Stures Spalt

Etanoldrömmen och journalistiken

Gammelmedia står sig ganska bra, eller vad tycker ni.

Själv är jag ganska stolt över den granskning som vi inledde i fredags. Tillsammans med Norra Västerbotten och Örnsköldsviks Allehanda har vi kraftsamlat oss i artikelserien "Etanoldrömmen".

Granskningen handlar som ni säkert vet om Sekab och de förluster och insatser som tagits av kommunala energibolag.

Idag publicerar vi del två och de närmaste veckorna kommer ytterligare fyra avsnitt. Vi går igenom miljardrullningen, besöker fabriken i Polen och ställer ansvariga till svars. Vår målsättning är att ge en så heltäckande bild som möjligt.

Historien om Sekab kommer att bli en lång följetong. Den tar inte slut med vår artikelserie. Vår förhoppning är att vi ger er läsare en bra och nyanserad bas att stå på när ni ska bedöma hur entreprenörsdrömmen blev en kommunal mardröm.

Sedan i mars har vi satsat stora resurser på denna granskning. Sammantaget har sju medarbetare i större och mindre utsträckning jobbat med materialet. Det finns mycket mer att skriva och för den som är intresserad finns stora delar av bakgrundsmaterialet att läsa på vk.se.

Närjag skriver om detta vill jag påminna om den krönika jag skrev för två veckor sedan som tidningen som bärare av den lokala granskningen. Jag kostar på mig att citera den amerikanske medieforskaren Thomas Patterson en gång till. Här har ni tre centrala ståndpunkter:

1. Teve lutar sig mot tidningarna:
"Det är i första hand tidningar som genererar nyheter. Även om teve har en större publik, så förlitar sig tevekanalerna på tidningar och nyhetsbyråer för sin nyhetsproduktion. Nyhetsprogram är ännu mer beroende av den tryckta pressen. Utan tidningarnas dagliga nyheter skulle bloggarna inte ha mycket att berätta.

2. Tidningarna står för ansvarsutkrävandet:
"Det finns god journalistik i teve och på webben, men på det hela taget kan den inte mäta sig med tidningsjournalistik. Nästan all undersökande journalistik – av den typ som ställer befattningshavare till ansvar – utförs av tidningar.
Samma sak gäller för rapportering om företag, fördjupning och bevakning av kandidater vid val."

3. Tidningarna en del av demokratins historia:
"Vad lokaltidningarna bidrar med är den lokala vinkeln. Den har, i mer än ett århundrade varit en daglig del av demokratins historia. Det kommer den att fortsätta vara, men om den nuvarande trenden står sig, blir det en märkbart mindre del. Även om forskare inte gjort noggranna studier av hur en aktiv lokaltidning bidrar till ett samhälle, så torde det handla om en betydelsefull påverkan. Och om den minskar kommer den lokala demokratin att försvagas."

På VK jobbar vi stenhårt med att klara övergången till den nya medievärlden. Och det går bra, se bara på utvecklingen för vk.se. För oss är det centralt att vi fortsatt ska vara den kraft vi har varit sedan 1900. Hur framtiden ser ut kan vi bara ana. Vi är dock fast beslutna att vi ska vara där, oavsett hur distributionsformerna ser ut.

Trevlig helg!

Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare

3 kommentarer

  1. Irriterad prenumerant

    I din kommentar använder du ordalag som stolthet, kraftsamling mm för att beskriva artikelserien om SEKAB. Nu har inte hela artikelserien publicerats, men jag kan inte låta bli att reagera på vad som för mig verkar vara rena rama personförföljelsen av Per Carstedt! Hur kan du kalla epitetet Etanol-Jesus för nyanserat och vara stolt det är för mig en gåta!
    Problemen som transportsektorns fossilberoende står inför löser NV/VK/ÖA knappas på detta sätt! Nej kom igen och försök bidra till allas vår gemensamma framtid istället!

  2. Korre

    På det hela taget är det bra att VK börjar granska företag och de politiker som ligger bakom denna totalflopp. Dock har ju företaget redan börjat falla och det känns som om granskningen kommer lite väl sent. Idéerna kring SEKAB hade förtjänat en granskning redan för 3-4 år sedan, när de insatta såg vart det var på väg.
    Sen kan man ju tycka att sådana uttryck som ?Etanol-Jesus? bara gör att granskningen förlorar i trovärdighet. Har man inte några bättre ordval än så???

  3. El & sånt

    Bilister, pedofiler, rökare och andra är på den politiska botten enligt journalister som Sture Bergman. Man vinner enkla politiska poäng om man ger sej på någon av dessa grupper.
    Etanol är i förlängningen något som är till fördel för bilister. Bilarna blir mer och mer miljövänliga. Snart körs dom helt utan beroende av fossila bränslen. Vad ska då Sture Bergman gnälla på? Det gäller att passa på.
    Vi läsare noterar att man inte granskar exempelvis Botniabanan som antagligen mest kommer att användas av familjer som ska till IKEA i Sundsvall. En miljardrullning utan motstycke. Det beror på att järnväg är bland det mest politiskt korrekta i dag. Vi bor i glesbygd och behöver bilen för att Norrland ska fungera.
    Om du inte gillar bilar, glesbygd och etanol tycker jag du ska flytta till Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.