Sälj inte ut Bostadens lägenheter i Holmsund och Obbola!

På försommaren var jag och andra vänsterpartister ute och knackade dörr i Holmsund och Obbola. Vi pratade med de boende i Bostadens lägenheter om vad de tycker om den planerade utförsäljningen av deras hem, och även om vad de i allmänhet tycker om sitt boende och närmiljö. Enkätfrågan var helt enkelt om man tyckte att det är en bra eller dålig eller idé eller var osäker i sin uppfattning. 143 av dem som öppnade dörren kunde svara på frågan direkt och 62 personer som antingen behövde lite betänketid eller inte var hemma och fick en enkät i brevlådan skickade in sitt svar i efterhand. Det visar sig att 78% av de svarande tycker att det är en dålig idé och bara 4% att det är en bra idé att sälja ut.

Det är borgarna i Umeå som vill sälja ut en tredjedel av Bostadens bestånd, främst lägenheter i Holmsund och Obbola. Socialdemokraterna kan tänka sig att sälja ut en del kommersiella fastigheter. (Befogad rättelse, tack för påpekande!)  Vi i Vänsterpartiet vill sätta stopp för utförsäljningar av lägenheter. Umeå behöver fler hyresrätter, inte färre! Bostaden är inte till salu!

Läs mer i VK och Folkbladet (plus).

Tråkigt nog är det samtidigt många som upplever att underhållet i fastigheterna är eftersatt, och det är något som verkligen behöver åtgärdas. Lösningen är dock inte att sälja ut till privata fastighetsägare eller ombilda till bostadsrätter. Med privata fastighetsägare riskerar vi att få in oseriösa aktörer som struntar helt i underhåll med mera, och genom ombildning till bostadsrätter ges de som har gott om pengar företräde. Att ha en bostad av god kvalitet och till rimlig kostnad är en mänsklig rättighet. Därför behöver vi bygga fler hyresrätter, inte sälja ut dem vi redan har. En förutsättning för att få fart på bostadsbyggandet är att reformera de nationella system som främjar och subventionerar bostadsbyggande och underhåll. Som det är nu straffbeskattas tex hyresrätter bla genom att ROT endast gäller den bostad man själv äger, dvs tex bostadsrätter, villor och sommarstugor.

 

3 kommentarer

  1. Andreas Lundgren

    Vart i hela friden har du fått det ifrån att (s) vill sälja ut 1/3 av AB Bostadens bestånd? Är det sådana lögner ni går runt med? Skärpning.

  2. Ulf Liljegren

    S röstade emot borgarnas motion. S har inga sådana planer eller tankar. Varför hittar ni på?

    PS. Är också styrelseledamot i AB Bostaden och har inte hört om detta. Pinsamt beteende och fullständigt lögnaktigt. Ds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.