Stures Spalt

Vettlösa redaktörers dag

I går firade vi vettlösa redaktörers dag. Det blev tårta för hela företaget när vi nu kan kalla oss Norrlands största tidning igen.

Bakgrunden till vårt nygamla epitet är dock inte alldeles glasklar. Vi minskade nämligen upplagan men på långt när inte lika mycket som Norrländska Socialdemokraten som nu är tvåa i denna lilla tävlingsgren.

Bakgrunden är dock inte på långt när så dyster som tidningens belackare vill göra gällande. Att du tillsammans med 92999 andra läser VK i dag talar sitt tydliga språk. Detta är 2000 fler än föregående år, trots vårt upplagetapp på 900 exemplar. Under sista delen av året var till och med läsandet upp i hela 98000 dagliga läsare.

Dessa resultat ska medarbetarna och min företrädare på VK vara stolta över. Själv har jag bara fyra veckors anställning och får nöja mig med att gratulera till strålande insatser.

Men innan jag hinner gå allt för långt i min upplagekrönika ska jag citera DN:s förre chefredaktör Jan Wifstrand som fångade denna genre så här:

’Varje år, just i månadsskiftet februari/mars, infaller vad man kan kalla vettlösa redaktörers dag. Då brukar publicisterna lägga alla objektiva och högstämda principer åt sidan och ohämmat framhäva egna framgångar, förtiga konkurrenternas dito och tysta ner egna tillkortakommanden. Upplagorna årsredovisas, med måttlig ärlighet.

Ofta åtföljs detta av diverse tillfixade kurvor som pekar nästan rakt upp i höjden oavsett hur det egentligen har gått. Redaktörerna tappar huvudet, kollektivt.’

Internet bakgrunden

Med detta sagt ska jag försöka hålla huvudet någorlunda kallt.

Tidningsstatistiken som redovisades i går var verkligen dyster utifrån upplageperspektivet. Av landets 25 största tidningar tappar 24 upplaga, av landets 25 största landsortstidningar tappar 24 upplaga. Den enda som höll emot var Kalmartidningen Barometern som gick plus minus noll.

Orsaken till de senaste årens upplageminskning är givetvis kopplad till internets intåg. Men det finns också andra viktiga skäl, bland annat nya vanor och beteenden hos våra läsare. Vardagen ser helt enkelt annorlunda ut i dag än för 20 år sedan. Lägg därtill ungdomarnas allt senare ingång i vuxenlivet.

Vi ser också en fantastisk tillväxt i läsandet av vk.se. Antalet besök ökade med drygt 28 procent till drygt 25 miljoner stycken. Vk.se är i absolut toppklass som nätpublikation. Trots våra framgångar på nätet så är vårt upplagetapp mindre än jämförbara tidningar. Vi klarar oss sammantaget riktigt bra.

Upplageminskningen är än så länge ett internt problem för mediehusen. Vi måste lösa finansieringen av våra stora redaktioner. Dessa redaktioner som möjliggör en fri debatt och kritisk granskning.

Än är det ingen kris. På VK har vi trots en svår konjunktur ekonomin i balans. Jag kan nog påstå att den är stark och i kombination med en lokal ägare ger den också oss möjligheter att agera utifrån den västerbottniska verkligheten.

Därför är det för oerhört viktigt att fortsätta utveckla både papperstidningen och vk.se. Vi kommer inom kort därför inleda ett större projekt där vi behöver er hjälp.

För oss räcker det inte att utropa oss störst i Norrland. Vi vill bli bättre och för det kommer vi att behöva er hjälp.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.