Är det verkligen ekonomiskt försvarbart med hyrläkarsystem?

En fundering över varför sjukvården totalt havererat som den gjort.

I mitten av 80-talet drogs 180 platser in på läkarlinjen eftersom man befarade att det skulle bli överskott på läkare. Om 180 platser försvinner ett par år blir det katastrofala följder. Drygt 10 år senare insåg man vidden av vad man gjort. 1800 läkarplatser mindre skapade läkarbrist. Speciellt i Norra Sverige blev det väldigt påtagligt.

Så kom Husläkarsystemet som skulle bli plåstret som läkte såren, men det fungerade från början och vi hade de flesta tjänsterna tillsatta men sen blev bristen på läkare uppenbar gjorde att det inte gick att infria löftet om varje patients rätt till att träffa samma läkare varje besök.

Då klev bemanningsföretagen in på marknaden och började hyra ut läkare vilket blev upptakten till dagens havererade sjukvård. Idag är kostnaderna för hyrläkare enorma, för att komma tillrätta med kostnaderna så väljer man fel väg och centralisera vården mer och mer. Det är som att sätta ett plåster på foten och tro att huvudvärken går över.

I ex vis Norrbotten kostade stafettläkarna 2010 kostade 124 miljoner kronor. 2017 hade summan stigit till mer än 300 miljoner kronor. Kostnaden för hela Sverige är enorm. Under 2014 köpte landstingen hyrläkare för över en 1,2 miljarder kronor, den summan ökar för varje år.

Fördelningen av kostnader skiljer sig ojämnt mellan landstingen, Västra Götaland, Dalarna, Gävleborg, Västerbotten och Västernorrland står för nästan 50 % av kostnaderna, Men bara 28 % av landets befolkning bor där.

Räknat per capita har Dalarna, Gävleborg, Jämtland/Härjedalen, Blekinge och Västernorrland högsta kostnaderna för hyrläkare. Stockholm har som jämförelse inte alls förvånande lägst kostnad per innevånare.

Hur kan någon politiker försvara hyrläkarsystemet som utarmar den svenska sjukvården på skattepengar som kunnat användas vettigare.

Eftersom det inte upphör måste det vara så att det finns politiker och landsting som försvarar systemet. Ibland tror jag att vi borde ha ett utjämningssystem även för hyrläkarsystemet så att alla betalar solidariskt efter innevånarantal, då skulle det nog bli annat ljud i skällan.

När jag tänker på vad de pengar som rinner ut i sjön skulle kunna användas till blir jag arg. Vi skulle kunna ha öka bemanningen av undersköterskor och sjuksköterskor, vilket behövs. Vi skulle kunna korta köer till vården så att de med cancer och andra sjukdomar omgående får den vård de behöver.

Vi skulle kunna satsa på glesbygdsmedicin ännu mer, satsa på glesbygdssjukhus och minska milen mellan patient och vårdinstans. Det är så många delar som fått stryka på foten p.g.a. ökade kostnader i vården och av dessa är hyrläkarna den största varbölden i mina ögon, totalt bortkastade pengar.Det enda det resulterar i är att de flesta patienter numera möter en osäker vård i form av nya hyrläkare vid varje besök, ibland har de inte ens öppnat journalen vid patientbesöket.

Söker du för en mindre åkomma är det ingen fara men har du en mer komplex vårdsituation är det som att spela på lotto om du träffar en läkare som förstår och lyssnar på dig. Det vittnar många läkarintyg på där läkaren inte alls förstått vad patienten sökt för.

Nej i framtiden måste vården lösas på ett annat sätt. Våra skattepengar ska användas på rätt sätt för att trygga vården för alla som behöver den.

 

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Ann-Sofie Gavelin

  Ett konstaterande! Så det dröjde så länge, som till mitten på -80 talet, innan man drog ner på utbildningsplatserna för läkare, då resonemanget om det kommande överskottet skedde i mitten av 1970 talet? På 1980 talets första hälft drev Ingemar Hermansson, via Läkarförbundet, igenom att varje läkare som ville ta distriktsläkarlegitimation måste ha glesbygdsmedicinsk praktik, och tog flera sådana till Vilhelmina och under sin ledning. Tyvärr tillät inte Västerbottens läns landsting de som ville stanna, att få göra det. På första delen av1990 talet kom en stafettläkare med flera specillistkompetenser. Han kom ofta ett antal år. När, var, hur tänker ni politiker vrida detta tillrätta?

 2. Suzanne Lindberg Sellin (inläggsförfattare)

  Såvitt jag vet så försöker alla politiker att komma ur hyrläkarsystemet, men för att det ska fungera måste ALLA landsting stå bakom och dit har de inte kommit ännu. Stockholm är väl ett av landstingen om jag minns rätt och eftersom de har minst kostnad så är de väl inte intressant att verka för det. Solidaritet har ju aldrig legat högt hos Moderater, vilka är de som styr SLL. Men nog vore det klokt att skippa systemet med så många skattekronor som kastas rätt i sjön. Jag tycker nog att kostnadskrävande landstingen gjort sin tid och borde avvecklas. Bättre att solidariskt se till att vården fungerar i hela Sverige.

 3. Ann-Sofie Gavelin

  Nej, den där Rastad var ingen bra sak, så professor som han är! Han blev anlitad att skapa turbulens i norra Sverige och sedan i södra Sverige. Kanske förväntade man sig att det därigenom sprider sig alldeles självt till mellandelen? Hur ska det gå att få till fungerande och bra vård till ALLA, då man inte någonsin pratar om vad det egentligen handlar om och vad man behöver, utan bara om pengar och problem. Det man fokuserar på brukar ha tendens att öka i storlek.

 4. Ann-Sofie Gavelin

  Hej, nu ber jag dig och de andra från Vilhelmina, som står på Landstingslistan, att rädda fotvården kvar i Vilhelmina. Vi måste vara rädda om all den vård vi har kvar. Både av medmänskliga och ekonomiska skäl. Dessutom gäller det ett företag på orten. Tackar på förhand! / Ann-sofie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.