vissa beslut tar det åratal att genomföra, andra tar kortar tid. Så är det i en organisation som har knappa resurser och mycke arbete och som byter befattningshavare titt och tätt. Har länge funderat på det ekonomiska tänket som våra politiker har tills jag vart varse om att dom har ingen aning om ekonomin, dom får bara ta ramar..inget annat. Inte är det då underligt att vår ekonomi är svajig! Nu ska vi återigen spara och innan beslut tas på vad vi ska spara på så har det satts upp en sarg som tydligt splittrar och gör det möjligt att kasta skit på allt och alla! Sandlådenivå kan jag tycka! Dom uppför sig bättre i förskolan än i vuxenlivet! Med detta sagt ställer jag mig inte bakom dom som tagit saker i egna händer, men heller inte bakom dom som skriker emot! Så länge det är säkert för barn och vuxna att vara där och man kan passera utan att få puckar på bilar eller folk så kvittar det väl om den står där. Det finns annat att bråka om tycker jag. Ägna tid åt att föra Bjurholm framåt som kommun och attraktiv kommun och arbetsgivare i stället!

Bli först att kommentera

Ja nu ni….

Av , , Bli först att kommentera 20

börjar det hända saker i Bjurholms kommun. Politikerskaran växer, kostar mer pengar samtidigt som det på golvet föreslås bli minskad grundbemanning och färre som jobbar för att täcka det ökade behovet från våra äldre och hjälpbehövande. Ekvationen går inte ihop för mig alls, för som facklig företrädare ser jag hur mina kamrater sliter illa, blir sjukskrivna av stressen och de ökade kraven. Och en följd av det är dåligt bemötande och lite tid för var och en av dom vi tar hand om. Men vem bryr sig om det av våra folkvalda politiker? Huvudsaken är väl att dom får som dom vill och utökar kostnaden för politiken, alliansen politiker, och skiter i den andra sidan! För att locka folk att välja så gör en del fula saker och mitt politikerförakt blir inte mindre! Snart får jag väl också höra att Kommunals expedition i Bjurholm, samt Polisens lokal, ska utrymmas så alla dessa politiker har nånstans att hålla till. För dom måste ju få ett kontor dom också! Absolut, vad vore en politiker utan kontor! Kanske vore bättre att dom va ute i verksamheterna och ser vilka konsekvenser deras beslut får!!!

Men jag hörde allt var kommunalrådet sa i radion! Nu börjar vi införa heltid efter nyår……är det så? Nej inte riktigt. Vi påbörjar ett projekt inom ÄPF där folk får önska sin sysselsättningsgrad och det är absolut inte samma sak. För grunden är fortfarande inte heltid! Och arbetsmiljöarbetet rasar ihop, för vi har chefer som inte ens hinner arbeta med det och heller kanske inte är intresserade, vad vet jag! och hemtjänsten växer så det knakar, uppdragen rinner in och vad får vi då? Mer att göra för samma pengar och jag har kamrater som faktiskt blir sjukskrivna av stressen och av att arbetsgivaren, Bjurholms Kommun, väljer att inte använda sig av arbetsmiljöarbete i system, dvs SAM. Men vad gör väl det? Som den attraktiva arbetsgivare som denna kommun är så finns det säkert en uppsjö andra som kan göra vårt jobb om vi skulle bli sjukskrivna! Det skulle vara fantastiskt trevligt att ha med sig hela socialnämnden någon vecka var under några månader, för då kan ni få känna på hur det är uti verkligheten för oss varje dag, 24-7, alla dagar oavsett om det är helgdag eller vardag! Välkommen säger jag!

Bli först att kommentera

Avslut!

Av , , Bli först att kommentera 3

Så kom dagen då jag avslutade mitt uppdrag som politiker inom kyrkan. Länge har olusten gnagt i mig över hanterande av ask och minneslund. Har gånger flera påpekat att Bjurholms församlingsmedlemmar borde få komma till tals, men så har mig veterligt inte skett. det har inte vart nåt möte med olika förslag som har tagits fdram utan nu är det Vännäspolitikerna som har tyckt och bestämt. Kanske blir det så när politiker från Bjurholm stängs ute från arbetsutskottet och Vännäs som storebror får styra fullt ut. Denna känsla av vanmakt ska jag inte bära på längre utan idag har jag lämnat in dator och avskedsbrev till pastoratet. Och det känns så tråkigt för mitt mål med denna deltagande har vart att väna Bjurholms församlings bästa, men att alltid bli överkörd, det är inte roligt. Så nu blir det lugnt på mötena. Jag tror till och med att jag ska gå ur svenska kyrkan, för att spara lite pengar inför pension!

