Den obotliga människan

”Hämnd eller upprättelse – hämndspiralens psykologi”

”Militärt kan man bara vinna slag aldrig några krig. Vill en vinna krig måste man förhandla” är ett citat som jag lärt mig men är osäker på ursprunget. Om man nu inte kan vinna några krig militärt varför krigas det då? Btw, det första offret i krig är alltid sanningen.
Jag uppmanar alla militärt stridande, oavsett etnisk, ideologisk, religiös eller nationell kompass att inleda försoningsprocesser. Ingen nämnd ingen glömd.

Efter Hamas attack i oktober och Israels vedergällning så har jag återvänt till min bokhylla och återläst boken ”Hämnd eller upprättelse – hämndspiralens psykologi” av Suzanne Kaplan och Tomas Böhm. I början av boken finns ett citat från Babyloniska talmud som lyder ”Att hämnas är som att förstöra sitt eget hus”.

Hur hämndkänslor uppstår, formas och påverkar på individ-, grupp och samhällsnivå ger boken en bakgrund och förståelse till. Det beskrivs olika sorters hämnd, tex I olika kulturer, inom religioner eller  i yrkesliv. Hämndspiralen psykologi beskrivs också, hur kränkningar och psykiska trauman skapar starka känslor ”Man kan säga att hämndtankarna har sin grund i en traumatisk händelse uppbyggd av yttre kränkningar och vår inre sårbarhet.”

Suzanne Kaplan skriver om hämnden på samhällsnivå samt om den destruktiva gruppen masspsykologi, socialpsykologisk studier och om fördomar och ortodoxi. Tomas Böhm skriver om hämnden på individ och parrelationer och hur familjer påverkas av hämnd och våld.

De båda författarna beskriver och föreslår försoning som metod för att förebygga hat och hämnd. Försoning är en ömsesidig process medan förlåtelsen är ensidig.. Försoningsprocesser är början på social läkning mellan individer och grupper men gäller även på samhälls- och strukturell nivå.
Försoningsprocessen blir en metod som  man kan börja med

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.