Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Mer ideologi!

Ofta tenderar vi att diskutera företeelser och förestående politiska åtgärder eller idéer gällande något specifikt (och det är viktigt att vi gör det, något annat säger jag inte). Men, särskilt så här innan valet, är även en diskussion om ideologi viktig.

Frågor som hur vi vill att samhället ska vara organiserat och hur vi ser på människans roll i samhället, dessa måste vi ta upp till diskussion mer.

Ett samhälle där vi alla hjälps åt för att ALLA människor ska ha en dräglig tillvaro, d.v.s. ett samhälle som finns för att UNDERLÄTTA för ALLA människor, den grundsynen är viktig för vänstern.

Vänstern står vidare för en ideologi som innebär att ALLA oavsett förutsättningar som socialt, monetärt och kulturellt kapital, ska ha en chans att utvecklas i samhället. Om det går snett (olycka, sjukdom, arbetslöshet t.ex.) så ska samhället inte överge individen, utan stötta och hjälpa.

Kapitalismen går stick i stäv med detta. Här gäller konkurrens på bekostnad av människor. Vinstdrift leder till fattigdom för flertalet och en omåttlig rikedom för en liten klick i samhället. Eftersom resurser finns som räcker till för alla (ja, det gör de faktiskt!) så varför ska de inte fördelas jämnt?

Nu vill jag höra vad högeranhängarna har för grundsyn på ett samhälle, på en civilisation. Vad är människans roll? Varför finns vi här? Hur kan välstånd byggas upp? Ska alla ha rätt till att må bra? Eller ska vissa kastas ut i kylan? All mat åt den starke? Eller en jämnare fördelning? 

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-04-11 16:41)
    Jag har läst ditt inlägg. Du talar mycket om frihet. Jag vill prata om ofrihet. Att vara fattig är att vara ofri. Vad säger du om det?

  2. Uffe N

    Hur ”borgarna” ser på ”de fattigas” ofrihet vet jag inte, men jag ser det inte som ett sammhällsproblem. _OM_ de fattiga har möjlighet att själva ta sig ur fattigdomen är det inget problem. Om de fattiga däremot saknar möjligheter att själva ta sig ur sin situation skall staten se till att de får sådana möjligheter.

    Men det ingår också i frågan hur man definierar ”fattigdom”. För mig är ”fattig” den som av ekonomiska skäl måste välja bort något av livets nödtorft (typ mat, hyra, läkarvård, mediciner…) Carterresa till Mallis ingår inte i livets nödtorft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.