Maggie Jakobsson, Bjurholm

Så var det dags igen….

Av , , Bli först att kommentera 18

för en ny lön för alla kommunalare. Avtalet vart underskrivet i nov och i det ingick ett engångsbelopp för alla anställda inom kommunals avtalsområde med månadslön. Detta innebar att alla som vart med och stöttat och ställt upp med oss i dessa pandemitider, och som är timanställda, inte får ett skit. Inte ett öre, får de som trätt in, då vi ordinarie vart tvungna att vara hemma med förkylning eller andra covid-19 symtom. Det har arbetsgivaren Bjurholms kommun bestämt. Och denna kommun vill profilera sig som en bra arbetsgivare med en bra personalpolitik! Dom skulle skämmas, tamigfan, för inte är det dom som fortfarande håller Corona stången, utan det är vi på golvet, som inte kan jobba hemifrån, som går varje dag till jobbet och är livrädd att vi ska göra något misstag, som gör att smittan kommer in till våra verksamheter. Och bland dom finns våra timanställda! Men uppskattning och en slant, det får dom inte! Vi har bland Sveriges lägsta löner, inte världens bästa arbetsmiljö och ledarskap, ska riskera våra sjuksköterskors närvaro i något ogenomtänkt projekt pga pengar! En attraktiv arbetsgivare…..Näe int mycke! Men en alliansstyrd majoritet ser inte till människor.

Diamanten!

Av , , Bli först att kommentera 13

Till alla er som inte jobbar i äldreomsorgen/förskolan i Bjurholms kommun!

jag inbillar mig att alla antiröster mot byggandet av Diamanten, sammanfaller med okunskap. Vi verkar nu i lokaler som på inget sätt är anpassade för vård av äldre samt lämplig för förskola eller tillagningskök. Förskolan Örnen sjunker sakta ner i den lera den står i, barackerna uppe på Smedsvägen, kostar hyra varje månad, Bjuregården kostar hyra varje månad och Älvgården, faller samman pga ålder. Att renovera dessa byggnader skulle säkerligen vara dyrare än att bygga nytt, och till detta kommer det oxå ett kök som inte håller måttet då det håller på att vara för litet för verksamheterna.
Att bygga nytt skulle vara ett lyft, dels ur arbetsmiljöaspekter för personal, dels ur ett perspektiv för de som ska bo/ vistas i dessa lokaler, både barn och gamla. Det blir betydligt bättre miljö. Vi kan inte hålla på att bygga små boenden, som Johannesgården, för det blir bara dyrare, och att överta driften själv kommer säkert att kosta. Castorköket och matsalen har varit uppe flera gånger som förbättringsområden, och nu kanske vi får till en bra miljö för dom som jobbar i köket och äter i matsalen!Jjag förstår alla röster mot, men vi kan inte hålla på och renovera längre!

Sjuksköterskor

Av , , 2 kommentarer 8

är en person som har det medicinska ansvaret under våra arbetspass. Superduktiga och alltid till hands då det händer något. En trygghet då vi har palliativvård i hemmet och/ eller på säbo. Utan tillgång till sköterska står vi oss ganska slätt. Eftersom vi jobbar i team, så är det en viktig kugge.

Nu ska vi vara med i ett projekt som går ut på att vi ska ringa en bemanningssköterska, med inställelsetid på en timme, om det händer något. Som anhörig till personer som bor i särskilt boende eller har hemtjänst, skulle jag tycka att det känns lite sådär! Om min mamma/pappa ramlar och skadar sig efter 17 så måste vederbörande ligga då uppåt en timme innan nån sköterska kan komma och göra en bedömning. Och vad kostar det? Vad kostar det att ringa ut sköterskan, för jag vet att vissa av dom har en månadslön som vida överstiger min. Eller är det fast pris, så hur manga gånger vi än behöver sköterska, så kostar det inget extra? Ja , jag vet inte, men kanske vet era folkvalda politiker det!
Jag tänker oxå att som anhörig så betalar ju våra boenden en slant för boende och omvårdnad osv. Då måste ju avgifterna bli reducerade på grund av att servicen försämras.  Eller?

Effektiviseringar….

Av , , Bli först att kommentera 5

så har det börjat heta, då vi ska spara pengar! Effektivisering av vad? Jo, kultur och utbildningsnämnden, tog beslut om att spara pengar på fritids. Bort med en vuxen! Skälet är nyckeltal och att fritids aldrig har behövt spara. Men nu ska dom det! Så ni som nu har barn på fritids, från hösten blir det bara förvaring, för nåt annat hinns inte med med en personal kort. Rastvaktning hinns inte med och inte heller stöd till elever i klasser. Så synd att en självgående, jättebra verksamhet ska drabbas. Och med det sagt, så behöver vi en skolchef, en förskolechef och två rektorer! Men vi behöver inte vuxna i klasserna!