Annars så har dagen oxå bestått av arbetsmiljöarbete. Det är lite knepigt att vara HSO i en sån verksamhet som Hemtjänsten, för vi går ju verkligen in i andras hem och utför vårt arbete. Men vi har rätt att ha en bra arbetsmiljö för den delen. Det svåraste det är att få folk att förstå det. Det hotas till höger och vänster med tidningar och radio, men skulle arbetsmiljöverket komma på besök, så finns det ju riktlinjer för det mesta att förhålla sig till. Tex vem har minst 80 cm:s utrymme på båda sidor av toaletten. Det är ett av arbetsmiljöverkets mått, då den som ska ha hjälp är i behov av hjälp på toan. Jag kan då säga att hos mig är det inte det utrymmet så jag får väl passa mig från att få en stroke eller bli sjuk på annat sätt: Men det lär väl framtiden utvisa. Nu ska jag, efter en dryg vecka, vara ledig över helgen och ta nya tag på måndag! Ha en fantastisk helg i det sköna höstvädret alla!!

Bli först att kommentera

Skuggan faller…..

Av , , Bli först att kommentera 18

dagligen och över varje individ. Och det gamla talesättet att av en fjäder blir det en tjäder…det stämmer verkligen.

Jovisst, jag skrev och efterlyste lite grejjer till vår nystartade avdelning ” Smörblomman”. Jag skrev, inte politiken, inte tjänstepersoner, inte kommunen, utan jag, som jobbat där, som sett behovet, hört från de äldre, från delar av personalen. Hört om den mindre goda trivsamheten och om hur det saknats vardagliga, hemmavanda saker som ger lite trivsel och något att samtala runt. För otaliga är de tillfällen då det går att avleda lite oro med samtal runt en tavla, ett ting, ett harvelkors eller dylikt. Men se då tar drevet fart och div röster hördes, kommunansvariga, som var borta v 37, la plötsligt ut information om Smörblomman på hemsidan, det beställdes grejjer, av vem i samråd med vem? och tjattret startade både på VK.se och FB. Det hördes röster om källkritik och annat…och jovisst det är viktigt att vara källkritisk, men det är oxå viktigt att vara medveten om brister. Och på dessa medier har alla, oinvigd eller invigd gjort sin röst hörd, i sann demokratisk anda, anonymt eller offentligt. Och alla har olika värderingar, till och med de som inte är ortsanknytna har valt att lägga sig i detta, utan att ha sett avd i fråga. Rätt eller fel…ingen aning, men huvudsaken är väl att man står för sitt tyckande och det gör ju alla?

Tanken med detta lilla upprop var att göra boendemiljön på Smörblomman, trivsam för de äldre som vistas där. Inte att utpeka eller svartmåla nån som det nu har blivit. Tanken var att de äldre som bor där, tillfälligt eller permanent, ska kunna vakna på natten, gå på toaletten i ett mildare sken än takbelysningens helljus, kunna titta sig runt om och känna lite hemtrivsel. Men ”tiggeriet” fick oanade konsekvenser och javisst, Hans-Åke Donnersvärd, så som alltid faller skuggan över mig för att jag tänkt på nån annan än mig själv, nämligen våra äldre. Men då får det vara så, för jag står för vad jag säger/ skriver, eftersom jag olikt en del andra, faktiskt jobbar i verksamheten. En sista fråga: Om skuggan faller över mig, vad gör den då över våra äldre och personal och andra ”tyckare”????

Bli först att kommentera

Så ledsen jag blir….

