Vilken fantastisk dag och succé för Vilhelmina

Igår var vi ett gäng kulturarbetare av olika dignitet i Skellfteå för att under en dag på Berättarfestivalen i Skellefteå visa upp vad Vilhelmina har att erbjuda. Ett komprimerat program där vi kunde visa upp en del av den gedigna kultur vi har.

Det började med att Gunilla Lönnberg berättad om emigrationen till Kanada och om Wilhelmina församling  som de Vilhelminabor som emigrerade döpte sin församling till. Hon berättade om den resa hon gjorde till Kanada för att söka efter sina rötter.

Sen berättade Laila Eliasson vår museichef om kyrkstan och kyrkstadslivet i Västerbotten, Varje heltimme under dagen blev det ett nytt program. Varje timme inleddes med att elever från åk 6 på Volgsjö skola som är med om ett Skapande skola projet kring berättande också här berättade personliga historier.

Dagen fortsatte med att Saxnäs skola berättade om sitt filmprojekt där de vann pris vid filmfestivalen i Umeå förra året och fick åka till Trollhättan och via upp sin film.

Gerd Ulander berättade om Emma Ricklund, Vi berättade om Amatörteatern och Vojmåligans historia, Bernhard Nordh sällskapet berättade om Bernhard Nordh.

Bengh Hanssons dikter lästes och slutligen blev det ett musik/berättarprogram kring Jon-Erik Östs liv. Vi hade med oss utställningar och filmer, Turistbyrån hade ett uppskattat bokbord med böcker om och av Vilhelminabor.

Det som var så roligt var att det hela dagen från morgon till kväll var fullsatt med folk, Vi träffade en mängd människor som hade olika anknytningar till Vilhelmina. En fantastiskt trevlig dag.

Nu fortsätter festivalen och ikväll ska vi se premiären av Västerbotten, en berättarföreställning med Marianne Folkedotter som berättar till musik spelad av Johan Norberg och Jonas Knutsson till bilder av Sune Jonsson. Den ser vi fram emot att få se.

Det blir en hektisk vecka med massor av möten och kulturinslag och vi hoppas naturligtvis att alla möte spiller över så att det även kommer oss till godo hemma..

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. sosse

  Heja Vilhelmina och västerbotten.
  Värna om de kulturskatter ni har.
  SVT är fruktansvärt dåliga på att intressera sig för att göra program om alla kulturskatter vi har i Sverige.
  När visade de senast producerade svenska kulturprogram från Dalarna,Västerbotten,Västernorrland osv.
  Man blir attans trött på att Sverige är likvärdigt med Stockholm och dess kommersiella struktur på kulturutbud.
  De borde göra program om sådana här kulturhändelser så hela Sverige får lära sig att det inte bara är kommersiella musikaler som är kultur i Sverige.
  Var på ”Leva Livet”musikalen i Stockholm som var görbra,men folk måste också få möta såna här kulturevenemang i SVT som varenda svensk måste betala 519 kr för.
  Om varje svensk betalar så borde man få se ett mer varierat utbud i Tv-rutan än vad 1 miljon stockholmare vill se.
  Dagislekprogram finns pengar till att producera ,men program som tar upp kultur och liv och leverne på ett mer inträngande sätt än snabbhalvtimmarna med 17.30 nyheterna och Landet Runt ,de lyser med sin frånvaro.
  Man borde filma en sådan här Berättarfestival så vi alla får chans att höra något från hela Sverige och inte bara lek-kulprogram från Stockholm.
  Antikrundan handlar ju mest om prylar och vad de är värda i pengar .
  Antar att det inte finns egna kulturproducenter på SVT längre utan allt måste köpas för billig penning och då blir det svårt att hitta seriösa aktörer inom kultur på marknaden.
  Lappland och Västerbotten är ju enastånde landskap med lappländsk kultur osv men när såg man senast något inslag i svt rikstv från Västerbottens län.
  Låt hela Norrland bindas ihop med Finland istället ,så kan södra Sverige få fördubblade elpriser samtidigt.
  Då kanske de uppmärksammar att Norrland hörde ihop med Sverige en gång i tiden när elen var billigare att köpa därifrån.
  PS.Aaron har faktiskt rätt i att kyrkan och dess anhängare kan vara lika goda kålsupare som någon annan.
  Fantastiskt kulturengemang (äkta vara )ni har där i Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.