Pendeltåg till Holmsund, kanske äntligen blir verklighet trots tidigare (S) motstånd

Efter en intressant debatt med Naturskyddsföreningen ikväll började jag läsa igenom vad som hänt i media. Ser då att S i Umeå gått ut med att de vill inrätta pendeltågstrafik till Holmsund, eller rättare sagt ett vallöfte från dem. Väljer att citera delar av Vänsterpartiets tidigare gruppledare Tamaras enkla fråga till kommunfullmäktige om detta från 2008( Hela kan läsas längst ner)

” För att förbättra miljön är det nödvändigt att öka mängden persontrafik som sker kollektivt. En viktig nyckel för att öka detta resande är att ha en kollektivtrafik som är tillgänglig, bekväm och snabb.”

”Vänsterpartiet vill av miljöskäl se satsningar på kollektivtrafik. Vi har dessutom en längre tid förespråkat pendeltågstrafik på just den sträcka som Länstrafiken föreslår. Därför anser vi att förslaget är en möjlighet som Umeå kommun genom sin representation i länstrafiken inte kan säga nej till!”

Som sagt, det är ett väldigt bra förslag  att införa pendeltåg även till Holmsund. Roligt att Socialdemokraterna i Umeå ändrat åsikt i frågan. Under de senaste åren har S varje år röstat ned Vänsterpartiets förslag om att kommunen ska verkar för att pendeltåget mellan Vännäs och Umeå förlängs till Holmsund.här på s7, här på s7 och här på s9 kan du i Vänsterpartiets budgetförslag denna mandatperiod hitta att vi lämnat ett yrkande som löd. ”Att kommunen verkar för att pendeltåget mellan Vännäs och Umeå förlängs till Holmsund.” Ett yrkande som S röstat ned varje år. Under perioden 2007-2010 skrev Vänsterpartiet genom våran dåvarande gruppledare två enkla frågor kring pendeltåg till Holmsund. Vi hade under den perioden också med det som ett uppdrag i våra budgetar att det måste utredas. Vilket inte heller då fick bifall av KF.

Men rätt ska vara rätt, S föreningen i Holmsund har drivit frågan om pendeltrafik i många år, men i verkligheten har inte någon av Socialdemokraternas ledamöter i kommunfullmäktige i Umeå stått bakom det i handling/omröstningar. Även C har drivit frågan. 

Politiken valår blir ibland lite märklig, när det stora partiet i Umeå år efter år röstar ner förslag för att sedan lägga de i valrörelsen och presentera de som nya unika egna förslag. Men med S ändrade i inställning finns det nu en majoritet i kommunfullmäktige för pendeltågstrafik till Holmsund. Vilket jag uppriktigt är riktigt glad över ikväll!

 

 

 

 

 

UMEÅ KOMMUN PROTOKOLL 12
Kommunfullmäktige 2009-08-31
Justeringsmännens sign Utdragsbestyrkande
KF § 152 2009.517 532
Fråga – Pendeltåg mellan Holmsund och Vännäs

Efter medgivande av kommunfullmäktige ställer Tamara Spiric (V) följande fråga till kommunstyrelsens ordförande: För att förbättra miljön är det nödvändigt att öka mängden persontrafik som sker kollektivt. En viktig nyckel för att öka detta resande är att ha en kollektivtrafik som är tillgänglig, bekväm och snabb.

Utifrån detta är det glädjande att Länstrafiken nyligen föreslagit en satsning på pendeltåg längs sträckan Holmsund-Umeå-Vännäs och Skellefteå-Skelleftehamn. Om Länstrafikens förslag genom-förs kommer det exempelvis att ta mindre än 15 minuter att åka kollektivt från Holmsund till Umeå, vilket innebär en betydande förbättring jämfört med idag. Detta är dock inte bara ett förslag som gynnar Umeå, utan Västerbottensregionen som helhet.
Enligt Länstrafiken visar erfarenheter från liknande fall att sats-ningar på pendeltåg ökat mängden resenärer kraftigt. Mellan Sundsvall och Östersund ökade mängden resenärer när Mittlinjen startades, samtidigt som det också ökade mängden resenärer på kringliggande busslinjer. På samma sätt skulle en god regional tågtrafik i Umeå och Västerbotten kunna smitta av sig positivt på övrig kollektivtrafik.
Vänsterpartiet vill av miljöskäl se satsningar på kollektivtrafik. Vi har dessutom en längre tid förespråkat pendeltågstrafik på just den sträcka som Länstrafiken föreslår. Därför anser vi att försla-get är en möjlighet som Umeå kommun genom sin representation i länstrafiken inte kan säga nej till!
Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till Lennart Holmlund (S):

Kommer du att agera vid ägarsamrådet för att stödja förslaget så att pendeltågstrafik kan bli en del av en miljömässigt håll-bar utveckling av Umeåregionen?
UMEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13
Kommunfullmäktige 2009-08-31
Justeringsmännens sign Utdragsbestyrkande
Kommunstyrelsens ordförande, Lennart Holmlund (S), svarar:
Det finns inget förslag från Länstrafiken, utan det är en enskild tjänsteman som uttalat sig.