Gunnar Parment, Robertsfors

Miljöbilar

Nu har jag inte skrivit på alltför länge, så det är verkligen hög tid. Ibland har jag funderat på om det verkligen var lönt att skriva, ibland på vad som egentligen är intressant för allmänheten. Nåväl, nu har jag uppdaterat några uppgifter i faktarutan, inklusive familjens bil. Det blev en Toyota Prius. Den 20 år gamla Volvon är såld, en treårig Toyota Prius är införskaffad, och utgifterna har i princip ändrats från att tanka och reperera till att istället amortera. Dock blev det inte särskilt mycket dyrare med en relativt ny bil, då bensinkostnaden närmast halverats. Att den kallas för miljöbil tycker jag är missvisande, då jag fortfarande tankar samma gamla fossila bränsle, om än i mindre omfattning. Största besparingen är vid småkörning i samhället eller vid rödljusen i stan då bilen oftast helt automatiskt kopplat över till enbart eldrift och man glider fram ljudlöst. Aktuell generation kan tyvärr inte laddas upp hemma och batteripacken, som är avsedd att jämna ut och minska behovet av bensinmotorn, räcker enbart till cirka 2 kilometers körning. I höst släpper Toyota en laddhybrid med betydligt större batterikapacitet, som man laddar upp via elnätet, men då finns det en mängd andra laddbara bilar av olika design, som Nissan Leaf (enbart el) eller Opel Ampera (eldrift kompletterad med bensingenerator). Även Volvo släpper en laddhybrid i höst, och sin vana trogen börjar de med en dyr exklusiv modell. Saab som konkursade blev uppköpta av en kinesisk elbiltillverkare. Framtiden känns… elektrisk.

(Ja, jag vet att jag inte nämnt alla som finns. Se Wikipedia: Elbil.)

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.