Har vi i glesbygd rätt till kultur på lika villkor eller?

Sedan 26 år tillbaka finns ett samarbete mellan fem inlandskommuner på kultursidan. 1984 bestämde sig  Vilhelmina. Åsele. Lycksele, Dorotea och Storumans kommuner för att inleda ett samarbete med dåvarande länsmusiksorganisationen i Västerbotten för att ge inlandsborna möjlighet att få ta del av fyra  professionella musikkonserter av hög kvalitet varje år i varje kommun.

Arbetsnamnet för samarbetet blev "Slingan" och det namnet använd än i dag. Länsmusiken heter numera Norrlandsoperan musik och samarbetet fortsätter.

Bredden på programmen skulle vara från bred till smal genré. Genom åren har Inlandsborna fått lyssna på fantastisk musik ur alla möjliga genrér som blues, blugrass, jazz, country, klassiskt, improvisation, världsmusik rock, pop och en mängd blandade folkmusikgenrér.

Vi har haft såväl, svenska som utländska grupper genom åren och mer än en gång har producenterna på länsinstitutionen visat sin professionalitet genom att nosa fram grupper som sedan kort efter slagit både i Sverige och internationellt.

Två exempel på detta är Triple and Touch som slog igenom ett par månader efter sin turné hos oss och det andra är The Real Group som numera är internationellt kända och turnerar mest utomland numera. Roligt är också att vår egen Vilhelminatjej Emma Holmgren är en av sångerskorna i bandet.

För att visa på bredden av musiken ska i en annan blogg skriva ner de grupper som turnérat i inlandet hos oss genom åren för att verkligen visa på vilken klass "Slinganproduktionerna" haft.

Jag tycker att detta är ett bra exempel på hur man fördelar kulturens pengar till hela landet. Desto sorgligare är det att Alliansen slår sönder Rikskonserter som vi i "Slingan" samarbetat med kring internationella gästspel. Detta utan att man förstått vilken betydelse Rikskonserter haft för musiklivet i inlandsregionerna i norr. 

Som kulturarrangör tycker jag att det är en ynnest att vi fått så otroligt kvalitativa  konserter genom åren till våra kommuner och jag hoppas verkligen att det även i fortsättningen anses viktigt från politiskt håll at ge våra kommuninnevånare både en fläkt från den stora världen och framför allt fantastiskt bra musik.

Det finns undersökningar som visar att Kultur är hälsa och visst mår vi väl bra när vi tått lyssna på bra musik, sett en engagerande teaterföreställning, njutit av en spännande konstutställning, läst en bra bok eller sett en vacker dansföreställning…

Nu är det bara att hoppas på att vi kan fortsätta med detta samarbete när regeringen inför sin koffertprincip med att pengarna skall ut till regionerna och därifrån ska alla söka ur den. Men farhågorna är stora att allt hamnar i de stora kolosserna till institutioner som vi har eftersom det är finns alla resurser och därmed utarmas inlandet ännu mer på kultursidan… 

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

 1. mor jokai

  Nej, varför skull det vara så? Vma är publik och producerar inte ett skvatt. Gästspel är inget värdebevis på lokalt levande kultur utan märkesknappen på tittarsamhällets passivitet. Skål! Är det nåt att vara stolt eller konsulent över? Högkvavalitativ kulturdöd? Ge alla ett paket cigg så blir det bra om kvällarna. Rätt var det här börjar nån sjunga om livet i finnskogarna och hur det var före internet terrorn.

 2. Maria

  Vad tycker du om Norrlandsoperans planer på utbyggnad? 90 miljoner som säkert drar 35 miljoner från landstinget. Det blir väl ett bra svart hål och lämpa pengar i med koffertmodellen eller vad tror du?

 3. Kolarkojan

  Suzanne du kan vara lugn. Det är ju dina partikompisar på vänstersidan som har majoriteten i vårt län så du kan lugnt ta ett snack med dem.

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Maria (2010-04-23 19:02)
  Nåja kulturen i Umeå har genererat tusentals jobb och räknas idag som en stor industri så jämför man med det så är det väl få sektorer i samhället häruppe som gett så många skattekronor tillbaka på det som satsas.

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till mor jokai (2010-04-23 18:08)
  Jag förstår inte ditt resonemang, menar du att eftersom det inte produceras professionell kultur i inlandet så har vi heller inte rätt till konsumtionen av den, eller??

 6. kultprojekt

  Lisbet: Struntprat. Nästan alla landstings- och statliga kulturpengar i länet går till Umeå. Som Suzanne säger en industri. De som har byggt upp är de som får mer el. får bli kvar. Att hänvisa till ”armbåga” är samma mentalitet som ”self made man” eller ”herre på täppan”. Glesbygden har ingen chans ens med vapen. Har du inget rättvisepatos alls? (varför ska man då betala skatt?!)

  Finns bara en väg och det är att varje kommun får sin pott per skalle av ALLA medel och får göra vad som passar. Koffertmodellen blir bara stockholmssyndrom i miniatyr i residensstäderna. C Heister har del i detta.

 7. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-04-24 08:00)
  Armbåga sig fram för att ta del av pengarna visar bara ännu tydligare att det är Umeå och Skelleteå som blir dom stora vinnarna i vårt län. Resten av länets kulturarrangörer är ideellt arbetande krafter som nog inte har varken resurser eller tid att lägga energi på en massa byråkratiska ansökningshandlingar för att få lite luskronor..

 8. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-04-24 08:00)
  Armbåga sig fram för att ta del av pengarna visar bara ännu tydligare att det är Umeå och Skelleteå som blir dom stora vinnarna i vårt län. Resten av länets kulturarrangörer är ideellt arbetande krafter som nog inte har varken resurser eller tid att lägga energi på en massa byråkratiska ansökningshandlingar för att få lite luskronor..

 9. Lisbet Olofsson

  Jag tänker inte så. Jag är ingen älskare av bidrag hit och dit för så fort bidragen försvinner så försvinner verksamheten. Det finns ingen långsiktighet i detta.

  Jag har haft EU-pengar och den tid det tar för att ansöka är flera veckor och nyttan med det är att man får levebrödspengar medan det fortgår men när det är slut…

  Men det tar en jäkla massa tid att göra anbud också som man inte får. TID är pengar – JAG ÄR SMÄRTSMAT MEDVETEN OM DET. Så ett brinnande intresse krävs.

 10. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-04-25 09:04)
  Men det trista är att kultur i glesbygd knappast kan generera pengar, vi är beroende av bidrag för att kunna ge kommuninnevånarna en grundbas av kulturella aktiviteter. Så en bättre fördelningspolitik mellan producentledet och arrangörsledet behövs definitivt i framtiden..bara som en jämförelse så har vi 200 platser i vår salong och för att fylla den krävs ca 5 % av befolkningen. Jämförelsevis motsvarar detta ca 10 fulla Idunsalonger (FH i Umeå)…det säger väl allt…

 11. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-04-25 09:04)
  Nåja jag har både ett brinnande intresse annars skulle jag inte vara kvar efter 23 år. Men numera är jag spyless på att alltid i alla väder måsta försvara kulturens värde i ett samhälle. Och värre än det varit de sista åren har det aldrig varit. Och det stora förlorarna i allt är små inlandskommuner i norr..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.