Klart att det är politiskt jäv….

Tro inte att de som jobbar för privata vinster i välfärden är duvungar, nej de vet exakt hur de ska få ihop sina miljardvinster. Om vi tittar på Attendo och Carema så finns ju berättelser om hur de gamla och dementa människor får ligga i nedkissade blöjor i en verksamhet där personalen går på knä för att spara in på allt så att ägarna kan öka sina vinster. De mest absurda berättelserna handlar om att anhöriga får hjälpa till så att inte deras föräldrar ska behöva ligga i sin egen avföring.

Förra veckan handlade det om Hälsans förskola som serverade vatten och bröd till frukost och där föräldrarna fick handla ur egen ficka för att maten inte räckte till , ändå kunde ägarna plocka ut miljonvinster. 50 förskolor på fem år var visionen för ägarna.

Kommer ni ihåg John Bauer som konkursade gymnasieskolor på 20 orter i Sverige där 10 500 elever helt plötsligt inte hade nån skola att gå till. En del skolor såldes vidare och andra lades ner. Skolorna kritiserades av Skolinspektionen eftersom kunskapsresultaten inte var tillräckligt höga.

Och vad kan nu Attendo, Carema, Hälsans förskola, och JB koncernen gemensamt. Jo det finns en stark koppling till Allianspartierna som med näbbar och klor slåss för att deras kompisar i riskkapitalbolagen ska få mer av våra skattekronor som vinster till sina riskkapitalbolag.

Vilka kopplingar då frågar man sig.

Jo först har vi Henrik Borelius – tidigare VD för Attendo, utsedd av regeringen till rådgivare i vårdfrågor och jamen visst bror till Maria Borelius vår handelsminister. Han äger 2,6 % av Attendo och plockade ut 17 miljoner i aktieutdelning av den miljard som ägarna fick dela på. Och varenda krona är skattepengar som gått direkt ner i hans fickor

Henry Stenson är nog Sveriges bäst betalde PR konsult och tillika ordförande för Moderaterna i Stockholm, han är ytterst ansvarig för Moderaternas politik som går ut på att anlita Carema och Attendo för skattekronor och tjänar storkovan när de går omkull.

Anders Borg var förresten bestman på John Bauer grundarens bröllop Anders Hultin som först gick i konkurs med alla skolor och sen jobbade vidare i egen regi och startade fyra av skolorna i egen regi.

En annan kille är Bijan Fahimi har lyckats här i livet med att kapa åt sig av våra skattekronor. Han har tidigare varit ersättare i riksdagen och Europaparlamentet för Folkpartiet och suttit i partiets styrelse, han är vice ordförande i Almega AB:s och sitter också i Svenskt Näringslivs styrelse.

Han lyckades få kontrakt med Stockholms stad (där Folkpartiet råkade styra) att övertyga folk i förorterna att det var jättebra att köpa sina gamla hyresrätter och bilda bostadsrätter, nästan ingen ville det så det blev ett totalt misslyckande men skattebetalarna fick punga ut 60 miljoner.

Men då kom han på den ljusblå iden att barn kunde man tjäna pengar på så han startade Hälsans förskola med vidlyftiga drömmar om en förskola med hemlagad närproducerad mat, bra utemiljö och en drömförskola….som inte fick kosta någonting. Nio kronor per dag fick maten för ett barn kosta. När onsdan kom var pengarna slut för kocken och barnen fick knäckebröd och vatten till frukost. När Uppdrag Granskning granskade fann man hur barnen fått betala för att ägaren skulle få håva in en vinst på åtta miljoner….

Nej jag har inget övers för privata alternativ inom vare skola, vård eller omsorg. Jag har sagt förut. Och nog stinker det om Alliansen när det uppdagas mer och mer hur man hanterat våra skattepengar under de sista 8 åren. Inte är det rumsrent och kanske inte jäv enligt lag men smutsigt är det.

Och till slut hur mycket tjänar de som jobbar inom dessa privata branscher…ja läste just att medianlönen i Västerbotten för en undersköterska är 20 000 kr. Det tjänar inte personalen i privat sektor…utan långt under.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.