Sjuk…..då kan du få sparken….

Jag blir skrämd när jag hör på nyheterna att en stor del av våra kommuner och landsting "sparkat" människor som är långtidssjukskrivna pga av de nya reglerna som regeringen infört.

Det visar på det nya samhället, är du inte frisk , har arbete och kan klara dig själv så faller alla skyddsnät omkring dig. Då hamnar du i det numera berömda utanförskapet…vilket ord…utanförskap…

Läser även i tidningen att Socialnämnden i Vilhelmina begärt ytterligare 13 miljoner för att klara sin verksamhet…hur kan det komma sig att man nu inser att 13 miljoner fattas…..men det är klart att nån koppling till minskade kommunala intänkter som skatteutjämningsbidrag görs naturligtvis inte.

Igår skrev jag om Ulla Wiklund från Myndigheten för skolutveckling som föreläste i Lund. Hon berättade bla att hon åkt ut ganska mycket och arbetat med skolor där man haft låga betyg bland eleverna och där skolorna hamnat i ett slags moment 22. Jag tänkte omedelbart på vårt eget högstadium som hängts ut i tidningar och bloggar.

Hon visade att genom införande av estetiska läroproscesser i skolan så ökade studieförmågan hos eleverna och därmed förbättrades betygen. Genom nya sätt att arbeta så blev motivationen både hos lärare och elever högre och därmed blev alla resultat rejält förbättrade.

I vår kommun så tycker uppenbarligen inte de styrande politikerna att varken kultur eller fritid är viktigt, det pratas så mycket om att allt ska vara lagstadgat. Men ett samhälle behöver mer än lagstadgad verksamhet för att fungera. Människan behöver stimulera båda hjärnhalvorna för att må bra.

Ett roligt exempel på detta är det samarbete som vi och Fritidsgården ska göra i höst tillsammans med ungdomar. En ungdomshelg fylld av kultur och aktiviteter. Vi har bjudit in alla Länskulturkonsulenter att hjälpa till och det kommer att bli en helg med massor av workshops, aktiviteter, kulturinslag, konserter, disco m m  och det är ungdomarna som bestämmer innehållet , vi tillhandahåller ett "smörgåsbord" att välja från eller få idéer till något annat.. Till detta bjuder vi in alla fritidsgårdar i inlandet att komma med sina ungdomar. Helgen är spikat till den 17-19 september.

Det kallar vi friskvård för ungdomar. ..

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

 1. Lasse

  Du får väl prata med V Abramsson. Hon kan säkert jobba för att kultur och fritid får sig några miljoner extra, självklart på bekostnad av skolverksamheten.
  Men läs på om socialnämndens problem. Det handlar inte om nästa års statsbidrag utan att kostnaderna rusar. Skyll på regeringen går naturligtvis bra, men riktigt så enkelt som du framställer det är det inte.

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Lasse (2010-05-11 22:41)
  Åja i alliansens Sverige är de små kommunerna med många äldre, sjuka och arbetslösa de stora förlorarna, kostnaderna för dessa har effektivt lastats över på kommunerna utan kompensation från Staten. Som sagt idag ska du vara frisk och ha ett arbete och bo i nån av de stora städerna då är du en av vinnarna i alliansens lotteri..

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Lasse (2010-05-11 22:41)
  Dessutom missförstår du med flit tror jag, det är forskning som visar att inlärningsproscesserna fungerar bättre med estetiska läroproscesser i skolan och vi vill ju alla sträva efter att eleverna får bättre studieresultat. Korvstoppningsmetoden fungerar inte så bra har det visats sig utan man behöver hitta andra former för inlärning.

 4. nyc

  Kör de med korvstoppning på Hemberget då och estetiska läroproscesser på Strandskolan eller.. jag menar det skiljer rätt hårt i studieresultat:-/

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till nyc (2010-05-12 19:32)
  Privatskolor tar resurser från den allmänna skolan,genom att några elever i varje årskull försvinner till Strandskolan men kostnaderna i den allmänna skolan blir kvar och minskas inte.

 6. nyc

  Men sussie. Sossarna är ju för friskolor… kanske ska du bli vänsterpartist med den åsikten? Förresten så är det väl sammaskolpeng som bara är mer effektivt använd. Lägg ner dina 70tals drömmar om att allt är bra för att det är staten/kommunen som driver det! Verkligheten mortbevisar dej hela tiden!!

 7. Pensionären

  Du verkar vara hejare till politiker som har svar på allt, utom hur du får in pengar till allt det du önskar samhället ska. Själv är ju du offentlig anställd

 8. nyc

  Pensionären har rätt!Sussie och hennes gäng vill höja skatten för alla som jobbar för att ge bidrag till dom som inte jobbar. Enkelt och bra! KG och gänget får fina lönen precis som andra elitsossar, fattigsossar får fina bidrag. Vi andra får betala kalaset!

 9. Suzanne Lindberg Sellin

  1. Jag är inte offentliganställd.
  2. Jag är inte emot privatisering och att man förenklar för småföretagare att starta företag. Men vård, skola och omsorg tycker jag ska vara lika var man än bor i landet och jag tycker att staten ska ta det ansvaret.
  3. Jag anser också att du sjuk eller arbetslös så ska du få hjälp tills du kan gå ut i arbetslivet igen.
  4. Att skapa sociala klyftor mellan de som arbetar och de som inte gör tycker jag visar på ett samhälle som inte värnar om den enskilde individen. Alla människor vill ha ett arbete därför är det viktigaste valfrågan för oss.

 10. nyc

  Sossarna är FÖR attvård skola och omsorg är privatiserad! Läs på lite va? Tacka givet att det finns klyftor, hur skulle det annars se ut? Arbetslösingar och ingenjörer med samma lön? DDR?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.