Gunnar Parment, Robertsfors

Sköterskor med sjuk lön och Bredbandsbekymrade företagare

Vecka 22. Veckan på sjuksköterskorna slutade strejka och återgick till sitt lågavlönade jobb. Det enda vettiga för dem nu är väl att börja se sig om efter annat jobb. Uppenbarligen finns det för många sjuksköterskor i Västerbotten eftersom arbetsgivaren kan hålla ner lönen på en så låg nivå. Blir sköterskorna en bristvara så kan de säkert sätta en vettigare prislapp på sitt arbete. Tyvärr lever vi i ett genomkommersialiserat samhälle. Det är bara att inse.

Kommunstyrelsens sammanträde i tisdags var inte så värst intressant denna gång. Det var den evinnerliga frågan om underskottet kring vilket de båda blocken slutligen enades. En mängd andra ärenden avhandlades också – allt återfinns på Robertsfors Kommuns hemsida. Det enda intressanta denna gång dök upp som en övrig fråga. Ett lokalt IT-företag hade visst blivit förhindrad att nyttja den grävning som nu pågår för fjärrvärme genom att lägga ner en egen kabel. Detta var något som vi politiker inte hade en aning om, och som går direkt emot frågan om att låta de fria marknadskrafterna förse medborgare med IT-tjänster. Bredbandsföreningar har fått lov att korsa gator, och kommunen själv har egna kablar, så varför skulle ett företag inte få detsamma. (De skulle dessutom få betala entreprenören för detta, vilket de accepterat.) Hur det hela avlöpte vet jag ännu inte, men förhoppningsvis har det löst sig innan det är dags för Skellefteå Kraft att gräva igen rörgraven. Har man som politiker sagt att det ska råda öppen och fri konkurrens så är det helt galet om tjänstemännen går åt precis motsatt håll.

Jag ska hålla ögon och öron öppna i bredbandsfrågan. Om inte annat så lär det ventlileras synpunkter om det nästa kommunfullmäktige 11 juni. Hoppas vi har klara besked då.

När jag blickar igenom det jag skrivit så låter jag som en liberal – med det är väl som Ronny Ericsson sjunger: ’Innerst inne är vi alla folkpartister’. Nä, allt kan inte placeras in på en höger-vänster-skala. Vettiga synpunkter kan komma från alla håll. Själv ser jag solidaritet som den stora frågan, från vilken jag definierar min politik. Nu får det vara slut på detta inlägg tills jag skriver nästa gång. Kanske om två veckor.

Bara en liten detalj till. Veckans surtips. http://gparted.sourceforge.net/ – jag vet att jag rekommenderade sourceforge.net redan förra inlägget, men det blev aktuellt för mig då hårddisken kraschade. Inte direkt så att den tvärdog – nej, den började smått förfalla och hade kraschat några videofiler för mig. Tack och lov var det dels oviktiga filer, och dels viktiga filer som jag hade tagit backup på. Jag köpte en ny hårddisk och lyckades partitionera nya hårddisken samt flytta alla data och slutligen boota på den nya hårddisken med bara några mindre problem. Allt detta tack vare GParted. På ovanstående sajt kan man tanka med en CD-image och bränna en CD för att boota på. Det skadar inte att ha kontakt med någon som använt GParted tidigare, men när man väl lärt sig programmet är det smidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.