Vad menar han egentligen ?

 

I våras lovade Jan Björklund (FP) att utreda friskolornas vinstuttag och då sa han att man inte skulle få ta ut vinst om det fanns bristande kvalitet i undervisningen. Nu har han helt plötsligt vänt kappan efter vinden och säger något helt annat.
Nu ska det vara bevis på att det är brist i undervisningen pga av att ägaren tagit ut vinst så här skrev Dagens Nyheter:
Regeringen väntas anta förslagen till utredningsdirektiv inom kort. TT erfar att de innebär att Skolinspektionen ska kunna ingripa om friskolan fått allvarlig kritik för bristande kvalitet i undervisningen. Samtidigt måste det gå att slå fast att bristen beror på att ägaren tagit ut vinst ur företaget.
[…]
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén betonar att friskolor inte får handla om ”snabba cash för oseriösa ägare”.
– Och utredningsdirektiven i det här skicket ger inte de garantier som vi tycker behövs för att man inte ska komma i en situation där man får orimliga vinstuttag som går ut över kvaliteten för eleverna, säger hon och kräver att regeringen nu omarbetar direktiven.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) hade utlovat att utredningen skulle tillsättas redan i våras. Men det är först nu som alliansen är enig i frågan.
Det är som vanligt då att man vänder kappan efter vinden och kapitalet styr. Nu kan alltså friskolorna ha hur undermålig undervisning som helst om det kan bevisas att det inte beror på att ägarna tar ut vinster.
Man undrar hur de tänker. För mig blir det helt vansinnigt att våra skattekronor ska kunna användas på det här viset, nej sätt ner foten Björklund… Kan inte friskolorna bedriva en bra undervisning så ska det inte heller plockas pengar ur företagen och det bästa vore väl om vi slapp friskolor överhuvudtaget utan satsade på kommunala skolor och att staten tog över ansvaret för dem istället.
Det vore bättre att staten tog sitt ansvar, höjde upp statusen på den kommunala skolan genom att både höja lönerna och kraven på utbildade lärare samt såg till att elever fick den undervisning de har rätt att få under de obligatoriska åren.
Det ska inte bero på om en kommun är fattig eller rik vilken utbildning barn får utan alla barn har rätt till samma höga kvalitet på sina skolår oavsett var man bor i Sverige och för att klara de kraven borde staten ta ett större ansvar.
Barnen är vår framtid och ger vi inte dem de bästa vi kan ge dem så kommer vi att få betala senare var så säker på det.
Det ska inte vara profiten som styr vilka barn som får en bra utbildning idag i Sverige år 2011.
Etiketter: , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. debattentusiasten

  Har sonderat terrängen på svt och största morgontidningarnas debatt och kommentarssidor.
  Andrew Caulsson hade Halleluja-artikel i svd i går(ej reklam,uppger källan enbart)om att skolor med vinst är bra för Sverige och jämförde med Kina och Japan.Han jämförde skolelever med mobiltelefoner och tyckte det var samma sak,produkter för framtiden båda två.

  Idag kan man läsa att pysslingen (förskolor)köpts upp av danskt riskkapitalsbolag som inte svarar på frågor eftersom de inte vill diskutera sin ekonomi öppet.Nähä!
  Men det värsta är att så många blåblodiga (mest storstadsbor)är så positiva till att allt ska gå att tjäna pengar på.
  Oprah hade program om bästa skolorna i USA, och man kom fram till att det var lika många kommunala som privata som hade bästa standard.
  Bill gates som var med i programmet(stor bidragsgivare till skolor)sa att man var mest orolig för amerikanska elevers kunskaper ,för att kunna matcha de amerikanska företagens efterfrågan i framtiden.
  Vinsten var inte det primära för de rikaste bidragsgivarna.
  Andrew Caulssons utspel stämmer alltså inte helt,så man ska ta såna där hallelujaskribenter med en nypa salt.
  Men problemet för framtiden är att det enda folk har i huvet är att tjäna så mycket pengar som möjligt.
  När man börjar saluföra elever som produkter (mobiltelefoner) som i framtiden ska passa den fria marknadsmässiga konkurrenskraften är det fara på färde för mänskligheten.
  Det är åt det hållet Jan Björklund är på väg.
  Och man blir helt utpumpad i huvet efter alla ettriga penningstinna blåmmoderaters debattkommentarer om friskolor och Juholt som man ska replikera tillbaka om.
  Skulle behövas lite fler norrlänningar, bäde blå och röda som debatterar med storstadsborna i stadsmedierna och lär dem lugna ner sig ett par hekto.
  Sossarna är störst i glesbygder och Norrland och det märks på de fanatiska Reinfeldtanhängarna i storstadsblaskorna.
  Kommer att bli ett tufft val 2014!

 2. Aroon

  Den som har ”lätt för sig” klarar väl skolan oberonde hur den påverkas av politiska beslut. Är man barn till exempelvis Lars Ohly, Jan björklund etc då har man möjlighet välja skola. Det som varit tradition i Sverige, allmän skolplikt och en enhetlig statlig skola samt fri sjukvård håller på naggas i kanten. Skolan har man t o m lyckats dela och även sjukvården är på god väg.
  Om nu näringslivet tycker det viktigare med vissa utbildningar än andra bör de väl gå in bekosta dessa då, eller åtminstone skjuta till resurser. Bill Gates i USA kan gärna finansiera en speciell skola om han tycker det är nödvändigt. Varför ska samhället (skattebetalarna) finansiera skolor och utbildningar till rika magnater? Det finns ingen anledning at ge mer till de rika, de har plundrat allt som byggts upp under minst ett halvt sekel. Pensionspengarna lyckades man förskingra och pensionen hur mycket den blir är som att spela på lotto. Låt skolan förstatligas igen då kanske alla får en chans i livet. Inför också förmögenhetsskat igen, i någon form i alla fall. Tjänar man pengar på andra (enorma förmögenheter) då ska man samhället tillbaka några procent.

 3. fd sosse

  Jag håller med om att privata skolor ska naturligtvis granskas noga, eftersom det är skatte pengar från allmänheten som finansierar verksamheten. Men åter igen, om en kommun vill satsa mer på den egna skolan, lärarlöner så gör det! Ni har en egen stabil majoritet i V-ma, det är ju bara att ta beslutet. I en kommun som har gott om V och S anhängare borde det inte vara något bekymmer, ta motsvarande jobbskatte avdragen….Sätt en egen prägel på skolan i V-ma. Återigen verkar det enklare att ropa vad som är fel, istället för att på lokal plan åtgärda det. Skolan är ju en kommunal angelägenhet, och SKL skrev senast sept 2010 att kommunala skolor är bättre än statliga.Var det inte Palme som sa ”politik är att vilja” Jag skulle kunna lägga till – utföra, ta egna beslut. Sen vill jag lägga till, jag har förstått att det finns en osämja inom kommunal politiken i V-ma. Jag har ingen åsikt i den frågan. Mina inlägg har inget med det att göra, utan jag följer många politiska bloggar runt hela Västerbotten. Jag tycker om att debattera, helt enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.