Kort om skog och varg och älg

Satt här och funderade en dag och insåg hur samhället ser på skogsbruket i stort, bara en massa tjat om att naturen far illa av skogsmaskinernas framfart och inte ser man speciellt positivt till Ikeas framfart i tex Ryssland. Men när det ska köpas toapapper då är ofta folk snåla som bara den och ska snåla och snika. Möbler, vad som helst, det ska inte kosta någonting. Dom privata skogsägarna tar ett stort miljöansvar idag och många sätter faktiskt av mark för tex biotopskydd frivilligt.

Sen är det inte helt enkelt att få ett bestånd att likna nånting när älgen äter upp hälften av plantorna. Vilket gör att vi har en hyffsad avskjutning på älg. Man tycker att Junselevargen kostat pengar, då undrar jag, vad kostar älgen skogsägarna?

Jag blir irriterad när jag tänker på att den där enskilda vargen lurat människan att kosta på en förmögenhet för dess liv. För det kan ju inte ha gjorts med flit? 4- 5 miljoner till ingenting. Jo en varg. En varg som river ren!

Då tillbaka, vem kommer med uppfinningen som får bort den här typen av skador som så många går och dras med och inte får bukt på ens med hård älgavskjutning…? Svårt när det rör sig om varannat hygge. Är stängsel ända sättet

Människor måste börja se skogsbruket som en positiv näring som skapat jobb i århundraden och kommer så. Sluta fjanta runt och inse att vi är beroende av naturresurser, eller gå tillbaks till ändskrapan, för fehunn. Människor sliter dag ut och dag in i en bransch som borde uppskattas så mycket mer.

Fick en bild i ett tallbestånd på 10 år här om dagen, om man tittar noga så kan man se att älgens framtänder ätit bark vilket avsevärt försämrar kvaliten i rotstocken för den det berör den dagen.

Nog om det, trevlig kväll

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.