Hälsoval vadå?,, för vem?

Jag hade ett läkarbesök för ett par veckor sedan och när jag satt i väntrummet så låg där en broschyr med rubriken Hälsoval…Jag läste igenom broschyren som så fint beskrev valfriheten med att man nu kunde välja vilken vårdcentral man vill tillhöra.

Är du missnöjd med den du har så kan du byta…..till vad……som vanligt så är alliansens politik riktad till de som bor i städerna. Vilken vårdcentral ska jag kunna välja förutom vår egen…Dorotea ?, Storuman?. Men då kommer haken…du får bara reseersättning till den vårdcentral som ligger närmast där du bor….å andra sidan ligger de andra 5-7 mil bort så var finns valfriheten då?

Jag har väldigt svårt för att se att någon skulle starta en vårdcentral i Vilhelmina utan att ha ett vinstintresse. Jag minns något program "Kalla fakta" eller "Uppdrag granskning" tror jag att det var, som visade hur de privata vårdcentralerna underlät att göra undersökningar, drog in på ex röntgen, tog inte prover som behövdes och på alla sätt drog in på allt de kunde.

Pengarna som de tjänade på detta och det var inte lite eftersom de fick betalt per patient, och inte per genomförd behandling från staten, stoppades i egen ficka. Jag litar inte mer på en privat vårdgivare. Jag tycker att det  är för flummigt kring det hela

Nu ska slamtömning och dyl ut på entrepenad i vår kommun. Anbud som ligger långt under kommunens egna kostnader har kommit in. Tydligen så tycker alliansen att det ä ok även om 5 personer blir arbetslösa. Har man räknat in de kostnaderna också och en annan sak jag undrar över.

Synar man anbuden ordentligt ? Kollar man att det är rimliga summor i anbuden? Att verksamheten verkligen kan bedrivas på de summor som anges ? Eller kan det bli försämringar som mindre service, mindre lättillgänglighet? Gör man överhuvudtaget konsekvensanalyser innan man tar beslut . Jag tvivlar ….

Jag tycker att det verkar vara desperation bakom alliansens påskyndande av att privatisera så mycket som möjligt under sina fyra år vid regeringsbordet. Framtiden får utvisa om det var klokt eller inte. Själv är jag pessimistisk till att vård ,hälsa och äldreomsorg ska privatiseras för någon ska ju tjäna  på det och det lär inte bli din gamla sjuka mamma eller pappa  var så säker…

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. xerxes

  Om du frågar Åke kan han berätta att sossarna står bakom beslutet att lägga ut på entreprenad. En helt annan femma är om utsocknes frifräsare lägger dumpande bud för och sno åt sig marknaden. Säkert som amen kommer de köpa tjänster av lokala företag å så får vi ett mellanled till och sämre kvalitet. Det är vad frågan handlar om. Inte om kommun ska lägga ut på entreprenad för det är redan klubbat.

 2. Andreas Westin

  Hej!
  Du har en poäng när det gäller att det är problematiskt med valfrihet i glesbygd. Men för majoriteten(?) av befolkningen som bor i eller nära en stad så är det till stor fördel med valfrihet. Jag anser att det är bättre med valfrihet så långt det går än en socialistisk överstatlighet för alla! Men visst ska synas noga, detta oavsett om det är privat eller i offentlig regi.

 3. Christine Svensson

  Hej
  Vet du jag tror på vårdval, men som du skriver så har vi inte så mycket möjlighet till något val. Men som vi nu har det är det ju inte bra. När man kan få vänta i två veckor på att en läkare ska ringa upp och sen ska du vänta ytterligare hur länge vet ingen innan du får en tid för besök. Så är det här hos oss, glesbygd, inland. Det vore väl super om vi också kunde ha valfrihet. Jag skulle aldrig tveka…

 4. Viveka Abramsson

  Jag har frågat Åke, xerxes.

  Arbetsutskottet har behandlat ärendet och skickat förslaget att anta ett av anbuden till Kommunstyrelsen. Åke och Anita reserverade sig och vad som nu kommer att hända återstår att se, men frågan är alltså inte klubbad än.
  För min del tycker jag att en så pass viktig principiell fråga borde behandlas av kommunfullmäktige.

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Andreas Westin (2010-03-16 22:12)
  Men då gäller inte valfriheten i den större delen av landets små kommuner och då är det inte längre nån valfrihet. Det är likadant med vårdnadsbidrag eller rut/rotbidrag, det kanske ska vara parollen ”Valfrihet för oss som bor på rätt ställe och har rätt inkomst”

 6. Andreas Westin

  I ett land som Sverige så måste man acceptera att det finns skillnader i demografi, geografiskt avstånd, möjlighet/underlag för företagande etc. Att man för den sakens skull endast skulle begränsa utbudet till det offentliga är en koppling som jag upplever som främmande. Som underlag för en distansering- och lokalpatiriotisk argumentation är den kanske relevant, men vi måste väl se till den totala befolkningens bästa, eller? Detta med ”rätt inkomst” begriper jag inte alls då en offentlig och privat vårdcentral lyder under samma regelverk.

 7. ivar

  Andreas W skriver att han inte begriper vad som menas med rätt inkomst. Rätt inkomst är att ha så hög inkomst så att man kan välja vad man vill. Har man låg inkomst så har man inget alternativ, man måste ta det billigaste alternativet.

 8. Christine Svensson

  Ja men ivar… det har ju inte med inkomst att göra om vi har vårdval eller möjlighet till vårdval. Om vi har vårdval eller inte beror ju på vilka som finns som vi kan kan välja att gå till. Det kanske bara skulle behövas ett alternativ till. Inom rimligt avstånd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.