It’s a trap!

Jag hatar att få kallpratsfrågan nummer ett:  "Hur är det?" ställd till mig. Frågan som alla ställer, helst folk man inte sett på ett tag. Den blir som en fälla, vad ska man svara? "Jo tack bara bra, själv då?" är kanske det korrekta svaret, majoriteten svarar så. Oavsett om det är bra eller inte. Jag brukar vara uppriktig och svara precis som det är, "Nja det är väl inte så bra", men då blir folk helt chockade och tror att man går igenom en livskris eller har fått en dödlig diagnos eller nåt. "Nej vad är det som har hänt?" och sen vrider dom huvudet på sned och ser ledsna ut. Men om man bara har en sån där dag då man bränt kaffet, överkokat äggen och slitit sönder skosnöret då måste man få vara uppriktig och säga att det är inte bra idag, själv då? Det här kallas  "kallprat", andra synonymer är : innehållslöst prat, ytlig konversation, dösnack.
 


 

Etiketter: , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Nilla

  Jag gillar också att svar lite lagomt chockerande… Hatar dåligt kallprat. Har man inte setts på ett tag är det väl mer intressant att fråga vad man pysslar med osv, att man visar lite intresse för personen? Bah!
  Såg att det var stor loppis på Nolia imorgon med btw, you should be there! <3

 2. zappafan

  How you doin? som dom säger i Amerikat fast dom egentligen inte bryr sig…
  som äkta norrlänning är det väl bättre att hålla käft än att fråga & ändå inte bry som vad svaret blir….

 3. Ingemar Wahlström

  Kunde absolut inte uttryckt det bättre. Det finns även en variant då folk frågar ”Är allt bra?”. Barn dör i massor, kvinnor våldtas, Världen är i krig och misär, miljarder saknar en riktig toalett och bra vatten. Alltså: när fasen är ”allt bra?”…

 4. Minna Toivanen

  Svar till Nilla (2010-10-23 20:49)
  Skit Umeå som anordnar loppisar när jag inte är där! Hoppas dom bara säljer gammla kaffefilter och trasiga strumpor, absolut inget fint som jag skulle köpt!

 5. Minna Toivanen

  Svar till Ingemar Wahlström (2010-10-24 08:17)
  Hah det var en intressant analysering. Eftersom folk ifrågasätter när jag säger att allt inte är så bra så brukar jag göra detsamma. När dom säger ”Det är bara bra” så frågar jag vad som exakt är så ”bra”? Då blir dom ställda. ”Öhm, eh, att man lever och har hälsan?”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>