Stures Spalt

Så tar vi ansvar.

Nu har vi stramat upp rutinerna för våra artikelkommentarer på nätet.

Vår utgångspunkt är att möjligheterna till artikelkommentarer är något bra. Det ger en möjlighet till breddning av debatten och fördjupning. Det ger också vanligt folk att snabbt kommentera dagshändelser. Ja, listan kan göras lång över möjligheterna med artikelkommentarer.

Problemet är som jag tidigare nämnt de kommentarer som skickas in i skuggan av anonymitet. Det kan handla om tråkiga tillmälen, rasistiska synpunkter eller helt enkelt bara elaka kommentarer som ingen vuxen person med eget namns nämnande skulle få för sig att säga eller skriva.

Vi har därför under den senaste tiden både jobbat med teknik och policy. Vår nya policy lyder:

" När du skriver en kommentar får du gärna kritisera, argumentera, utveckla och tillföra ny kunskap i ämnet. Sakliga och välformulerade kommentarer är vad vi vill ha.

Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

VK accepterar inte kommentarer som kan tolkas som hets mot folkgrupp, uppvigling, barnpornografibrott, olaga våldsskildring eller upphovsrättsintrång.’

Den nya policyn är en utveckling av vår gamla och vi väljer dessutom att tillämpa den striktare. Är det så att vi trots detta släpper igenom olämpliga artikelkommentarer hoppas vi på läsekretsens hjälp. Sedan en tid har vi en anmälningsknapp vid varje inlägg som gör det enkelt för våra läsare att reagera. En anmälan går direkt till redaktionen som då får göra en omprövning av beslutet.

Hittills har vi fått in många kloka synpunkter och det tackar vi för.

De som får en godkänd respektive icke godkända artikelkommentarer får ett svarsmail av oss. Vi kan också välja att neka publicering av artikelkommentarer om vi känner oss osäkra om namn eller e-postadressen är påhittad.

Många tidningar har valt så kallad efterhandsmoderering, det vill säga kontroll i efterhand. Rent juridiskt innebär detta att tidningens ansvar minskar och skribentens ökar. Trots detta har vi valt att hålla kvar vid så kallad förhandsmoderering, vilket innebär att vi tar ansvar för vad som publiceras. Vi tror att det på sikt är bra för VK och dess läsare.

Och för er som anser att våra beslut är censur vill jag bara berätta att censur utövas av statsmakten mot media. När vi nekar publicering bygger detta på att vi tar ansvar och inte släpper igenom vad som helst. Det heter som tur var tryckfrihet och inte tryckskyldighet.

Med dessa förändringar hoppas vi att debatten på vk.se blir bra och livfull. Krävs ytterligare åtgärder så är vi också beredd till det.

Till sist vill jag bara nämna att den västerbottensturné som jag och politiske chefredaktören Ola Nordebo planerade var vi tvungen att skjuta på. Vi återkommer senare när det är dags för oss att besöka den västerbottniska verkligheten.

Och så får jag önska en fortsatt glad påsk!

Sture Bergman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

11 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Kanske behövs en förändring även för Umeås ledande politiker i kommentarer på nätet. För gruppledarna och någon till krävs förnamn och efternamn vid nätkommentarer medan för andra politiker räcker med namn, dvs man kan vara anonym.

    Varför denna skillnad? Inte ska väl de ledande politikerna skyddas från att kunna bli kommenterad utan man måste ange både sitt för- och efternamn?

    När dessutom namn-förnamn inte alltid tillämpas på dessa politiker och enbart ”namn” godkänns av vk.se, är det ytterligare en anledning att göra lika för alla politiker. För icke-politiker gäller enbart namn av de jag slumpvis kollat.

    För jag utgår från att vk.se granskar kommentarerna här på samma sätt som nu görs för artikelkommentarer.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Givetvis menar jag där politikerna skriver, i sina bloggar. För att kommentera Umeås gruppledare måste man ange både för- och efternamn medan enbart namn för, troligen, alla andra. Dvs man kan inte vara anonym till Umeås politiska gruppledare, däremot till andra.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Glömde en sak…

    Nog är det märkligt att inte anonyma kommentarer till vissa politikers inlägg inte godtas, när de samtidgt utan protester tog emot våra anonyma röster vid de allmänna valen.

  4. Tomas Fischer

    Det var upplyftande att läsa Mats Olofssons helt riktiga konstateranden under Signerat i dagens papperstidning, ett ställningstagande som blir allt viktigare för oss demokrater men som tyvärr framförs allt för sällan av dagens journalistkår. Vi är många som de senaste åren trots idogt censurerande från medias redaktioner visat på att FN är i klorna på världens diktaturer med minskat intresse för demokrati och frihet som följd men ökat fokus på att intoleransens ideologi till varje pris skall få fria händer. Tydligen är dessa viktiga värnanden om yttrandefriheten så pass känsliga att VK efter sin nya ansvarspolicy inte vågar publicera samma ledarartikel på VK.se med tanke på att alla demokratiskt sinnade människor skulle få för sig att hålla med Mats Olofsson här i kommentarerna. Det skulle ju te sig stötande för alla pk-iter som inte vill se sin naiva världsbild raserad. VK har onekligen fortfarande långt kvar till att fullt ut vilja värna vår demokrati och yttrandefrihet i alla sammanhang.
    Det är bra om VK rensar upp i det sjaskiga språket på Internet men vi får hoppas att VK inte följer FN:s omoraliska linje att kriminalisera vår yttrandefrihet!

  5. ja

    Forhoppningsvis kan maktmissbruk av myndigheter sasom b la socialtjanstens vansinniga barnutredningar fortsattningsvis publiceras i tryck.

  6. Per-Henrik Eriksson

    Hej! Sture
    Bra blogg du skrivit trist att du lämnade kururen. Jag bor i Luleå
    o läser kuriren men då o då
    Västerbottens kuriren. Skulle vara
    roligt att prova jobba på Vk.
    Ha en bra vår o sommar

  7. Niklas Lundberg

    Det är glädjande att VK har fått en chefsredaktör som inser att internet är en ny form för mediaerna att nå läsare, inte en ny nivå på vad man kan publicera. Det bör väl vara samma nivå på bloggar med kommentarer, artikelkommentarer och debattinlägg som man har i pappertidningen. Spridningen är ju minst lika stor och kan ligga klar på internet i evighet. Ett förtal eller liknande kan alltså få minst lika stor skada. Därför bör nivån ligga som i pappertidningen. Helt OK med kritik i sakfrågor men inte OK med personpåhopp, inte ens på offentliga personer.

  8. Krebb

    Detta blir bra för vk.se, helt i rätt riktning. Debatten ska vara öppen och fri på Internet, men för den delen skall inte påhopp godtas.

  9. Magnus

    ”Så tar vi ansvar” det är jättebra.
    Men – Hur är det ställt med VKs egna pressetiska regler. ”undvik onödig namn och bildpublicering såvida icke ett OAVVISLIGT allmänintresse så påbjuder” Jag vill gärna veta om vi får en seriösare dagstidning nu med Sture Bergman som ny ansvarig utgivare. VK verkar inte ta något som helst ansvar då man hänger ut människor och förmodligen kvaddar liv och torpederar karriärer för att sälja. Media lider av väldiga trovärdighetsproblem och vi är många som hoppas slippa sensationsskriverier där media agerar någon slags domare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.