Att resa själv (14 dagar kvar)

Inledningsvis tänkte jag bjuda på en kort presentation av mig. Jag är 23 år och bor i Umeå – vilket jag gjort sedan födseln. Jag jobbar som sportjournalist och frilansar för VK/Folkbladet och SPORT-Expressen. Dessutom studerar jag till jurist, men har ett uppehåll från utbildningen under pågående läsår. På fritiden spelar jag en del musik.

Jag ska inte kallas för någon rutinerad resenär. Jag älskar visserligen att resa, har sett delar av Europa, men har aldrig varit utanför vår kontinent eller varit borta från Umeå mer än två veckor i sträck. Det jag ska ge mig ut på ny är något helt nytt för mig med andra ord. Spännande? Ja!

Vid två kortare tillfällen har jag testat på backpackerlivet och har egentligen bara positiva erfarenheter av det. Båda gångerna reste jag ensam, precis som denna gång, och hann – fördelat på de båda resorna – med några utvalda stopp i Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.

Att resa själv kanske vissa uppfattar som märkligt. Det är dock vanligare än somliga tror. Det finns självklart fördelar att resa med en vän och på samma sätt finns det fördelar att resa ensam.

Åker man tillsammans med någon har man först och främst någon att dela alla minnen med. Man har någon som ser efter en och ofta kan man komma undan lite billigare med alla kostnader om man är två. Jag läste någonstans där någon hade räknat ut att man ofta klarar sig på 1,5*kostnaden för en om man är två när det gäller mat, boende etc. Det låter naturligtvis rimligt även om det kanske inte alltid stämmer.

Vad finns det för fördelar med att resa ensam? Först och främst – man är helt fri. Man kan göra vad man vill, när man vill och har absolut ingen att förhålla sig till. Det är ungefär som när man flyttar hemifrån till sin första egna lägenhet. Man äter när och vad man vill, städar när man vill, sover när man vill. Man får helt enkelt bestämma själv utan att någon lägger sig i – helt kompromisslöst. Dessutom växer man otroligt mycket som människa av att ta alla beslut på egen hand.

Men, det jag själv tycker är det mest positiva är alla människomöten. Visst kan man knyta nya kontakter även när man reser tillsammans med någon, men det blir (av egna erfarenheter) ofta på en helt annan nivå när man åker själv. Man tvingas mer eller mindre att ta kontakt med människor man aldrig kanske skulle ta kontakt med annars. Och på vandrarhemmen träffar man oändligt många människor som är ute på liknande äventyr. Även om man i grund och botten reser själv är man aldrig ensam, det finns (i stort sett) alltid någon att vara med. På mina turer i Europa åt jag exempelvis (i alla fall nästan) aldrig ett mål mat ensam. Jag har hört flera människor som träffat vänner för livet när de varit ute på resande fot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.