Tryckkokare en nygammal matlagningsmetod..

När mamma gick bort för 10 år sedan ärvde jag en tryckkokare, den har stått i grytskåpet under många år men aldrig blivit använd. Jag försökte ett par gånger koka i den men allt blev sönderkokt.

Jag minns pysandet och väsandet ur tryckkokaren när mamma kokade mat, Men när man inte har några instruktioner kändes det lite kymigt särskilt som mina vänner har skrönor om hur tryckkokare exploderat och andra hemskheter. Så den fick stå kvar i grytskåpet.

Men så läste jag någonstans att i Frankrike används tryckkokare i vart och vartannat hem och jag började fundera på om det fanns någon kokbok. Jag minns att mamma hade en sådan.

På internet hittade jag en del recept och även en boktitel men den fanns ingenstans att beställa. Så jag började gå in i varenda bokhandel som jag gick förbi runt om i Sverige men ingenstans fanns någon kokbok.

Så förra sommaren var jag i Skellefteå för att se sommarteater och hade lite tid över, gick in i en bokhandel och fick samma svar som i alla andra. så när jag skulle gå ut ur bokhandeln kom en kvinna fram till mig och tipsade mig på ett bokantikvariat som låg ett kvarter bort.

Jag gick dit och hade tur att det var öppet, Killen som arbetade där blev förvånad när jag frågade efter en tryckkokbok och berättade att han hade haft en kund tre veckor tidigare som frågat efter samma sak men han trodde inte att han hade någon.

Men när han började söka visade det sig att han hade en i en annan del av huset, så vi fick gå ut över en bakgård och ner i en källare till en man som plockade fram boken.

Och tänk jag kände igen den,,,samma bok som min mamma hade, "Tryckkokboken" från 1951, Oj vad jag blev glad. När jag kom hem blev det inköp av kålrötter och fläsklägg och sen hem för att laga iordning det.

Jag kokade fläsklägg och gjorde rotmos enligt alla konstens regler med min tryckkokare. Jag hade bjudit hem alla mina barn också för att de skulle få äta. När maten var klar fick jag göra en utryckning till jobbet så ungarna satte sig att äta.

Efter nån timme när jag kom hem igen, rejält utsvulten för jag hade bara druckit kaffe och ätit en smörgås på hela dan satte jag mig till bords för att äta. När jag lyfte på locket låg där en hög med svålen från fläskläggen, inte så mycket som en smula fanns kvar av vare sig fläsklägg eller rotmos.

Men kontentan av detta är väl att gammal hederlig bra tillagad husmanskost gillar även dagens tonåringar och det bästa är väl att den är både nyttig och god.

Numera testar jag recept av och till från kokboken och det är roligt att se hur gott alla tycker att maten blir, mindre fet, mera mör och mycket godare…

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.