Så har vi nästa konstellation av politiker: Socialnämnden! En samling lekmän, som tar ypperligt intelligenta beslut, som drabbar våra gamla och oss som jobbar i en, just nu covidfri, äldreomsorg! Nu ska vi dra ner på bemanningen på våra särskilda boenden och göra avkall på patientsäkerhet, på möjligheten att lägga ett hållbart schema och på arbetsmiljön! Men förresten, arbetsmiljön skiter ju politiken i. Dom är bara ytterst ansvariga! Men kanske är det bättre att dom sitter där dom sitter,så slipper dom jaga oss som jobbar i hemtjänsten, med motivering att det är deras bilar! Så nämnden har ingen aning om hur vårt arbete är organiserat eller om det var larm, men jaga oss det ska dom! Urbota fånigt, liksom det flesta beslut dom fattar! Tycker faktiskt synd om den enhetschef som ska göra kvalitsredovisning åt dom! Men så är det: som man bäddar får man ligga!

Bjurholm som arbetsgivare är det minst attraktiva vi kan tänka oss! Nästan lägsta lön i landet, dålig arbetsmiljö och dålig politisk ledning! Det kan ta knäcken på det mesta! Speciellt arbetsglädjen Och det är så synd, för det är det roligaste jobbet i världen!

 

 

Socialnämndens beslut 2020 03 23

Av , , Bli först att kommentera 10

Beslut tagna av en alliansstyrd socialnämnd om effektiviseringar, dvs besparingar inom äldreomsorgen i Bjurholms kommun inför året 2021.

* Flexibel helgtjänstgöring inom särskilt/ ordinärt boende, dvs tätare helgtjänstgöring
* Älvgården, utom Solrosen, och Bjuregården,  får en sänkning i personaltäthet till 0,55.
* Sjuksköterska kväll och natt via Citylans, dvs ingen ssk fysiskt på plats mellan 17 – 07 i Bjurholm.

* Digitalisering: kameror och larm

 

Konsekvenser av dessa smarta och pengastyrda beslut som alliansen tagit, vad kommer det att innebära för personal och för din mamma/ pappa?

Jo, mindre personal på plats på avdelningar. Personal som tvingas att jobba fler helger, för det är för mycke folk på veckorna och många timanställda vikarier på helgerna. En klar kvalitetssänkning för de patienter vi tar hand om. Kan bli så att patienter inte får dusch varje vecka pga mindre personal, städning prioriteras inte, kanske läggs på anhöriga likaväl som tvätt av kläder. Vem vet! Konsekvenser blir det i alla fall.Men då kan vi kanske sätta in fler larm och börja med kameror, så att om din mamma ramlar så ser vi det men hinner inte hjälpa henne. Och skulle det då behövas sjuksköterska, då har den en timme på sig att komma på plats! Tänker att det kan bli fler artiklar som den som nu finns på vk.se!
Så nu släpper alliansen ansvaret för kvaliten i våra verksamheter och jag ser en tung framtid framför oss i vår äldreomsorg!

Men alla ni som nu blir missnöjda, ta kontakt med ansvariga politiker och kräks ut ert missnöje, för vi verkar aldrig protestera enligt hen! Så gör det nu!

Dags igen….

Av , , Bli först att kommentera 6

för ytterligare besparingar inom äldreomsorgen! Nu ska vi sänka grundbemanningen ett snäpp till tycker alliansen. Så bra! Det gynnar verkligen våra gamla, som gjorts sig förtjänt av en bra ålderdom. Konsekvenserna blir:

1) Sämre kvalite på omsorgen, din mamma kanske inte får duscha på två veckor

2) Utarbetad personal, med höga sjukskrivningstal

3) Arbetsuppgifter som inte hinner utföras

4) Uppsägningar, det kan va värt att pendla för en arbetsgivare som månar om en.

5) Sämre arbetsmiljö, stressigare, sämre förutsättningar att göra ett bra jobb, inget inflytande på vårt arbete, ingen återhämtning

6) Din pappa kanske inte får träffa en sköterska då han har ramlat, för den är  60 min bort.

