Privatiseringshysterins baksida…

 

Apoteket Hjärtat köper Vårdapoteket och får nu 300 apotek i sin koncern och en omsättning på 9 miljarder kronor. Oriola-KD som äger Kronans Droghandel köper Medstop och får nu 290 apotek i sin koncern. Dessutom förespås att ytterligare två stora aktörer försvinner och kvar blir tre-fyra stora kedjor.
 MEN när apoteken inte kan expediera mediciner som läkare skriver ut på recept, när de har svårigheter att skaffa fram och inte kan svara på frågor varför … då är det nåt galet.
Jag minns när min bror levde sina sista månader och var beroende av olika mediciner för att överhuvudtaget kunna klara dagen så hade inte apoteken de medicinerna hemma.
Kronans Droghandel hade överhuvudtaget inte nåt apotek i norrlandslänen som hade medicinen hemma. När en cancersjuk människa måste sitta heldagar för att leta åt ett apotek som kunde ha den hemma. Han fick kontakta alla elva apotekskedjor eftersom de inte har någon som helst synkronisering mellan varandra. Då är det galet.
När något som detta hände under den tid då apoteksmarknaden var statlig så blev sånt offentligt enligt offentlighetsprincipen NU är det plötsligt företagshemligheter och hemligstämplas. Brister och fel som uppdagas i de olika apotekskedjorna är HEMLIGSTÄMPLADE, Vilket betyder att de leker rysk roulette med sina kunder.
Den vanligaste bristen gäller dokumentationen, ett problem som kan leda till att patienterna får fel mediciner. Då läggs sekretess eftersom det rör sig om enskilda företag.
Ja Moderaterna lyckades med att privatisera apoteken, de har de lyckats bra med. Synd bara att de inte hade en tanke på konsekvensera. Uppstår det problem ? Hemligstämpla dem! Allt för att skydda riskkapitalbolagen som ägare. Men att skydda medborgarna finns tydligen inte på agendan.
Under monopolets tid kunde i alla fall en offentlig granskning ske av felaktigheter idag stoppas allt likt stutsen ner i marken, syns det inte utåt …finns det inte.  Lösningen är att privatisera och hemligstämpla.
Och det värsta av allt är att när nu de "goda" åren då staten skjutit till pengar snart är till ända lär vi nog se nedläggningar av apotek som inte är "lönsamma" och det är inte vara de som ligger vare sig i Tyresö, Lidingö eller Danderyd..
Etiketter:

4 kommentarer

 1. fd sosse

  Ja, min sista kommentar tog du ju inte in, eller så gjorde jag ngt fel när jag sände den, men gör ett nytt försök. Du har både rätt och fel. Det handlar inte bara om privatisiering, utan om själva upphandlingen. Där har kommuner, landsting och även staten misslyckats rätt rejält. Det finns kommuner som gett sjukhem till riskkapital bolag pga att man inte lyckats precisera vilken omvårdnad man kräver. Ska tant Emma få gå ut 1 gång i veckan eller 1 gång per år? Tyvärr saknar många upphandlare kunskap i att precisera. Detsamma gäller apoteken, man borde ju ställt kraven att mediciner ska finnas i lager. Av alla länder är faktiskt USA, tro det eller ej väldigt bra på upphandlingar, visserligen göder det ju ett antal advokater pga stämmningar, men läs ett upphandlingskontrakt från USA, där finns alla saker väldigt preciserade. Ju mer krav man ställer i en upphandling, desto mindre riskkapital bolag är intresserade. Det ger också medborgarna trygghet, att allt är preciserat, oavsett om det är privatisierat eller offentlig driven verksamhet.

 2. Leif Danielsson

  Hej Susanne!
  Jag känner igen din beskrivning om hur det fungerar idag.
  Jag har mediciner som aldrig finns hemma, men det löser sig smärtfritt via Apoteket i Kalmar, centrallagret för Apotekets medicinhantering.
  Jag var för en tid sedan in på apoteket i V-mina för att köpa statiner mot blodfett. Det fanns naturligvis inte i lager. Då sa jag, inga problem, jag beställer medicinen via Apoteket i Kalmar och får den hem via post.
  Då sa den betjänande tjejen; men du måste vara köptrogen med oss, så att apoteket i V-mina blir kvar…
  Jag kände mig kluven…visst, det är bra om apoteket blir kvar, men å andra sidan, om jag får bättre service via det ”gamla apoteket”, varför skall jag då vara köptrogen? Nu har jag bestämt mig. Det blir inte sämre om apoteket i V-mina försvinner, så länge vi har det gamla ”apoteket” kvar via internet/telefonservice. Det fungerar tom.bättre än att gå på befintliget apotek.
  Min läkare, en kompis, nu Västerbottens smittskyddsläkare, berättade för mig att situationen blivit mycket sämre efter avregleringen. Det är nu legio att framförallt dyra mediciner aldrig finns i lager, trots att det från läkarhåll påpekats att dessa mediciner har en strykande åtgång, men det hjälper inte vad läkarna än säger….så fungerar det när konkurrenens gyllene regler gäller..lagren skall alltid befinna sig rullande på hjul,det betyder maximerad profit.

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Leif Danielsson (2013-05-14 13:41)
  Hej Leif!
  Visst är det så att du beställer via nätet och Apoteket så får du det du vill ha men samtidigt har regeringen avreglerat apoteksmarknaden och sagt att det inte ska innebära någon skillnad för oss kunder men det stämmer ju inte. Problemet är om alla handlar på nätet läggs Kronans Droghandel ned och vi får ytterligare en tom lokal. Jag tycker att det måste finnas någon grundservice i en kommun och apotek tillhör det. Istället borde kraven ställas på regeringen att stipulera till apoteksbolagen hur man förhåller sig till receptbelagda mediciner. Jag har all förståelse för att allt inte kan finnas överallt men de ska åtminstone kunna ta hem dem på kort varsel

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till fd sosse (2013-05-10 10:28)
  Till att börja med så släpper jag igenom alla kommentarer så då har du nog gjort något fel. Men du har rätt regeringen har varit mer än flat som inte har styrt upp avregleringarna och nu får vi skörda frukterna eller rättare sagt vi får skruttet och riskkapitalisterna tar russinen i kakan. De stora förlorarna är vi vanliga människor som behöver en grundservice där vi bor men som numera inte kan räkna med att få den. Det kommer väl att bli ännu värre nu när marknadens släppts fri, det kommer knappast att finnas olönsamma apotek ute i glesbygden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.