Singelbloggen

Om barndop och troendedop

Jag har nu läst kapitlet om dopet i Martin Luthers lilla katekes av David P. Kuske. Här följer en sammanfattning.

Att döpa i den treenige Gudens namn innebär att Gud gör oss till medlemmar av sin välsignade familj. Jesu befallning att döpa alla folk innebär att vi ska döpa alla som ber att vi ska döpa dem eller deras barn. Vi döper små barn för att de är inräknade i Kristi ord alla folk. Även vuxna tillhör alla folk.

Jesus har befallt alla troende att döpa och det måste inte vara en pastor eller präst som döper. Däremot uppmanar Gud oss att döpas på et värdigt sätt och med ordning (1 Kor. 14:40) menar Luther. När jag läser den text som står före bibelstället kan inte jag utläsa att det handlar om just dopet. I stycket före nämns tungomålstalandet. Vem som helst kan alltså döpa och ska göra det när det gäller exempelvis nöddop (ett barn som håller på att dö).

Att döpas innebär att vi får syndernas förlåtelse och befriar oss från bojorna som mörkrets andemakter har om oss. Dopets välsignelser är:

1.      Syndernas förlåtelse

2.      Befrielse från döden och djävulen

3.      Evig frälsning

Det säger mig att vi inte behöver döpa oss igen eftersom dopets välsignelser redan gett oss evig frälsning. Men det står inte heller att det är fel att troendedöpas. Dopet låter mig dö bort från det onda och föder mig på nytt som rättfärdiga. Vi blir Guds barn och arvinge till det eviga livet efter döden från jordelivet. Alltså att vi får komma till himlen och leva vidare på en ny förhärligad jord med nya himlar.

Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Jag själv blev uppfylld av den helige Ande i samma ögonblick som jag blev frälst. Det var en mycket konkret händelse varför jag aldrig tvivlat på det. Om du läser min vittnesbörd BLOMMAN så förstår du vad jag menar.

Dopet betyder att vår gamla människa ska dränkas genom daglig ånger och omvändelse. Vi dödar alla synder och onda begär för att födas som en ny människa. Genom dopet är vi inte längre slavar under synden. Genom dopet verkar den helige Ande i mig och vi får en vilja att kasta av oss synden och leva ett nytt liv. Dopet påminner oss om något vi behöver göra varje dag: ångra mina synder och tro att Gud förlåter min synd för Jesu skull.

Efter att ha läst Luthers tankar om dopet står jag fast vid samma sak – det är rätt att döpa sina barn och det är rätt att döpa vuxna. Jag kan inte finna något som säger att jag skulle gå emot Guds ord om jag låter troendedöpa mig.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.