Gunnar Parment, Robertsfors

Borgarnas omvända Robin Hood-skatt

Borgarna förnekar sig aldrig.

Att de tar från de fattiga och ger till de rika kan vi konstatera många gånger om. Senast är ett förslag (alltså ännu inget beslut) av en utredare som fått i uppdrag att räkna på hur man ska kunna avskaffa fastighetstaxeringen och den godtyckliga fastighetsskatten. Istället presenteras ett ännu godtyckligare förslag där många kommuner får ökade fastighetsskatter på hundratals procent. Robertsfors får i genomsnitt en ökning på 82%. Detta är alltså ett genomsnitt. Det baseras på antalet kvadratmeter boyta samt tomtyta, samt om man bor i exempelvis storstadsområde eller på landsbygden.

Alliansen vann säkert ett antal röster på att fattigpensionärer i skärgårdsvillor i ren självbevarelsedrift röstade mot vänsterblocket, men om de inte skrotar det här förslaget så har de nog skjutit sig i foten. Detta är verkligen omvänd Robin Hood-politik. Ta mer från de fattigaste och ge till de rika.

Jag skriver inte alla detaljer. Vill ni veta mer kolla in Villaägarnas Riksförbunds sida med information om förslaget.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Fabbe

  Fast Robin Hood tog inte från de rika och gav till de fattiga. Det är en gammal myt som inte har något med den egentliga berättelsen att göra.

  Det Robin Hood gjorde var att ta tillbaka en del av det den tidens motsvarighet till skattemyndighet så orättfärdigt hade tagit från folket, och utan att ge så mycket (eller något?) tillbaka. ”Prisa gud, nu kommer skatteåterbäringen”, som Broder Tuck säger vid varje julafton. 🙂

  En ”Robin Hood”-skatt är alltså en sänkt skatt.

  Men då Robertsfors får en ökning på fastighetsskatten på 82 %, så kan ju såklart detta ses som en omvänd Robin Hood-skatt, så delvis håller jag med dig.

 2. Gunnar Parment

  Svar till Fabbe (2012-08-28 21:15)
  Hej Fabbe!

  Du har naturligtvis rätt i litteraturkunskapen, och vi gör samma analys, så oavsett politisk ståndpunkt konstaterar jag att vi åtminstone är överens om detaljerna. Av debatten i övrigt tolkar jag det dessutom som att flera partier i båda blocken är emot förslaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.