Stures Spalt

Energibrist.

Att samhället lider av en energiproblematik torde stå klart för de flesta. Men att den skulle drabba en så privat anser jag vara synnerligen irriterande. Ja, åtminstone tröttande.

Jag och rumsgrannen Ulf har en återkommande morgonövning där mörkret och särskilt november står i fokus för vår klagovisa. Vi förbannar mörkret och har ännu inte kommit till stadiet då vi tänder ett ljus.
Det är slående hur ljuset påverkar ens humör och kraft. Att ljusterapi kan ha en positiv påverkan på människors hälsa har jag inte svårt att förstå. Hur mycket är givetvis individuellt men jag är säker på att det syns på hälsoläget på vår befolkning.
Det skulle vara intressant att göra en jämförelse mellan trafikflygets piloter och gruvindustrins underjordsarbetare. Den ena gruppen ligger varje dag över molnen och kan njuta av solljuset medan de andra garanteras mörker. Vi andra står och hoppas på att molnen ska skingras några få timmar varje dag.
Nå, klagandet får dock aldrig ta överhanden. Att klaga på väder och årstid tillhör faktiskt en av de mer hopplösa sysselsättningar man kan ägna sig åt. Kloka personer säger att det viktiga är inte hur man har det utan hur man tar det.
Själv försöker jag tillsammans med alla andra som har medelåldersnoja att träna. Träningen har dock markant minskat. Syns inte minst på den graf som visas på den hemsida där jag antecknar passen. Trendlinjen påminner viktutveckling – fast omvänd. Kan det finnas ett samband?
Just i denna skrivande stund ringer telefonen. Det är Mona Cumberbatch Rosén, före detta idrottslärare, som vill lyfta en av sina hjärtefrågor. Skapandet av en centralt belägen skridskobana vore en perfekt satsning för att öka spontanidrotten i synnerhet och hälsan i allmänhet.
”Det är bevisat att vi i dessa tider behöver frisk luft, ljus och motion, för att må bättre”.
Så sant, så sant. En sanning som tonårsbarnen hemma dagligen får en dos av men som lika frekvent lämnas utan åtgärd.
På tidningen är vi några som översatt detta med motion till Stockholm Marathon 2010. Jag vet inte om detta är hälsobefrämjande eller bara dumdristigt.  Anmälningen är dock gjord och betalningen genomförd. Nu återstår dock träningen.
Vårens målsättning med att springa ett lopp visade sig dock vara hälsobefrämjande. Skillnaden är årstiden. Att ge sig ut med löparskorna i maj är inte direkt samma sak som i november.
Men som sagt. Det är inte hur man har det utan hur man tar det som avgör. Det gäller oavsett månad eller årstid.
 
Trevlig helg
 
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.