Cairns (dag 33)

Min tid i Australien lider mot sitt slut. I morgon vid den här tiden sätter jag mig på planet som ska ta mig till Denpasar, Bali. Jag ser väldigt mycket fram emot det. Det ska bli kul med en ny miljö, annan kultur och dessutom hinner jag träffa ett par kompisar från Umeå, Elin och Johan, innan de checkar in på sitt surfläger (vilket för övrigt är samma som jag skulle på, fast veckan senare). Vi landar på flygplatsen med en timmes mellanrum, häftigt att vägar kan korsas så.

Men innan det blir tal om Bali tänkte jag försöka sammanfatta den dryga månad som jag spenderat här i Australien.

Min första tanke är egentligen att jag hade förväntat mig mer av mitt besök i det här landet. Med det säger jag absolut inte att jag ångrar att jag åkte hit, det har absolut inte varit tråkigt på något vis, men jag trodde helt enkelt bara på mer.

Jag inledde vistelsen med en vecka i Sydney. Helt fantastiskt. Staden i sig är väldigt skön, det finns massvis med saker att göra och det är otroligt vackert. Jag gillar verkligen Sydney och skulle nog säga att den staden ligger på någon av topp-platserna av städer jag någonsin besökt. Jag kommer säkerligen återvända dit.

Därefter har följande orter/platser besökts: Byron Bay, Brisbane, Noosa, Hervey Bay, Fraser Island, Airlie Beach, Whitsundays och nu slutligen Cairns.

Naturen och miljön är oerhört vacker mer eller mindre överallt. Det vore en lögn att påstå annat. Men, i övrigt är väldigt många ställen alldeles för lika varandra. Den absolut starkaste gemensamma nämnaren stavas a-l-k-o-h-o-l. Det går inte att jämföra alkoholkulturen (öppenheten) här jämfört med i Sverige, åtminstone så som jag har upplevt det. Viktigt att poängtera är att detta är mina personliga åsikter och reflektioner och inget facit. Jag har heller absolut inga statistiska grunder eller undersökningar på att det här verkligen är ett problem.

De gånger jag åkt ut på flerdagsturer har det mest tydliga i informationspapperna varit i stil med: ”Glöm för sjutton inte att ta med mängder med alkohol. Du ska vara borta i tre dagar.” Ett annat exempel är från Fraser Island, precis efter ankomst till vårt läger. Vår guide, som jag absolut inte har något emot egentligen, hade sänkt sin första öl innan vår samling fem minuter senare. Och innan vi begav oss ut till ön anordnade arrangören en busstur enkomt till ett ”systembolag” som de förmodligen har ett samarbetsavtal med, just på grund av att alla hetsas att fylla lagret innan avförd till Fraser Island. Förstå hur mycket de ska tjäna på att 20-30 ungdomar kommer varje dag och köper 20 öl/4 liter vin vardera.

Jag är inte nykterist, tycker att öl/vin/cider är gott och har inget problem med att folk konsumerar alkohol i sig. Men det jag verkligen har stört mig på här är att alkoholen står i centrum, att det är det allt kretsar kring och att det är vad som står i fokus. Då får den fel innebörd enligt mig. Jag vill inte åka ut till fantastiskt vackra Whitsundays för att supa ned mig.

Gällande samma fråga på vandrarhemmen är det lite olika. Vissa är renodlade party-hostel, andra inte. Mitt tips är att läsa recensioner på exempelvis hostelworld.com för att få klarhet i vilket som är vad.

Nog om det.

Om vi ska snacka daglig budget för att resa runt i Australien lyder mitt tips som följer:
Boende: 25-35 AUD/dag.
Mat: 10-25 AUD/dag.
Övrigt: 10-20 AUD/dag.

Det går givetvis att komma undan ännu billigare – eller dyrare (givetvis). Det här är dock ett mått som jag hållit mig inom.

Större aktiviteter kostar allt mellan 100-400 AUD. Och då snackar vi allt från dagsturer till tredagsturer, fallskärm, dykning osv.

I runda slängar behöver man alltså mellan 45-80 AUD för de vardagliga utgifterna, dvs boende, mat och lättare nöjen/övriga randomutgifter. Grovt räknat alltså mellan 300-500 svenska kronor per dag.

Lägg då till kostnader för flyg, busspass (Greyhound funkar bra) och större aktiviteter så kan du räkna ut din Australien-budget!

2 kommentarer

  1. Matilda

    Har exakt samma erfarenhet av alkoholkulturen i Australien eller främst bland backpackers kanske. Tråkigt bara att alla ska hetsas att dricka så mycket som möjligt och nästan tvingas att vara med i alla ”drinking games” på utflykterna. Annars är det ett hemskt trevligt land med mycket att se och göra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.