Stures Spalt

Om trovärdighet – igen.

Idag kan vi läsa att VK:s redaktion hamnat i en hopplös klämma efter VK-koncernens fastighetsaffär. Det är Olof Kleberg, min företrädares företrädare, som oroas över redaktionens trovärdighet. Han är kritisk till den efterföljande bevakningen och affärens konstruktion. Han erkänner dock att han också ser starka skäl som talar för tryggandet av den ekonomiska basen för VK-koncernen.

Låt mig till att börja med slå fast grunden för hela vår verksamhet är en självständig redaktionell produkt. Detta är ur ägarens perspektiv överordnat allt.
Men oavsett hur många vackra ord som används av mig i krönikor så skapas trovärdigheten i betraktarens öga. Vi förtjänar vår trovärdighet med självständig journalistik som levereras numera varje dag, året runt. Det är i praktisk handling vi får visa att vi motsvarar läsarnas förväntningar. De som vill misstänkliggöra oss kan alltid göra det. Vi kan bara fortsätta göra vårt jobb och leverera självständig journalistik.
Denna situation är ingenting nytt för VK:s redaktion, ej heller för någon annan seriös journalistisk verksamhet.
Varje redaktionell organisation måste hävda sin självständighet inför ägargrupperingar, kommersiella intressen och andra grupperingar.
Jag kan lova att vi tar detta på största allvar. Jag vill påstå att rågången för de flesta medieföretag är tydligare idag än för 20 år sedan.
I den nu aktuella affären har ägaren också tydliggjort redaktionens självständighet och frihet. Bolagets struktur kommer dessutom att tydliggöras så att intressena i fastighetsbolaget är helt skilda från mediebolaget då affären genomförs 2010.
Det nya bolaget, som är ett så kallat intressebolag, har heller ingen direkt personkoppling mellan huvudstyrelse och fastigbolagets styrelse.  
I motsats till vad Kleberg påstår är detta väl genomtänkt.
Vi kommer givetvis också att fortsätta granska och beskriva Umeås fastighetsmarknad och dess aktörer. På samma sätt har vi under årens lopp granskat andra företeelser och maktcentra även om de har haft kopplingar till bolaget.
När, var och hur den bevakningen kommer att se ut berättar vi genom att publicera våra artiklar. Inte förr.
Grunden för att investera i fastigheter är att ge vår medierörelse en ekonomisk stadga när branschen är mycket instabil. Lokala medieföretag står inför stora utmaningar och som jag beskrev situationen i förra veckans krönika så händer det nu mer för en chefredaktör under ett år än vad det hände för företrädarna under ett helt yrkesliv.
Det är för att trygga vårt journalistiska uppdrag vi skapar bättre ekonomisk styrka. Vi skapar inte ekonomiska vinster för att låta journalistiken förfalla.
Trevlig helg!
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.