Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Över mitt förstånd ???

Hur kan elbolagen producera billig el och sälja den svindyrt , var fan sitter felet. Elproducenterna gör oerhörda vinster nu.

Är det då inte dags att Vattenfall som ägs av bland annat svenska staten tar stafettpinnen och ”dumpar” sina priser och tvingar de andra att följa med .

Kanske är det jag som tänker fel eller så är det ett systemfel i elbranschen ,

Vi avreglerade ju elbranschen för att bolagen skulle konkurrera med varandra , nu känns ju allt som nån stor kartell. Och EU ska sätta priset ??

 

3 kommentarer

  1. Christer

    Kan bara hålla med.
    Kanske är det min okunskap som lyser igenom, men på vilket sätt har elproducenternas faktiska produktionskostnad ökat i så extrem takt som elpriserna faktiskt gjort?
    Självklart kan man förstå att det finns vissa kostnadsökningar att ta hänsyn till, men de måste väl ändå vara ganska marginella och ligga i paritet med övriga kostnadsökningar i samhället?
    Vattenkraften har ingen kostnadsökning för sitt ”bränsle”. Inte heller vindkraften. Oljeeldade kraftverk, visst, men de är ju trots allt bara reservkraft.
    Den enorma kostnadsökningen måste alltså ligga någon annanstans. Spekulationsvinster som tas ut ”för att man kan”, då gaspriserna gått upp? Men det är ju ingen direkt anledning att höja Svenska elpriser?

  2. Villy Hansen

    Den svenska elmarknaden hänger samman med den europeiska varför elproducenterna säljer till det pris som betalas bäst i Europa. Hade de kunnat producera mera el skulle de kunna exportera ännu mera el. Till skillnad från vad regeringen och SD säger skulle fler kärnkraftverk bidra till större export. De andra europeiska länderna har liknande utmaningar som oss med höga elpriser.

    • Jonsson

      Det borde gå att räkna ut hur stort elbehovet är för närvarande, och förväntas öka framgent, i de länder som ”Sverige” exporterar till. Naturligtvis kan det inte åligga Norden att i längden elförsörja ett fossilfritt EU samt GB. För Sveriges del finns en prognos. Vårt eget elbehov kommer att öka. Så utbyggnad måste ske, för annars? Jag säger som Dadgostar: klipp kablarna till kontinenten. Helst återförstatliga kraften förstås, elförsörjning måste vara ett lands prio. Det finns dock en liten hake: jag är inte statsminister. Så jag har ingen talan här. Jag får vackert fortsätta med betalningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.