Våldtäkter och misshandel…

Nog är det skrämmande att vi numera i stort sett dagligen möts av rubriker om våldtäkter och grov misshandel. Vad har hänt med samhället när våldtäkterna ökar så markant för det måste de ha gjort.

Jag minns inte att man för säg 15-20 år sedan läste om våldtäkter som man gör nu. Och det blir värre och värre, offren blir yngre och yngre. Det skulle vara intressant att veta om någon forskat på orsakerna till varför det ökat.

En av anledningarna är säkert att fler väljer att anmäla en våldtäkt idag, förr var det skamligt och flickorna blev inte trodda. Men det kan inte vara hela orsaken till ökningen.

Är det för att vi lever i ett hårdare klimat idag, är samhällstrukturen så förändrad att människors sociala nätverk minskat och därmed faller fler mellan stolarna. Någonting måste ha hänt under åren.

Ser man inte signalerna längre på att  någonting är på väg att gå på tok. Har media spelat någon roll. Vi matas i Tv med såpor som Big Brother, Robinson, Paradise hotel och allt vad de heter där mycket går ut på att offentligt utsätta kamrater för mobbing för att vinna. Att nedvärdera varandra tycks idag vara snarare en förutsättning än motsättning för att göra "bra" TV.

Förnedrings TV är ett uttryck som myntades för några år sedan och jag tycker att det stämmer för hur kan vi ha sjunkit så lågt att vi tycker att det är roligt att se andra människor mobbas och förnedras offentligt. Vilken syn på varandra får vi av det. Våra ungdomar är målgruppen för den sortens TV, Vad händer i deras hjärna och vilka beteenden skapar det.

Jag har inga svar på frågorna men nog saknar jag den härliga humor som Hasse & Tage där man verkligen fick sig ett gott skratt. Idag tycker jag att skrattet alltför ofta stannar i halsen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.