ÖNH i Skellefteå

Det är många som oroas och upprörs över att ÖNH-mottagningarna i Skellefteå och Lycksele kommer att stänga från sommaren. För er som undrar vilka vi är som har beslutat det och hur vi tänker återpublicerar jag därför här den debattartikel jag skrev i februari.

Det är naturligtvis aldrig roligt att vara delaktig i neddragningar och begränsningar, när vi i Vänsterpartiet i själva verket tvärtom vill vara med och bygga ut och stärka välfärden och sjukvården. Den situation vi befinner oss i har dock en rad historiska orsaker, och vi får helt enkelt laga efter läge med sikte på framtiden. Därför ansåg vi att bla stängningen av ÖNH-mottagningarna i Skellefteå och Lycksele var godtagbara, med tanke på att det samtidigt handlar om att bli kvitt beroendet av dyra stafettläkare och att viss ÖNH-verksamhet, tex hörappararutprovning och operationer, kommer att finnas kvar. Förhoppningen är också att det går att rekrytera fasta läkare framöver och då öppna mottagningarna igen. Stängningen ska också sättas in i ett sammanhang där målet är likvärdig vård över hela länet och Hälso- och sjukvårdsnämnden arbetar för att tex Stressrehabiliteringens verksamhet ska bli mer tillgänglig i Skellefteå och det sker utveckling av både lokaler och tex Medicinklinikens verksamhet på orten, så det handlar inte om någon nedmontering av Skellefteå lasarett som vissa vill göra gällande.

Nu när beslutet har blivit mer känt och befolkningen i Skellefteå reagerar starkt har främst Liberalerna och Kristdemokraterna tyvärr drivit en ganska ohederlig debatt. Trots att beslutet fattades av en enig nämnd där Liberalerna har en ordinarie ledamot och Kristdemokraterna en ersättare hävdar man nu att man inte har förstått bakgrunden, känner sig förd bakom ljuset och vill inte stå för konsekvenserna. Den typen av retorik gagnar knappast varken förtroendet för politiken eller möjligheterna att bygga en fungerande verksamhet. Märkligt nog hörs inga reaktioner från Lycksele, där samma typ av förändring kommer att ske även om verksamheten har varit mindre, så en börjar ju fundera över vilka intressen som egentligen ligger bakom debattens höga vågor och vilkas röster det är som hörs.

Det finns mycket mer att säga om bakgrunden och dagsläget i sjukvården i länet och landet, som handlar om tidigare borgerliga regeringar och sänkta statsbidrag, bristande politik för primärvård, rekrytering och arbetsmiljö och mycket mer. Allt ryms dock inte i samma blogginlägg, men den som har fler funderingar är varmt välkommen att höra av sig till mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.