Stures Spalt

Tre fällande kommentarer

Till hösten drar vi på VK i gång ett spännande utvecklingsarbete. Min förhoppning är att vi ska göra våra produkter ännu bättre. Givetvis vet vi att det ibland förekommer fel och misstag men i huvudsak får vi bra betyg för tidningen och vk.se i våra undersökningar.
Men det innebär som sagt inte att vi vill stanna upp, slå oss till ro nöjda. Tvärtom. Vi har höga ambitioner med tidningen och tar nu ny fart.

För att vi ska börja i rätt ända så kommer vi inom kort att genomföra fyra så kallade fokusgrupper med drygt 30 läsare av papperstidningen och vk.se. Dessa personer ska hjälpa oss att gallra fram vilka styrkor och svagheter vi har.

För oss är det viktigt att börja ute bland läsarna. Det är ändå ni som i slutändan avgör om vi har fullföljt vårt uppdrag som dominerande medieföretag i Umeå och Västerbotten.
Till hösten drar redaktionen igång sitt arbete där resultaten från fokusgruppen blir en mycket viktig del. Då ska vi kombinera vår yrkeskunskap med era intryck och synpunkter.

Just nu pågår rekryteringen till fokusgrupperna. Vi använder oss av ett professionellt undersökningsföretag för både rekryteringen och själva genomförandet så att kvaliteten på materialet blir så bra som möjligt.

Undersökningsföretaget kommer att ringa upp ett antal personer som stämmer mot de statistiska profiler vi ställer upp. Det finns dock en möjlighet för dig som är intresserad att ge dig till känna. På vk.se finns en gul kom-ihåg- lapp där du kan anmäla dig.

***

I veckan publicerade vi en fällning av Pressensopinionsnämnd. Vi blev fällda för tre artikelkommentarer i anslutning till en större granskning som genomfördes för cirka ett år sedan. Vår journalistiska granskning friades däremot.

Beslutet från Pressens opinionsnämnd innehåller flera intressanta spörsmål. Den viktigaste för den breda allmänheten gäller främst artikelkommentarerna. Som jag redogjort tidigare har vi bestämt oss för att strama upp kommentarsfunktionen för att inte enskilda ska råka illa ut och för att vi vill värna vår egen trovärdighet.

Vi har därför valt att göra en så kallad förhandsmoderering, det vill säga pröva varje enskilt inlägg före publicering. Det intressanta är att om vi istället valt att efterhandsmoderera, det vill säga låta artikelkommentarerna gå rakt ut och bara i efterhand ta bort de grövsta övertrampen, hade vi friats.

Det pressetiska regelverket omfattar nämligen inte efterhandsmodererade artikelkommentarer eftersom det inte ligger under ansvarig utgivares ansvar.

Nu är som sagt detta inget problem för VK eftersom vi förhandsmoderarar men jag tror att den breda allmänheten har svårt att se logiken. Jag hoppas att vår inställning långsiktigt betalar sig även om vi i framtiden riskerar en och annan fällning.

Vi tar vårt ansvar och får stå vid skampålen då det blivit fel.

Trevlig helg!

Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare

En kommentar

  1. Jan

    Da krav stalls pa de allmanna asikterna fran de icke upphojt akademiskt utbildade i medias egenutformade regler samt det svenska spraket sa blir det latt for VKs webred att gora vad fan de vill med sin censur. Liksom socialtjanstens arbet sa ar det oantastligt genom en etisk och moralisk synpunkt som far rada godtyckligt, men ofta i linje med popularpolitiken och kassakistan.

    Da jag inte ar inforstadd sa lanar jag ett citat av Knut Carlqvist

    Svenska medier har aldrig insett att deras uppgift ar att halla ogonen pa staten och makten. De tror att deras uppgift ar att halla koll pa folket

    Det galler i min mening allra helst feministerna som far smutskasta manniskor helt utan hejd och mening.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.