Stures Spalt

Anonymiteten har sina avarter

Idiot, blatte, svartskalle, lappjävel eller sinnessjuk. Det här är tillmälen som nästan dagligen måste raderas från kommentarerna på vk.se. Allt är inte lika grovt, men allt för många är nedsättande och otrevliga.

Jag börjar därmed med baksidan av något som i grunden är bra. Dagligen strömmar cirka 700 kommentarer in från läsekretsen. Var 45:e sekund kan det komma en kommentar.

Detta är vi både glada och stolta över. Möjligheten till kommentarer är i grunden god. Det ger ytterligare möjligheter för våra läsare att göra sin röst hörd. Det är en del av det demokratiska samtalet. Tyvärr så har vi problem med en del av skribenterna som i skuggan av sin anonymitet ägnar sig åt personpåhopp. Möjligheten till anonymitet är viktig princip och skyddas av grundlagen. Men den rymmer som sagt också avarter.

Inga kränkande tillmälen

Vi har hela tiden modererat verksamheten genom att inte släppa igenom bland annat kränkande tillmälen. Våra principer lyder:

’När du skriver en kommentar får du gärna kritisera, argumentera, utveckla och tillföra ny kunskap i ämnet. Sakliga och välformulerade kommentarer är uppskattade av våra läsare.

Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något och som är dåligt skrivna. VK accepterar inte provocerande och nedsättande omdömen om ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vk.se förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som inte följer dessa regler. ’

Misstag har begåtts

Trots dessa principer och ett aktivt arbete har vi vid några tillfällen tyvärr släppt igenom kommentarer som inte borde ha blivit publicerade. Bland annat förekom några i samband med artiklarna om ungdomsboendet Atlas i Nordmaling. Efter att vi uppmärksammats på dem så blev de raderade. Jag kan ändå passa på att be om ursäkt för detta misstag.

Men tendensen till allt grövre kommentarer har också uppmärksammats av vår läsekrets. En av våra läsare skrev till mig:

’Jag börjar mer och mer ledsna på att allt skall gå att kommentera. Ibland blir det ju personangrepp, du förstår väl liksom jag att på en mindre ort, kommun så vet snart alla om något speciellt har hänt och vem det har hänt?före VK.

Så jag tycker att ni kan vara lite restriktivare med möjligheten till ’kommentarer’. Ibland mår man nästan illa över vad DU tillåter, ärdet verkligen helt ok, lagligt när du vet/förstår att den eller de ni skriver om (utan att namnges) ändå är känd/kända. Lite etik o moral kan inte skada, men det fattas.’

Regelverken ska vässas

Förutom det självklara att övertrampen slår mot enskilda så slår de även mot VK. Vår trovärdighet som seriöst medieföretag naggas i kanten om vi inte gör något. Vi har därför nu satt i gång ett arbete för att komma tillrätta med problemen samtidigt som vi vill fortsätta att underlätta debatten.

Vi kommer att se över vår organisation, vässa regelverket och bli tydligare. Har du själv en uppfattning om nivån är du hjärtligt välkommen med dina tankar.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.