Och så vidare!
För då en del kommuner uppskattar sin personal med en påskgåva att nyttja hos lokala företagare så lär väl vi få jobba häcken av utan nåt vettigt, annat än ett påskägg med socker, så vi får en sockerkick, och orkar en stund till!

Det är inte förrän socialnämnden sitter där själva, som dom kommer att inse hur uppskattat det är att få prata med en person en stund och inte sitta där ensam dagarna i ända. Vi kommer inte att hinna det, så vem ska göra det, kan man undra?
Det går inte att tänka bara pengar, man måste tänka människovärde oxå. Men jag hoppas att den dagen kommer då nämndens ordförande och ledamöter själva behöver omsorg och då sitter ni där i eländet ni har skapat! Jag tycker synd om era mammor och pappor som ska tvingas leva med detta och framförallt tycker jag synd om folket i Bjurholms kommun som har dessa folkvalda politiker som skär ner på det som ska vara vår välfärd. Men som man bäddar får man ligga!

 

Gomorron!

Av , , Bli först att kommentera 9

Gomorron-Läggdags!

Som huvudskyddsombud och arbetande i den kommunala hemtjänsten i Bjurholm, ser jag hur våra arbetsvillkor ständigt försämras.

I dagsläget ligger ett tungt ansvar på undersköterskor/sjukvårdsbiträdens axlar – vi är sista utposten som ska lösa hela pusslet, fastän flera bitar saknas. Vi orkar inte mera! Vi arbetar redan högeffektivt och lösningsfokuserat. Vi jagas av körtider, kommunen är stor geografiskt, medicin tider, kunder och anhöriga!

Det är ju dig och dina anhöriga och vänner vi finns till för. De människor som förtjänar en värdig ålderdom. Vi ska ta emot det mesta varje dag, både ris från kunder, anhöriga och andra professioner. Vi ska vara alla professioner som finns , vi ska utföra träningsprogram ibland, vi ska köra ut mat, mediciner div hjälpmedel mm. Vi ska sträcka oss ytterligare, bara lite,lite till, men då kommer vi att gå sönder, gå in i väggen och bildligt talat dö, för det är det som händer, då folk går ini väggen!

Men visst, vi tillhör klassen arbetande i en organisation som ständigt väljer att försämra våra villkor, vår arbetsmiljö och vårt arbetsliv. Och ni undrar varför det är så svårt att rekrytera till vård och omsorg!

Politiker och tjänstepersoner – välkommen ut i verksamhetens verklighet. Kom och ta del av vår arbetsmiljö och arbetsbelastning. Kom ut och låt anhöriga gnälla/skälla på er, då ni i hastigheten glömt att tömma kissflaskan. Kom och se den äldre generationen i ögonen och prata kommunbudget!

Det är inte vackert att bevittna sveket och underfinansieringen av äldreomsorgen, så därför utmanar jag er! Byt plats med oss en vecka och fundera sedan på vad ni kan göra!!!!

Och jag vill bara poängtera at vi har det mest fantastiska jobb man kan ha som får möta de äldre i deras eget hem och hjälpa dom med det som behövs för att dom ska kunna bo hemma längre och inte vara en belastning, som dom så ofta är rädda att dom blir!

Kränkande särbehandling

Av , , Bli först att kommentera 19

En tillsvidareanställd uska önskar omplacering till hemtjänsten från sin nuvarande avdelning pga av olika saker! ! Då det finns utrymme på hemtjänsten pga sjukskrivning, person som slutat osv så föreslog jag som medarbetare i hemtjänsten att det kunde vara lämpligt med en omplacering hos oss på hemtjänsten. Fick till svara av arbetsgivaren att denne ser det som olämpligt med att personer ur samma familj jobbar på samma enhet. Detta är kränkande särbehandling! Det angavs varken skäl som har med kompetens eller utbildning att göra. Den som vill bli omplacerad är utbildad uska, har körkort och är van bilförare. Hemtjänsten (och andra enheter) tar in outbildad personal, men nekar en utbildad medarbetare omplacering, en önskan som denna haft i mer än ett år. men Det enda skälet är att hon är släkt med mig! Vad säger det om tilliten och förtroendet för oss medarbetare? Att vi inte kan utföra ett professionellt jobb när vi jobbar med någon vi är släkt med? Det finns ett flertal exempel på medarbetare i organisationen som är gifta/sambo ,som släkt och som jobbar utmärkt tillsammans. Menar arbetsgivaren  att dessa medarbetare gör ett sämre jobb än andra? Det finns heller ingen forskning från andra verksamheter som skulle kunna påvisa något sådant. Familjeföretag är det gott om i Sverige. Är dom icke fungerande?

