Kasein eller vassleprotein – vad är bäst?

(Uppdaterat 2018-07-23)

Att lära sig sambandet mellan struktur och funktion hos en viss muskel kommer hjälpa dig att fatta rätt beslut när du ska sätta ihop ett smart träningsprogram och börja bygga upp din muskelmassa. Men att bestämma sig vilket proteinpulver man ska använda sig av kan vara svårare. Därför kommer jag gå igenom här vad som är bra och när man ska använda vassle respektive kasein.

 

Vassleprotein

Vassleprotein är det absolut populäraste proteintillskottet som finns på marknaden idag. Vassle är ett av proteinerna i mjölk och är den vätska som blir över vid osttillverkning och innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Det finns många positiva egenskaper hos vassle där det som sticker ut mest är det låga priset, det smakar gott och det går snabbt ut i kroppen. Detta gör att vassle är optimalt att ta direkt efter ett avslutat träningspass. Vassleprotein passar även utmärkt att ta direkt efter en avslutad måltid för att snabba på återhämtningen av musklerna, öka proteinsyntesen vilket leder till en ökad muskelmassa.

 

Kaseinprotein

Kasein är det andra mjölkproteinet. Kasein kommer på andra plats vad gäller popularitet bland muskelbyggare.  Kasein till skillnad mot vassle tar väldigt lång tid för kroppen att bryta ner och istället för den snabba nedbrytningen hos vassle så får man ett konstant långsamt flöde under längre tid. Detta gör kasein optimalt att ta innan läggdags för att få proteintillförsel till musklerna under hela natten. Kasein är även perfekt att ta ca två timmar efter en måltid, när nivån av aminosyror har sjunkit ner till normalt. Proteinsyntesen är stark sammankopplad med förändring i aminosyrenivån så att vänta ett tag med att ta tillskottet kan ha en stor positiv effekt! Sedan får man ett konstant flöde av protein för att minska nedbrytningen av muskler.

Proteinmellanmål – Bättre med än utan!

Vare sig du nu föredrar kaseinprotein eller vassleprotein är en sak säker. Vill du bygga muskler behöver du trycka i dig rejält med protein. Detta får du en ordentlig boost med vilket du än väljer. Lokaltidningen.se skriver en artikel om proteinmellanmål som de föredrar efter träningen. De ger dessutom ett tips på en riktigt god proteinbar man kan laga ihop själv – Denna sägs vara både nyttig, proteinrik och god!
 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.