Så sparkar man på den som ligger igen…

 

Nu varnar Socialstyrelsen för regeringens förslag om att höja gränsen för frikort. Det är inte lite man vill höja heller … 22 % tycker regeringen är rimligt, vilket kommer att betyda att frikortet för sjukvård kommer att höjas till 1100 kr och för läkemedel till 2200 kr.
Ja det förvånar mig inte alls att man vill höja. För att få råd med alla skattesänkningar så måste ju pengarna tas från nåt håll. Och det brukar ju drabba de som har det sämst redan. Så också med detta förslag.
Redan idag vet man att det finns människor som av ekonomiska skäl avstår från vård eller att hämta ut sina mediciner. Exempelvis ensamstående mammor är en grupp där det är tre gånger vanligare att de avstår vård och mediciner för att de inte har råd.
Apoteksavregleringen har också skapat problem, en överläkare från Uppsala har skrivit till regeringen för att beskriva hur han varje dag får se konsekvenserna. Han möter varje dag kroniskt sjuka patienter som inte orkar hämta ut sina mediciner pga av att apoteken inte har hemma de mediciner de fått på recept utan de ska åka runt olika apotek för att få sin medicin.
Att regeringen konsekvent för en politik som skapar mer och mer utanförskap har vi nu fått se under flera år. Jakten på arbetslösa och sjuka har skapat en oro i samhället som inte är vettig. Att allt till varje pris ska privatiseras utan att man först tittar på konsekvenserna av sina beslut.
Innan man avreglerade apoteksmarknaden skulle man ställt krav på apoteken att hålla samma standard som apoteksbolaget gjorde innan avregleringen. Att man också lägger på just de sjuka och de som redan har det sämst ställt ytterligare kostnader genom höjningen av frikorten är bara ännu ett steg utför ättestupan för de grupperna.
Att allt ska privatiseras löser inga problem. Det pratas så mycket om att företagandet ska öka och öka men det måste också ligga ett ansvar för just vård, skola och omsorg som inte blir beroende av vinstperspektivet för ägarna.
Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Aroon

  Räddningen är väl att folk handlar brännvin, snusar och röker, i annat fall hade den aviserade höjningen förmodligen blivit ännu högre. Häromveckan skulle jag köpa medicin på recept men det fanns inte, fick vänta några dgr. Jag vet flera som råkat ut för samma. Finns det nåt annat som fungerar bra nu? Ja då blir väl också det privatiserat. Visst kan konkurrens vara bra, men att exprimentera med redan bra fungerande inrättningar till de sämre måste väl ändå vara av ondo.
  Amerikamodellen verkar fortfarande hägra, trots att landet i det närmaste är bankrutt. När kommer våran tur?

 2. Job

  Jag kommer att sluta hämta ut medicin från Apoteket. Det får bli mitt sätt att protestera mot regeringens utsugning av oss sjuka. Dö ska vi alla, men inte till samma pris!

  Jag vill inte sponsra friska människors skattesänkningar. Ni kan bli sjuka och då får också ni känna på de sjukas utsatthet.

 3. Aroon

  Vi kan ju leka med tanken och tänka oss allting som privat. I princip behövs ingen regering eftersom staten då endast är symbolisk. Maud, Fredrik, Göran och Jan skulle endast fungera som konsulter till olika företag.

  Ser ni likheten redan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.