Xi’an (dag 52)

Här kommer en snabb, spontan sammanställning över vissa saker som jag under min vecka i Peking har konstaterat skiljer svenska och kinesiska normer åt.

Att spotta. I Sverige anses det inte direkt trevligt att spotta offentligt. Det förekommer, även jag själv gör det om det finns särskilt behov, men det är inget som sker överallt och hela tiden.
I Kina sker det överallt och hela tiden. Det är nästan så att man funderar över om det ständigt pågår en tävling där den som harklar djupast och spottar mest vinner.

Att klä sig mindre under varma dagar. Jomen visst, det är ju en självklarhet. Är det varmt klär man sig inte lika mycket som om det är kallt. Här har man dock tagit det ytterligare ett steg. Svettas du? Ja, men då är det ju bara att dra upp tröjan till brösthöjd och ”flasha” magen – i alla fall om du är man. Det ser man jämt och ständigt, både bland unga och vuxna män. Rent estetiskt ser det i mina ögon väldigt märkligt ut, är det inte bättre att slita av sig hela tröjan? Det finns det också folk som gör, i Sverige också givetvis, men här väljer man ibland sina tillfällen på ett fascinerande sätt. Senast för ett par dagar sedan, när jag hade ett apoteksärende, fick jag hjälp av en farmacist – iklädd bara byxor. När hände det på ett apotek i Sverige senast?

Behöver ditt barn kissa? Inga problem. Det kan de göra var som helst, när som helst, för de har hål mellan benen på sina byxor. Väldigt praktiskt, bara att lätta på trycket när tiden är inne. Och är det så illa att du råkar ha satt på ett par hela byxor på ditt barn, ja då är det bara att dra ned dem, var som helst (gärna mitt på gatan bland folk), och låta hen släppa ut det som ska ut. Det spelar ingen roll att det finns en offentlig, gratis toalett två meter därifrån.

Tänkte du spola ned toalettpapper i toan? Aja, baja. Det ska ned i papperskorgen bredvid. Tydligen är inte systemet gjort för att hantera exempelvis toalettpapper.

I morgon ska jag bland annat berätta om min allt annat än torra utflykt till Huashan från i dag.

För övrigt tänkte jag passa på att bjuda på en bild från sista kvällen i Peking, när jag provade ”Peking-anka” med dessa sköna Umeå-bekantingar!

20140619-203525-74125206.jpg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.