Gunnar Parment, Robertsfors

Mer straffskatt från Copyswede

Likt en desperado som skjuter på allt som rör sig har nu Copyswede beslutat att man från den 1 september 2013 inkluderar ytterligare hemelektronikprodukter i sitt system för privatkopieringsersättning. Bland annat surfplattor, interna hårddiskar och spelkonsoler. Detta enligt vad jag just läst på nordichardware.se.

Precis som förra gången då Copyswede, trots högljudda protester från Universalmediaalliansen och vanligt folk, ändå fick igenom sin avgift till slut. Det är uppenbart att de med sina maffimetoder inte är ute efter att vinna någon popularitetstävling.

Bakgrunden till avgiften, som från början kallades kassettersättning, var att vanligt folk på den tiden gjorde blandband och kopierade sina LP-skivor till kassetter och även gav dessa till sina kompisar. För att upphovsmännen inte skulle förlora på detta uppfanns år 1982 kassettersättningen, och oavsett vad man tyckte om denna så var avgiften på den tiden kanska träffsäker. De flesta köpta kassettband för att kopiera musik, även om det också i detta fall fanns en mängd andra legitima användningar för kassettbanden.

Avgiften har i omgångar utökats, men enligt lagtexten handlar det om avgifter på enheter som är särskilt ägnade åt privatkopiering. Till skillnad från folk med vanligt bondförnuft så kom en skiljenämnd i höstas till den slutsatsen att externa hårddiskar och USB-minnen är särskilt ägnade åt att kopiera musik. Jag kan för mitt liv inte förstå hur de resonerar. Själv använder jag USB-minnen till att lagra bilder i första hand, och externa hårddiskar för att göra säkerhetskopior på datorer. Jag har också nyligt skaffat en (begagnad) systemkamera, och jag kan lova att de bilderna tar upp stor plats. Då jag lagrar och säkerhetskopierar mina bilder så anser Copyswede att våra svenska musiker ska ha ersättning för mina familjefoton! Skämmes!

Att detta sker i en tid då lokal lagring av musik och film alltmer frångås, och mer streamas från servrar mot en mindre avgift som tryggar kulturarbetarnas försörjning, är för mig ännu mer verklighetsfrämmande.

Nu är det hög tid att våra svenska riksdagspolitiker sätter ett stopp för dumheterna och avskaffar kassettavgiften en gång för alla. Det är min åsikt, och den står jag för. 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.