Stures Spalt

Sinnesro i vardagen.

Är du här?

Är du där?

Är du här och nu?
Att befinna sig i nuet och njuta, registrera och agera är en inte alldeles så enkel konst. Visst är det lätt att älta det förgångna, oroa sig över framtiden eller kanske drömma sig ifrån verkligheten. Ibland är det så, åtminstone för mig, att jag är överallt utom just närvarande.
Dagens samhälle som på något vis bygger på, eller åtminstone premierar, ständig uppkoppling, kanske inte alldeles passar vår art som i grunden har egenskaper för att jaga på savannen.
I veckan lyssnade jag på den kloke läkaren Ola Schenström, Luleå, som efter 35 års arbete som allmänläkare, arbete med utmattningsdeprimerade nu på heltid arbetar med att introducera Mindfulness i Sverige.
Det som alltid slår mig när saker som hälsa eller livsstilsfrågor diskuteras är att svaren ofta är enkla och självklara. Livet tycks bestå av att försöka genomföra ett antal självklarheter och ständigt upptäcka hur svårt det är att vara konsekvent.
Ta bara detta med sömn. Alla vet vi att sömnen är oerhört viktig för vår livskvalitet. Hur många gånger har man inte fått detta inpräntat av sina föräldrar. Samma sak gäller mig som förälder.
Trots detta är sömnstörningar ett allt större problem.  Ola Schenström redogjorde för att antal oroande uppgifter. Svensken sover sämst i Europa, sömnproblemen har fördubblats på tio år och för 16 – 25-åringar har de varit en fyrdubbling.
När jag vid terminstarten besökte ett föräldramöte på Midgårdsskolan fick vi föräldrar också två råd för att hjälpa våra ungdomar att klara sina studier. Se till att de får sova och äta frukost. Tänk att det är så enkelt men ändå kan vara så svårt.
För att klara av och förbättra livskvaliteten jobbar allt fler med meditation. Genom att medvetet träna hjärnan kan vi minska stress och skapa ett större lugn.
Det intressanta är att alla har möjlighet att utveckla detta och jobba med det som nu kallas Mindfulness. Vi kan bli bättre på uppmärksamhet, vi kan bli bättre på medvetenhet och medkänsla. Vi kan, genom medveten träning, minska både stress och oro, öka förmågan att hantera svårigheter, öka kreativitet och produktivitet, minska lidandet.
” Vi ökar förmågan att se och hantera verkligheten som den är och inte som vi vill att den ska se ut”, berättade Schenström.
Budskapet har i delar förkunnats i många sammanhang och en av mina egna favoriter är den så kallade sinnesrobönen som kan vara en hjälp att bena ut vardagen:
”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.”
Trevlig helg!
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.