Även samerna har fått det bättre

Och om vi här håller oss till de Nordiska. Sverige, Norge och Finland. Så långt jag kan minnas har de aldrig förekommit några komplikationer mellan ortsbefolkning/småbönder och samer i de trakter jag växte upp. Vad som sedan hänt vet jag inte, jag har inte något samröre varken med samer eller människor som bor på eller i landsbygd/glesbygd längre. Som de flesta bor jag i själva centralorten V-mina eller strax utanför.

Men visst har också samernas situation förändrats övertid och i takt med vi fått bättre kommunikationer och inte minst ett gytter av skogsbilvägar som inte sällan samerna också utnyttjar. Inga bor längre i kåtor utan det liknar väl mera hur alla andra bor. För länge sedan här V-mina Kommun fanns ett ställe vid en sjö som heter Stordainan och stället vi numera brukar benämna ”Sjules”. Närmaste by torde vara Hornsjö, kanske en mil söder om detta Sjules med sjön Stordajnan emellan.

Stället som ligger högt beläget med bra utsikt över sjön Dainan har nu restaurerats upp (har inte varit dit på närmare 20 år) med mening att besökare kan stanna till här, fika eller kanske t o m övernatta. Som sagt jag vet inte hur där ser ut idag.

I jämförelse hur här samerna hade (Sjules ett sameställe) mot idag torde skilja ljusår. Det var verkligen strapatsrikt och här kan vi prata om avsides och väglöst land. De överlevde tack vare renen, kanske hade de några kor också (tror det) och någon gång handlade lite basmat som kunde vara mjöl och annat som de kunde baka bröd av.

Kommunikationen liknade mera tankeöverföring som man inte har någon förmåga till idag genom att på det sätt vi lever finns knappt detta längre. En förmåga som många kunde ha under den här tiden, se in lite i framtiden, känna på sig om någon kom på besök eller annat som kunde vankas.

Internet och allt annat (skit) som ändå följer ned detta är inte alls bra. Bra naturligtvis med kommunikationen men har också skapat våldsamma problem i våra samhällen. Att lita helt till internet att det ska vara oss till beskydd visar sig att det kan istället bli det som tar kål på oss.

Det här med AI kommer bli ytterligare ett problem om det inte redan är.

Visst är jag som alla andra, har tillgång till internet och mobil.

Här en karta där du kan zooma in eller ut. (Kanske bara fungerar i PC)

(Det finns även en liten by norrut från Sjules som kan vara på ett liknande avstånd som byn Hornsjö, men jag kommer inte ihåg vad den heter, inte heller finns den utmärkt på kartan. Närmaste utmärkta by är Eriksberg).

Jag tycker mig också minnas vi skiljde på ”skogssamer” i kontrast vad som menas med samer generellt, att de skulle bo på fjället.

Folk som bodde här i trakterna, oavsett same eller inte hade det oftast kämpigt. Därav kunde vissa band knytas mellan samer och icke.

PS. Byn som jag inte mindes tidigare vad den hette är Skidberget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.