Välkommet uppvaknande!

I torsdags hade vi Förbundsstyrelsen. Många intressanta frågor fanns på dagordningen. Och inte minst de ägardialoger vi har med ägda bolag vid styrelsemötena.

Något av dem sitter jag själv i styrelsen och känner till verksamheten men det är intressant att följa verksamheterna i alla bolagen. Dialogen går ut på utifrån hur ägardirektiven är utformade och hur man lyckas med styrning och kontroll. De vi bl a träffade vid detta möte var Västerbottens teatern, AC-net internservice, AC – net externservice samt Norrbotniabanan AB.

Det jag mest reagerade på med Norrbotniabanan är att nu har man helt plötsligt fått luft under vingarna fast inget konkret hänt hittills från regeringshåll. Några har stått i gathörnen och skrikit att man vill göra än det ena och än det andra. Men sen behöver man tydligen inte ens ta med det i budget utan tydligen räcker det med tomma ord. Alla vill vi att Norrbotniabanan ska byggas därom råder det full enighet. Men vi ska fortsatt komma ihåg att det som finns i budget räcker bara fram till Dåvamyra. Och som vi vet är det lite längre till Luleå.

Så intressant att höra hur vännerna Lorents och Gusten helt plötsligt har ändrat tonläge när det är en ny regering, fast regeringen inte gjort nåt konkret alls i frågan annat än fagra löften. Man talar om 2020 som tänkbart år. Men det är inget nytt. Sen ska det till en förundersökning och där ryker alla pengar vi som region kan medfinansiera med. Nu hoppas man på att förhandla med regeringen som man inte lyckats göra tidigare.

Nu vet vi som brukar förhandla att om man ska man komma till förhandlingsbordet så handlar det inte om bara en part utan båda måste göra sitt. Så man kan faktiskt fundera hur herrarna har lyckats i sin marknadsföring tidigare. Har man varit så aktiv? Eller har man suttit och väntat på ett regeringsskifte? Det är ju ingen hemlighet var dessa gentlemän har sin politiska hemvist. Så nog kommer bygget vara några år borta än oavsett regering, budget, nyval, infrastrukturutveckling och alla andra osäkerhetsfaktorer.

En annan fråga som nu S på samma sätt tror det ska vara lättare att lösa är regionfrågan. Och samma sak här så har inget hänt från regeringshåll. Fortfarande gäller att man ska komma sams på lokala planet och sedan ansöka. Så har det varit hela tiden. Men bra att S vaknar för vi kan inte ha det som vi nu har det med ett Kommunal samverkans organ (KSO) efter 2018.

Vi har som parti tryckt på i regionfrågan med motioner etc. Vi kan inte ha parallels strukturer i vårt län. Vi inser tyvärr att vi nog inte får ihop en 4-läns lösning och då borde vi ha bildat en egen region för länge sen. Nu har våra grannar söderut redan gjort det. Inte tror jag det blir lättare att få till det nu.

Men välkomnar att S vaknar i frågan och nu kommer att bjuda in våra länsgrannar till dialog om vi får till en 4-läns lösning och om det inte blir fallet så är man beredd att ta nästa steg och antingen lämna tillbaka det regionala utvecklingsansvaret till Länsstyrelsen eller så bilda en region i Västerbotten. Så välkommet uppvaknade från S.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.