Stures Spalt

Till er tjänst.

Det blåste en vind av den stora världen inne på vårt hus i torsdags. Mackenzie Warren, Gannetkoncernens direktör för digitalt innehåll besökte oss.

Blott 32 år gammal tillhör han ledningen för USA:s mediekoncern med 89 dagstidningar, 23 TV-stationer och 900 fådagars tidningar. Varje månad har koncernen 52 miljoner unika besökare på webben och den årliga omsättningen uppgår till 52 miljarder.
Under två timmar fick vi en del av den utveckling som pågår i detta gigantiska mediehus. Tidningsbranschen i USA har de senaste åren varit utsatt för en oerhörd press av såväl läsare, som annonsörer och aktiemarknad. Men efter detta stålbad syns nu positiva tecken. Några av tidningarna kan redovisa kraftiga upplageökningar och börskursen har ökat kraftigt de senaste månaderna för Gannetkoncernen. Aktiemarknaden har återfått tron på tidningskoncernen.
Vad har man då gjort? Ja, aktiviteterna och försöken har varit många. Det viktiga är att utgångspunkten är att tidningarna tappat bort varför de överhuvudtaget har ett existensberättigande – journalistiken och nyhetsarbetet.
Eller som den legendariska multimiljardären och industrimannen Warren Buffet uttryckte sig:
” Ju smartare journalisterna är, desto bättre är det för samhället.”
Med dessa stora ord är hoppet kanske nog så stort till det läsarprojekt som just nu pågår hos oss på Västerbottens-Kuriren. Men även om skalan är en helt annan har vi samma ambitioner att utveckla vårt företag i en riktning där vi fortsätter tjäna samhället samtidigt som vi klarar den kommersiella utmaningen med nya konsumtionsmönster och kanaler.
Under våren genomfördes fyra fokusgrupper där vi försökte fördjupa oss i er syn på tidningen och vk.se. Detta tillsammans med egna läsundersökningar och den senaste forskning har resulterat i ett utvecklingsprojekt med ett rad utvecklingsområden. Det är stora och små saker som ska förändras och förbättras.
Låt mig ge fem exempel:
·         De lokala nyheterna och sammanhanget. Här upplever våra läsare att vi kan göra ett bättre jobb i Umeå. Vi kan komma närmare och djupare genom att bland annat nyttja de erfarenheter vi har av VK Nära och vår satsning utanför Umeåregionen.
·         Helg och merläsning. Flera läsare känner att tiden under veckan tryter. Tidningen blir ibland ett dåligt samvete. Istället vill många ha mer läsning i slutet av veckan, i anstlutning till helgledigheten.
·         Gruppen ”unga familjer” vill se en satsning på ämnesområden som berör dem. Här kommer vi att behöva ytterligare hjälp för att pricka rätt.
·         Korrektur och faktafel. Ja, detta är en ständig kamp och visst har våra läsare en viss förståelse att det blir fel i hastigheten. Men de tycker det är för ofta.
·         Transparens! Hur tänker ni? Varför gör ni som ni gör? Förklara er! Nätet har gett oss större möjligheter till interaktivitet. Det kan bli ett verktyg för att ge en inblick i vår verksamhet.
Vi har nu satt högsta fart med bland annat dessa punkter för att utveckla VK. Under det närmaste halvåret kommer vi att presentera vårt arbete och förändringar som alla har sin grund i våra läsares behov och uppfattning. Har ni ytterligare synpunkter så är ni välkomna att skicka mig ett mail.
Trevlig helg!
Sture Bergman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.