Stures Spalt

Förmånligt besök i Lycksele.

Det finns många förmåner i mitt yrke. Visserligen en och annan nackdel , men flest förmåner.

En av dem är träffa folk i alla och omöjliga situationer. I luren får jag lyssna till glada, sura, ilskna och vänliga personer. Känslospannet omfattar väl livet själv men variationen får upplevas på kort tid.
En annan av förmånerna är att få lyssna på spännande människor och möjligheten att lära sig nya saker. Jag och VK:s politiske chefredaktör Ola Nordebo var för en tid sedan i Lycksele. Som jag har nämnt tidigare i denna krönika så har jag målsättning att under mitt första år i Västerbotten lära mig mer om länet, dess möjligheter och utmaningar.  Jag vill helt enkelt ha förstahands information och diskussioner med politiker, företagare och andra. Allt för att bilda mig en egen uppfattning om den region som Västerbottens-Kuriren verkar i.
Första dagsutflykten blev till Lycksele, där kommunen ordnade ett program. Deras utgångspunkt var givetvis att måla en positiv bild av kommunen. För mig var det helt ok. De andra sidorna lär i vilket fall som helst dyka upp. I en eller annan form.
Det är alltid roligt att träffa människor som brinner för sin sak. Hårdarbetande entreprenörer tillhör den kategorin. Vi träffade företagare som verkar inom turism, it och gruva. Alla med det gemensamma att man satsade helhjärtat på sin verksamhet. En inspirerande samling människor.
Under vår dag fick vi givetvis också ta del av synpunkter på tidningen. Inte helt oväntat så upplever Lyckseles politiker att kommunen befinner sig i en mediaskugga. Den jämförelse som görs är i vårt fall med Umeå.
Och görs den jämförelsen så är allt i medieskugga. Orsaken är den självklara; det vill säga att VK har huvuddelen av sina läsare i Umeå. Detta faktum innebär att vi lägger större tonvikt på händelser som sker i detta område.
Om vi nöjer oss att diskutera tidningen som har en fysisk begränsning i antalet sidor så måste det till en prioritering där vi får utgår från var vi har våra läsare. Det är ofta förklaringen till att folk anser sig mindre sedda.
Det betyder inte att vi struntar i andra områden och det tycker jag bevisas av VK:s satsning på de lokala Närasajterna. Västerbotten består av många små kommuner och är därmed ett av landets mest svårbevakade områden. Långa avstånd och relativt små samhällen. Men tar vi en titt på våra Närasajter så kan man knappast tro att de är små. Där finns en livlig lokal debatt som kombineras med vår bevakning.
Den nya tekniken har gett medieföretagen en möjlighet att bevaka och erbjuda debattutrymme för mycket små orter och jag hävdar att VK ligger i frontlinjen i detta arbete. Där tänker vi fortsatt vara.
 
Trevlig helg!
 
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.