är det alltid bra när marknaden styr och vem betalar när det spricker….

funderar jag på när jag läser att priserna fortfarande stiger på bostäder i storstäderna, bristen på bostad gör att priserna numera är svindlande höga. Samtidigt håller arbetsgivarna ner löneökningar och vad sjutton händer när bubblan spricker för det måste den ju göra förr eller senare.

Samtidigt som många äldre bor kvar i sina allt för stora och gamla hus och inte har råd att flytta till ett mindre boende för att det inte lönar sig.  Unga familjer köper bostad till skyhöga priser när ränteläget är som lägst. Vad händer när marknaden kraschar eller någon blir arbetslös??

En annan sak jag har funderat länge på är att elpriserna bara ökar och ökar, avregleringen fungerade inte alls som man väntat. Här händer märkliga saker som att man säljer el och tömmer vattenmagasinen, man stänger kärnkraftverk de kallaste fyra månaderna på ett år för reparation och underhåll.

Nätet måste underhållas och konsumenterna ska betala, konstigt …….man hör aldrig att aktieägarna får avstå från en vinst eller att det blir mindre vinstutdelning till förmån för underhåll och reparationer.

Avregleringen av apoteksmarknaden har visat sig fungera på samma sätt, priserna ökar, konsumenten får betala och ägarna stoppar kulorna i sina egna fickor….

Jag undrar vad den sortens ekonomi kallas, kapitalism ? marknadsekonomi? planekonomi ?….Mutualism  ? Nej jag hittar inget annat ord än girighet….

Men det verkar man komma långt med i Sverige idag….Jantelagen har väl aldrig varit så stark som den är nu….och värre blir det.

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Suzanne Lindberg Sellin

    Absolut inte men nog reagerar jag när det oftast är konsumenterna som får beatala, jag tycker att vinster i första hand ska användas till att reglera och sen kan aktieägarna dela på det eventuella överskott som uppstår. Nu läser man allt som oftast att aktieägarna alltid får sina vinster oavsett hur dåligt ett företag går…bankkrisen är väl ett lysande exempel på det…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.