Det här tillvägagångssättet är kränkande av Bjurholms kommun. I kommunens riktlinjer står att kommunen ska arbeta aktivt mot mobbing och kränkande särbehandling. Det här är raka motsatsen! Det finns heller ingen policy som hävdar att personalen inte får vara besläktade! Så mitt förslag på åtgärd…..Gå vidare till Diskrimineringsombudsmannen! Självklart!

Livat värre!.

Av , , Bli först att kommentera 14

Ja men det blir det då saker tas i egna händer. Jag har valt att inte tycka alls om det som hänt, men se nu kan jag inte hålla mig längre då det gås till personangrepp och det ska slutas hälsa på folk osv. Det som hänt har hänt och det vi kan göra är väl att se till att saker handläggs snabbare och att det inte dras ut på att genomföra beslut som det nu görs. Jag har så länge fått höra att det är korta beslutsvägar i Bjurholm, men det stämmer inte. Vissa beslut tar det åratal att genomföra, andra tar kortar tid. Så är det i en organisation som har knappa resurser och mycke arbete och som byter befattningshavare titt och tätt. Har länge funderat på det ekonomiska tänket som våra politiker har tills jag vart varse om att dom har ingen aning om ekonomin, dom får bara ta ramar..inget annat. Inte är det då underligt att vår ekonomi är svajig! Nu ska vi återigen spara och innan beslut tas på vad vi ska spara på så har det satts upp en sarg som tydligt splittrar och gör det möjligt att kasta skit på allt och alla! Sandlådenivå kan jag tycka! Dom uppför sig bättre i förskolan än i vuxenlivet! Med detta sagt ställer jag mig inte bakom dom som tagit saker i egna händer, men heller inte bakom dom som skriker emot! Så länge det är säkert för barn och vuxna att vara där och man kan passera utan att få puckar på bilar eller folk så kvittar det väl om den står där. Det finns annat att bråka om tycker jag. Ägna tid åt att föra Bjurholm framåt som kommun och attraktiv kommun och arbetsgivare i stället!

Ja nu ni….

Av , , Bli först att kommentera 20

börjar det hända saker i Bjurholms kommun. Politikerskaran växer, kostar mer pengar samtidigt som det på golvet föreslås bli minskad grundbemanning och färre som jobbar för att täcka det ökade behovet från våra äldre och hjälpbehövande. Ekvationen går inte ihop för mig alls, för som facklig företrädare ser jag hur mina kamrater sliter illa, blir sjukskrivna av stressen och de ökade kraven. Och en följd av det är dåligt bemötande och lite tid för var och en av dom vi tar hand om. Men vem bryr sig om det av våra folkvalda politiker? Huvudsaken är väl att dom får som dom vill och utökar kostnaden för politiken, alliansen politiker, och skiter i den andra sidan! För att locka folk att välja så gör en del fula saker och mitt politikerförakt blir inte mindre! Snart får jag väl också höra att Kommunals expedition i Bjurholm, samt Polisens lokal, ska utrymmas så alla dessa politiker har nånstans att hålla till. För dom måste ju få ett kontor dom också! Absolut, vad vore en politiker utan kontor! Kanske vore bättre att dom va ute i verksamheterna och ser vilka konsekvenser deras beslut får!!!

Men jag hörde allt var kommunalrådet sa i radion! Nu börjar vi införa heltid efter nyår……är det så? Nej inte riktigt. Vi påbörjar ett projekt inom ÄPF där folk får önska sin sysselsättningsgrad och det är absolut inte samma sak. För grunden är fortfarande inte heltid! Och arbetsmiljöarbetet rasar ihop, för vi har chefer som inte ens hinner arbeta med det och heller kanske inte är intresserade, vad vet jag! och hemtjänsten växer så det knakar, uppdragen rinner in och vad får vi då? Mer att göra för samma pengar och jag har kamrater som faktiskt blir sjukskrivna av stressen och av att arbetsgivaren, Bjurholms Kommun, väljer att inte använda sig av arbetsmiljöarbete i system, dvs SAM. Men vad gör väl det? Som den attraktiva arbetsgivare som denna kommun är så finns det säkert en uppsjö andra som kan göra vårt jobb om vi skulle bli sjukskrivna! Det skulle vara fantastiskt trevligt att ha med sig hela socialnämnden någon vecka var under några månader, för då kan ni få känna på hur det är uti verkligheten för oss varje dag, 24-7, alla dagar oavsett om det är helgdag eller vardag! Välkommen säger jag!