Det är är vi skitsura på …..

säger några av Teatercentrums styrelseledamöter och nämner en hel del försämringar som skett inom kulturområdet de sista åren. Ett utdrag av deras kommentarer kommer här:

  • Kulturådet ger ingen indexuppräckning på kulturbidrag till fria grupper, vilket i pratktiken innebär en sänkning varje år till skillnad mot institutionerna som får kompensation för inflationen.
  • Alla konstformer är inte lönsamma, men de som är lönsamma hänger ihop med andra som inte är det. Fares Fares till exempel startade sin karriär på en fri teater och idag gör han kommersiell film. Det måste finnas en möjlighet för olika konstformer om ett dynamiskt kulturliv ska utvecklas i samhället
  • Maud Olofsson pratar alltid om entrepenörskap men lägger inte en krona på driftiga friteatrarna som spelar barn och ungdomsteater. Lena Adelssohn Liljeroth pratar hela tiden om vikten av kultur för barn och unga men gör ingenting för att höja anslagen till de som utför arbetet nämligen de fria grupperna.

De fria kulturarbetarna står för en stor del av all kultur för barn och unga i samhället både i skola, förskola och som offentliga föreställningar. I skola/förskola gör de ofta kultur med pedagogiskt innehåll som om man förstod att använda den rätt är en enorm tillgång för skolan och kan användas i undervisning som en del av skolan.
Istället separerar man kulturen från skolan och låter den belasta kulturådets kaka. Tog man den från Utbildningsdepartementet skulle kulturen i skolan få den status som den är värd.

idag finns barn som får se ett kulturinslag under hela lågstadiet, jag bor lyckligtvis i en kommun som har förstått kulturens betydelse och värnar om kulturen i skolan. Här får våra barn möta kultur varje termin och inte bara en gång utan flera gånger.

Men så bor jag i en av de stora  kommunerna i Sverige när det gäller all form av kultur, vi har en fantastisk dokumentation sendan mer än 100 år i form av litteratur, texter, foton, slöjd, fornfynd, dans, teater, musik, konst och det är härligt att bo här. För inte nog med kulturen vi har en fantastisk fritidssektor också med skidbackar, skidspår, idrottshallar, ridskola, simhall, fritidsgård och en mängd aktiviteter som drivs av ett stort och brett föreningsliv…och politiker som möjliggör engagemangen…

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.