Gunnar Parment, Robertsfors

Två mil motorväg eller 27 mil järnväg?

Ibland undrar jag över vissa politikers sinne för proportioner, och då kanske i första hand vissa borgerliga riksdagspartier. Just nu är förbifart Stockholm på tapeten, sedan Stockholms rödgröna kommit fram till att en folkomröstning ska besluta om motorvägens framtid.

Samtidigt talar borgerliga riksdagspolitiker om att vill de där norrlänningarna ha sin järnväg så får de betala den. Även en viss dam från bygden, som borde vara positiv till satsningar i norr…

Via Google fick jag fram att förbifart Stockholm skulle kosta 25 till 28 miljarder (olika uppgifter) och Norrbotniabanan ungefär lika mycket – 23 miljarder var en uppgift jag såg. Att bygga färdigt hela Norrlands järnväg och halvera restiden i nord-sydlig riktning för norra halvan av Sverige skulle alltså kosta som två mil motorväg i Stockholm!

Var är proportionerna? 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Nisse

  Prportionerna består av andelen befolkning som kan nyttja faciliteterna! Tyvärr är norr på utdöende och borde hellre satsa dessa stora pengar på skattesänkningar, för att kunna locka hit några välbeställda skattebetalare. Men det kommer aldrig att ske, norrland kommer att vara rött och avfolkningen fortsätta.

 2. Gunnar Parment

  Hej Nisse!

  Man kan också se det så att 27 mil järnväg stärker konkurrenskraften för flera stora företag att leverera råvaror till Europa och bidra med mera skatt till staten, både som beskattning av företagens vinster och som beskattning av lön, moms, etc. Dessa 27 mil järnväg är lönsamma speciellt om man ser på möjligheten till godstransporter. Att man dessutom halverar restiden mellan Norrlands centralorter är en fantastisk bonus, som också kan ge plus i statskassan. Det finns ingen anledning att tacka nej till denna möjlighet.

 3. Fabbe

  Det väsentliga är väl kanske hur många ”personkilometer”, dvs hur många resta kilometer man får för pengarna. Och motsvarande för godstransporter då (”kilogramkilometer?”). Inte hur lång sträckan är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.