Stures Spalt

Vi har något att lära.

Lyssna, lära, genomföra och utvärdera.
Det är märkligt att det självklara och det enkla kan vara så svårt att följa. Det handlar om allt ifrån hur man ska agera som förälder, partner, chef eller företag.
På VK har vi ni startat ett läsarprojekt som i sin grund är verkligen enkelt. Vi ska just lyssna lära, genomföra och utvärdera.

Lyssningsfasen startade i veckan med att 35-tal västerbottningar samlades i fyra grupper för att utvärdera VK och ge sin syn på vad tidningen står för. Rapporten är inte klar och resultaten kommer vi inte att kunna redovisa förrän en bit in på hösten. Jag ska bara ta tillfället i akt och berätta om projektet där vi hoppas kunna engagera många av våra läsare.
Målet med arbetet är högt ställda. Vi vill förfina våra produkter så att vi förstärker en redan stark position. Vårt mål att tillhöra den grupp regionala medieföretag som kan betecknas som de främsta. Att tillhöra den gruppen är i sig inget självändamål men vi tror att högt ställda ambitioner leder till bättre journalistik och därigenom levereras bättre produkter till våra läsare och kunder.

Vårt projekt tar sats i era, det vill säga läsarnas, uppfattningar, beteenden och behov. Med er hjälp kan vi vaska fram delar i tidningen som behöver förstärkas och förbättras.
En öppen diskussion om brister tror jag är nödvändig för att kunna utveckla vilken tjänst eller produkt som helst. Samtidigt måste man också vaska fram de egna styrkorna så inte ivern att förändra leder till kärnvärden går förlorade. Allt detta kan ni hjälpa oss.

Med den kunskapen som bas kan redaktionen sedan jobba vidare. Vi kan med vår erfarenhet, kunskap från andra medieföretag sedan utveckla tidningen och vk.se. Detta arbete ska vi försöka göra så öppet och transparent som möjligt. Ni får ta del av våra överväganden och beslut och förhoppningsvis skapar det både förståelse och bättre produkter.

Mitt mål är att läsarprojektet blir en framtida arbetsmodell, det vill säga att vi kontinuerligt jobbar med lyssna, lära, genomföra och utvärdera.

I veckan kom länsstyrelsens granskning av ungdomsboendet Atlas i Nordmaling. Det är slående att kommunledning har svårt att ta till sig kritiken.

Missförhållandena avslöjades av Västerbottens-Kurirens reporter Cecilia Göthe-Norlin. Därefter har Rädda Barnen kritiserat förhållandena på hemmet och nu slår länsstyrelsen fast att:

" Ungdomarna uttrycker sammantaget ett starkt missnöje med förhållandena på HVB Atlas. De upplever att de inte blir lyssnade på. De uttrycker att de är rädda för att säga vad de tycker på Atlas. De beskriver att det tidigare förekommit kollektiv bestraffning. Detta är inte tillfredsställande och måste tas på allvar."

Kommunen verkar fortfarande ha svårt att ta till sig kritiken. Att det ska vara så svårt att lyssna, lära, genomföra och utvärdera.

Trevlig helg!
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.