Mattias X Lundberg

Think bigger. Move faster!

”Vem ska jag tro på?”

Nato hjälper oss eftersom vi blir utsatta för destabilserande åtgärder av främmande makt, går att läsa i dom etablerade seriösa dagstidningarna. Försvarsminister Peter Hultqvist utsätts för lögner och förfalskade brev. Alternativa medier sprider propaganda och halvsanningar. Detta i en tid när gammelmedia kämpar för sin överlevnad. Detta i en tid när många växer upp med sociala medier – och saknar erfarenhet av media som är underkastad regler.

Snabbt går ett falsarium viralt. Snabbt är en lögn sanning och nästa falsarium tar vid. För att bekämpa detta krävs beredskap, kunskaper och resurser. Men framförallt ifrågasättande människor. Självständigt tänkande människor.

Vem är avsändare till nyheten? Vet jag att avsändaren är riktig eller går den under falskt namn? Vem tjänar på att folk läser det här? Snabbt når man en gråzon. En zon där det är svårt att avgöra om mediet är seriöst eller inte. Och ibland spelar det ju faktiskt ingen roll om det är sant eller inte. Man kanske tycker att nyheten bekräftar ens egen världsåskådning och därför inte är intresserad av att ifrågasätta den.

Det är tokiga tider vi lever i! Och Thomas Di Levas ”Vem ska jag tro på?” känns återigen glödande aktuell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.