Av , , Bli först att kommentera 15

då jag läser omsorgsnämndens protokoll från den 4/11, där det dels tas upp om rehabinsatserna för de som bor på våra särskillda boenden, och det som dom har fått vara utan under ett år. Med rehabinsatser så menas den lilla träning de boende får för att bibehålla sina färdigheter, dvs allt från minnesträning till balansträning, där två stycken utanför vårdavdelningen har kommit in och försökt göra livet lite lättare för de gamla. Men nej, sa alliansen, det ska inte tränas nåt, det kan den redan överansträngda personalen göra. Och öka bemanningen på särskilda boenden som sossarna äskat om inför budget 2017….det vart tvärnej det oxå! Varför ska vi få det bättre vi som jobbar på golvet. Vi har det ju så himla bra redan! Javisst, vi har ett fantastiskt underbart jobb, där vi får hjälpa och stötta de som behöver vår hjälp, men vi har en usel arbetsmiljö, en otrolig arbetsbelastning och vårdtyngd. Den är inte att leka med. Och tyvärr så har vi inte ett fungerande ledarskap som har förmågan att få personal att sträva åt samma håll och jag skulle oxå vilja säga att omsorgsnämndens mål….dom kan ni skjuta upp till månen, för det finns ingen som kan bryta ner det till funktionella mål för en enhet. Sen tog oxå omsorgsnämnden beslut om att införa timtaxa i hemtjänsten, vilket kommer att slå mot de gamla som behöver hemtjänst. Men allt för att förbättra kommunens ekonomi….för visst är det så, att det är de gamla som ska betala! För egen del så förstår jag inte hur det kan sitta fritidspolitiker och ta beslut, när dom dels inte är insatt i vad dom beslutar över och dels inte är insatt i verksamheten. Har erbjudit mig så många gånger och komma på politikerträffar och prata om just Kommunals frågor och de stora utmaningar vi står inför, men hitintills så är det bara sossarna som velat ha medverkan av en facklig företrädare. Nu är snart min mandatperiod slut och jag slutar som ordförande i Kommunal Bjurholm och det känns skönt att få ägna mina sista år åt att bara få jobba. För åter igen, vi har ett fantastiskt jobb och med mer resurser, som inte alliansen vill ge, så skulle vi kunna få en bättre och patientsäkrare omsorg, en bra arbetsmiljö och fungerande verksamheter utan allt för tung vårdtyngd. Men undrar om jag lever så länge att jag får uppleva det!

Bli först att kommentera

Jag är stolt!!

Av , , Bli först att kommentera 27

Det var ett medvetet VAL av mig att lägga ner tid på att studera till undersköterska. Jag kunde blivit snickare, eller journalist, men jag VALDE SJÄLV detta yrke. Att läsa medicin, hälsopedagogik, etik, psykologi, psykiatri, gerontologi och allt annat. För jag tycker om mitt arbete. Jag tycker om att arbeta med människor, jag tycker om att ha kollegor, jag tycker om vårdrelaterade uppgifter och jag tycker om att ha kunskapen med mig så jag vet att jag faktiskt gör rätt. Att jag gör saker BÄTTRE för någon.
Att välja vården ska INTE vara en ”uppoffring”.

Vi arbetar med MÄNNISKOR. På sjukhus, på boende och i deras hem. Vi behövs dygnet runt. Detta är jag införstådd med och accepterar. Jag kan trivas med att få vara ledig en måndag/tisdag när alla andra jobbar. Det är lite lyxigt nästan.

Det är däremot INTE ok att ingen lyssnar på oss. När vi säger att omvårdnadsmässiga saker inte hinns med eftersom vi fått mer administrativa uppgifter.
Det är INTE ok när någon säger ”jag hinner inte ta städen idag, jag måste på en vårdplanering, göra BPSD, SA ”… För det händer.
Det är INTE ok att det bara skyfflas runt i våra scheman och tider så att våra brukare klagar i tidningen för att de känner sig osäkra eller blir missade.
Det är INTE ok att de drar in på personal och resurser. De vet ju att vi försöker fixa saker så gott det går och ställa upp. Vi jobbar ju med människor. De ser att det funkar att pressa oss. Sen undrar de varför sjuktalen stiger!.
Det är INTE ok att folk ser mig som någon som ”torkar skit och dricker kaffe”. Vi MÅSTE höja vår status, människor MÅSTE se vilket jobb vi gör. Jag har glömt mer än du hunnit lära dig. VARFÖR RÄKNAS INTE VÅR KUNSKAP? Varför är det inte värt pengar att rädda, rehabilitera och vårda liv?
Jag vill inte bli Krösus Sork. Men jag vill leva, inte existera.

När jag säger att jag förstår att vi behövs dygnet runt betyder inte det att jag tycker att det är ok att vara borta från sin familj fredag till måndag. Varför är helgerna de tyngsta passen? När alla med ”normala” jobb är lediga åker vi på monsterpass.
Delade turer? Varför det? Vad är poängen med att låsa upp någon från 7 – 22? Den där pausen mellan 1- 4 räknas faktiskt inte som vilotid. Jag vill inte ha usel lön och dåligt planerade arbetspass som en självklarhet i mitt yrke. För det ska det inte vara någonstans. Alla förtjänar en lön att leva på även som ensamstående. Alla förtjänar att vara LEDIG på sin fritid istället för att vakta telefonen. För man vet att de kommer att ringa…

Helt enkelt kan jag säga såhär. Jag är lyckligt lottad som har ett jobb och dessutom ett fast jobb. Men jag tänker inte gå på knä och vara ”tacksam”. Jag har FÖRTJÄNAT mitt arbete. Jag är stolt över mig själv och mina kollegor.
Jag har kompetensen och viljan. Mina insatser är värda något. Lyft dig själv! DU ÄR VÄRD MER!
Fight the good fight Smiley heart

GillaVisa fler reaktioner

Kommentera

Bli först att kommentera